21 Nisan 2021 21:23

BES Samsun Şubesi: Yargı, yargı emekçilerine adil davranmıyor!

BES  Samsun Şubesi döneminde emekçilere yönelik yapılan baskıları ve haksızlıkları eleştirerek yargının çalışanlara karşı adil davranmadığını  söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

BES  Samsun Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla pandemi döneminde emekçilere yönelik yapılan baskıları ve haksızlıkları eleştirerek yargının çalışanlara karşı adil davranmadığını  ve çoğunlukla sermaye lehine kararlar verdiğini dile getirdi. 

Şube Başkanı Yılmaz Tuluk okuduğu basın açıklamasında yargının bu dönemin en tartışmalı alanı haline geldiğini ve yargı emekçilerinin çalışma koşullarının da giderek ağırlaştığını vurgulayarak; “Ekonomik ve siyasi krizin derinleşmesiyle birlikte başta işçi ve emekçiler olmak üzere toplumun büyük kesimi en temel Anayasal haklarını bile kullanamıyor. Sendikaların, meslek örgütlerinin, demokrasi güçlerinin, gazeteci, akademisyen, aydın ve siyasetçilerin her sözü, eylemi suç sayılarak dava konusu haline getiriliyor, cezalandırılıyor. 

Diğer taraftan vergi kaçıran, SGK pirimi ödemeyen, kayıt dışı işçi çalıştıran, sendikalaşmayı engelleyen, pandemiyi fırsata çevirip KOD-29’la işçiyi tazminatsız işten atan, son zamanlarda belediyelerde görüldüğü gibi sendika değişikliği için baskı ve mobbing uygulayan, tedbir almayarak iş cinayetlerine sebep olan işverenler hiçbir hukuki yaptırımla karşılaşmıyor. Ama bunun karşısında durup hakkını arayan işçi ve emekçilerin her eylemi yasaklanıyor, haklarında davalar açılıyor, Migros işçisi Fatma’nın deyişiyle “yasalar hep Fatma’lara işliyor’” dedi.

HAKLARIMIZI İSTİYORUZ….

Yargı emekçilerinin başta iş yoğunluğu olmak üzere fiziki koşullarının yetersizliği, personel eksikliği olmak üzere çeşitli sorunlarla boğuşarak yargı hizmeti üretmeye çalıştığının altını çizen Tuluk şunları söyledi; “ ‘Yargıda Adalet İstiyoruz’ sözüyle özetlediğimiz ekonomik, demokratik, sosyal, özlük ve çalışma koşullarımıza dair taleplerimiz yakıcılığını koruyor. COVİD-19 salgınına karşı çeşitli tedbirler açıklanmakta ise de, alınan tedbirlerin yetersiz olduğu ve vaka sayılarının hızla arttığı ortadadır. Adliyelerin temas ve bulaş riskinin yoğun olduğu yerlerden olması nedeniyle başta büyükşehirler olmak üzere birçok adliyede vaka sayıları artıyor. Bunun sonucu olarak mahkeme ve icra müdürlüklerinde karantina yaygınlaşarak, yetersiz sayıda personelle hizmet verilmeye çalışılıyor. Duruşma, keşif, icra takibi vb. işlerin devam etmesi nedeniyle yurttaşların ve avukatların adliyelere gelişi devam ettiğinden, dönüşümlü ve esnek çalışmada uygulama birliği sağlanamıyor, birçok yerde fiilen uygulanamıyor. 

Gerek iş gerekse ekonomik olarak her türlü zorluğu yaşayan yargı emekçileri diğer taraftan da 2802 sayılı yasa nedeniyle disiplin hükümleriyle kıskaç altına alınıyor. Çoğunlukla iş yoğunluğundan kaynaklanan en küçük hatada disiplin soruşturması açılabiliyor, hiçbir savunma alınmadan en hafifinden yer değiştirme uygulamasıyla karşı karşıya kalıyor.” 

Tuluk BES Samsun Şubesi olarak taleplerini şöyle sıraladı; 

  • İcra ile çocuk kaldırma köhnemiş kanundur, kaldırılmalıdır, çocuklar mağdur edilmemelidir.
  • 2802 kanunu hakim ve savcıların özlük haklarını belirler, yargı çalışanları disiplin yönünden bu kanundan faydalanır, hakim ve savcılar kadar maaş almaz ama disiplin yönü diğer memurlar gibi valilik ve kaymakamlıktan izne tabi değildir, acilen kaldırılmalıdır, mobingdir.
  • Samsun Adliyesi ne yazık ki şu anda içinde görev yapılmıyor, koridorlar, merdiven altları, kalem yapılıyor, geçmiş dönemlerde AVM’ye benzettiğimizde bize aba altından sopa gösterenler bizi dinlemediler, hakkımızda ihbarda bulundular.
  • Bölge Adliye Mahkemesi (istinaf mahkemesi) ile Adli Yargı’nın iç içe olması doğru değildir ve kesinlikle bulunduğu yerden kaldırılmalıdır.
  • Samsun’da pandemi nedeniyle infaz yasasında değişiklikler olmuştur. Yargı emekçileri yoğun mesai harcamışlardır, Açık cezaevinde izin verilen mahkûm sayısı nedir? İzni döneminde kaç kişi eşini, çocuğunu şiddet uygulayarak veya başka sebeple cezaevine düşmüştür?
  • İdari ve İlk Derece Mahkemelerine herkes aynı kapıdan girmeli, HES kodu okutmalıdır.
  • Bütün iş kolumuzda çalışanlar, özellikle Adalet Bakanlığında aşı başladı, avukatlar aşı olamıyor, kesinlikle avukatlar aşı olmalıdır.
  • Samsun İdari ve İlk Derecedeki asansörler herkese hizmet vermelidir.
  • Vefat mesajlarındaki ayrımcılık kalksın. Hakim ve savcı yakını ‘muhterem’ bizimkiler ‘ölü’ olmasın.
  • İstanbul, Ankara ve İzmir’de ödene yol parası herkese verilmelidir.
  • Samsun İcrasındaki fiziki koşullar iyileştirilmeli, evlere ve işyerlerine zorunlu hacizler durdurulmalıdır.
  • Cumhurbaşkanlığı Genelgesine rağmen idarecilerin 10 yaş altında çocuğu olan çalışanlara, 60 yaş üstü, engelli ve kronik rahatsızlığı olanlara izin verilmediği, kendilerine yasal dayanağı olmadan pilot başmüdürü ilan edenler, siyasilere dayanarak icra çalışanlarına mobing uygulamamalıdır.
  • Avukatlar tarafından kullanılan robot yazılım mahkemelerde ve özellikle icralarda her gün iş yoğunluğu yaratmaktadır, yargı emekçileri ve avukatlar karşı karşıya gelmektedir. Bunun önüne geçilmelidir. (Samsun/EVRENSEL)
     

 

ÖNCEKİ HABER

HDP, motokuryelerin sorunları ve çalışma şartları için Meclis araştırması istedi

SONRAKİ HABER

4. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 23 Nisan’da başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa