22 Nisan 2021 18:44

BTS: Demiryollarının özelleştirilmesine hayır

BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt: Demiryollarına ve demiryolu emekçilerine yönelik bu saldırıya sessiz kalmayacağız, Demiryollarının özelleştirilmesine hayır.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Taşımacılar Sendikası(BTS) Diyarbakır Şubesi, Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı programında yer alan “Demiryolu KİT'leri Dönüşüm Projesi”ne  ilişkin şube binası önünde açıklama yaptı. Birleşik Taşımacılar Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt okudu. 

KALAN KURUMLAR PARÇALANMAK İSTENİYOR

“Bugün demiryollarında kamu eliyle yürütülmekte olan hizmetler özel sektör eliyle yapılmak üzere özelleştirmek, kalan kurumlar parçalanmak ve tasfiye edilmek istenmektedir” Bozkurt, “ Bilindiği üzere; demiryollarının yeniden yapılanması amacıyla hazırlanan raporlarda yer alan tavsiyeler zaman içinde bir bir uygulanırken 1 Mayıs 2013 tarihinde 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi yasası çıkarılmıştır. Bu kanunun çıkarılmasından gerek önce gerekse de sonrasında pek çok yanlış uygulama hayata geçirilmiştir.

Geçen süre içerisinde; kurum Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları(TCDD) Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. adıyla ikiye bölünmüş, personel sayısı azaltılmış, azaltılan personelle çok iş yaptırılmaya başlanmış, esnek ve kuralsız çalışma dayatılmış, kurumlar; bilgi, birikim ve tecrübesi olmayan kadrolarla doldurulmuş, TCDD’ye ait taşınmazlar ve limanlar, lojmanlar satılmış, istasyonlar kapatılmış, yolcu trenleri azaltılmış, bir çok hatta tren seferleri iptal edilmiş, hastane ve eğitim tesisleri kapatılmış ve pek çok hizmet dışardan alınmaya başlanmış, demiryolları özel tren işletmeciliğine açılmıştır.

TCDD’de işçi ve memur toplam çalışan sayısı 1970’de 65.784,  iken personel sayısı süreç boyunca düşürülmüş ve 2018 yılında TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin toplam çalışan sayısı 27.540’a kadar düşmüştür” dedi.

AKP KURUMLARI YANDAŞ SERMAYEDARLARA PEŞEKEŞ ÇEKMEKTE

Kanunun kuruma ve ülkeye verdiği zararın ardından bugün yeni düzenlemeler yapma gereği duyulması başarısızlığın itirafı olduğunu ifade eden Bozkurt, “Bu tablonun sorumlusu olan siyasi iktidar ve onların atadıkları bürokratlardır. Bu gerçek önümüzde duruyorken, Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı programında; ‘demiryollarının serbestleştirilmesinin genişletilmesi ve yeniden bölünmesi’ hedefleri yer almış olup TCDD Genel Müdürlüğü tarafından  yakın zamanda yapılan açıklamalar ve ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD TÜBİTAK- TÜSSİDE tarafından ortak hazırlanan Demiryolu KİT’leri Dönüşüm Projesi’ sunum dokümanı resmi olmayan yollarla paylaşılmış ve demiryolu camiasında dolaşıma konmuştur. AKP hükümetinin 2002 yılında iktidara geldiği günden bu güne kadar neo-liberal politikalarla bu ülkenin tüm kurumlarını satmayı ve yandaş sermayedarlara peşkeş çektiği kamuoyunun malumudur. Kurumlar gelir vergisinde ilk sıralarda yer alan PTT Müdürlüğü özeleştirmiştir. Bugün AKP hükümeti ve yandaşları gözlerini bu ülkenin 168 yıllık kurumu olan TCDD ye dikmiştir” dedi.

YANLIŞ POLİTİKALRDAN VAZGEÇİLMEMLİ

Yeniden yapılandırma adı altında hayat geçirilen yanlış politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Bozkurt, “ Demiryolu ulaşımının kamusal, ulaşılabilir, nitelikli ve ekonomik bir şekilde yapılması için gerekli adımların atılmasını, Demiryollarının; siyasi müdahalelerden uzak tutularak, kurumun içinden yetişmiş, demiryolu kültürü, bilgi ve birikimine sahip kişilerle yönetilmesini, demiryolu politikasının bilimsel bir yaklaşımla ele alınmasını, bilim insanları, ilgili sendika ve odaların katılımıyla belirlenmesini istiyoruz. BTS olarak, bir yandan demiryollarının gelişmesi ve büyümesi için diğer yandan da çalışanların iş güvenceli, insanca yaşam koşullarında çalıştığı bir ortamın yaratılması için bugüne kadar durmadan verdiğimiz mücadeleyi bugün de verme kararlılığındayız.

Demiryollarına ve demiryolu emekçilerine yönelik bu saldırıya sessiz kalmayacağız, bu saldırıyı püskürteceğiz. Şimdi hep birlikte elele verdiğimizde kazanabileceğimiz bir mücadele sürecinin başladığını duyurmak istiyoruz. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası olarak, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

May Day ban under the pretext of pandemic

SONRAKİ HABER

"Finlandiya'da pandemi eşitsizliği derinleştirdi ve öğrenimi kötüleştirdi"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa