TTB Aile Hekimliği Kolu: Mevcut aşılamanın gücü, salgını önlemeye yetmiyor

TTB Aile Hekimliği Kolu, vaka artışı ve mutasyonlu virüsle birlikte aşı olmasına rağmen hastalananların sayısının arttığına dikkat çekti.

22 Nisan 2021 11:13
Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, pandemi anket çalışmasının mart ve nisan ayı raporlarını paylaştı. TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, çift doz aşı uygulanıp Kovid-19’a yakalanan hastaya rastlayan aile hekimi sayısının 10 binde 12’den 45’e çıktığını belirtti. Kırımlı, “Tek dozunu olup ikinci doz randevusu öncesi hastalananlar var. Mutasyonlu virüslerin yayılımı endişe verici” diye konuştu.

"ÇİFT DOZ AŞIYA RAĞMEN…"

Online yapılan toplantıda 1300’e yakın hekimin katıldığı anketin sonuçlarını paylaşan Kırımlı, aile sağlığı merkezlerinde (ASM) her pik döneminde olduğu gibi hastalanan sayısının giderek arttığının görüldüğünü söyledi.

Şubatta aile hekimleri olarak ikinci doz aşılarını olmalarına rağmen martta hastalanan aile hekimi sayısı 10 binde 12 iken nisanda bunun 10 binde 45’e çıktığına dikkat çeken Kırımlı, “Vaka artışı ve mutasyonlu virüs etkisini gösterdikçe aşının gücü salgını önlemeye yetmiyor. Çift doz aşılarını olmalarına rağmen son bir ayda 100’e yakın arkadaşımız Kovid geçirdi. Çift doz aşı uygulanıp Kovid'e yakalanan hasta tespiti yapan aile hekimlerinin oranı martta yüzde 11 iken nisanda yüzde 40’a çıktı” dedi.

Mutasyonlu virüslerin artmasıyla aşının etkinliğinin azaldığını ve salgının kontrolünün zorlaştığını belirten Kırımlı, “Yeni dalgayı yaşarken aşılı olmasına rağmen hastalanan kişi sayının artacağını ve arttığını görüyoruz. Hastalarımızın aşı sırası beklerken Kovid-19’a yakalandığını görüyoruz. Tek dozunu olup ikinci doz randevusu öncesi hastalananlar var. Mutasyonlu virüs varyantlarının yayılımı endişe verici. Alınacak tedbirlerle halen vaka sayısında azalma sağlanabilecek bölgeler var” diye konuştu.

"10 ASM’DEN 1’İ YETERLİ"

Salgının başından beri güneş görmeyen, penceresi olmayan, fiziki imkanları yetersiz ve personel sayısı eksik olan Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) daha sağlıklı ortamlarda hizmet vermesi için çağrı yaptıklarını hatırlatan Kırımlı, “10 ASM’den sadece biri tamamen pandemi kurallarına göre yeterli. Bekleme alanları dar ve havalandırma yok. Her ASM’de aile hekimlerinin ayrı bir odası olması gerekiyor ama 1 odada 2 kişi çalışan aile hekimleri var. Ebe ve hemşire arkadaşlarımızda bu sayı daha yüksek. İstanbul’da 3 yılda sadece 1 ASM yenilendi. Yenilenme nedeni de bu ASM’de görev yapan Yavuz Kalaycı arkadaşımızın Kovid nedeniyle hayatını kaybetmesi. Şehir hastanelerinin 1 yıllık kirasıyla 16 bin ASM yapabiliriz. Sadece 4 ayda bütün ASM’leri baştan yapabilirdik” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçili akademisyenler: Bulu ve yardımcıları senatoda mükerrer oya teşebbüs etti

SONRAKİ HABER

Omzundaki yük yaşından büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa