23 Nisan 2021 08:55
/
Güncelleme: 11:23

Profil fotoğrafında "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazan YTÜ öğrencisi dersten atıldı

Yıldız Teknik Üniversitesinde bir kadın öğrenci, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı profil fotoğrafı nedeniyle çevrimiçi dersten atıldı.

Profil fotoğrafında "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazan YTÜ öğrencisi dersten atıldı

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) bir kadın öğrenci, profilindeki “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı fotoğraf nedeniyle online dersten atıldı.

Dersten sorumlu öğretim görevlisi, öğrenciye, “Burada siyasi bir şey istemiyorum” dedi. Dersten atmaya tepki gösteren kadın öğrenci, “Yaşam hakkımızı savunduğum için eğitim hakkım ihlal edildi” dedi.

YAŞAM HAKKINI SAVUNMAYA CEZA: DERSTEN ATMAK!

Dün girdiği Türkçe dersinde iki kez Zoom uygulamasının bekleme odasına alındığını ifade eden YTÜ öğrencisi, sebebini sistemsel bir sorun zannederek tekrar derse girdiğini ancak dersin sonunda öğretim görevlisi Nurullah Arvas’ın kendisini dersten attığını söylediğini aktardı. Arvas, sebebinin ise “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazan profil fotoğrafı olduğunu söyledi.

“Dersimde siyasi bir şey istemiyorum” dediği aktarılan öğretim görevlisinin öğrenciye “Seni dersin başında çıkarmıştım. Tekrar derse kabul etmişiz bak ama burada Türk dili hakkında konuşuyoruz, siyasi bir şey istemiyorum. Sen İstanbul Sözleşmesi yaşatır dersin başka biri yaşatmaz der” dediği aktarıldı.

Öğrenciye profil fotoğrafını değiştirmesi gerektiğini ya da dersi başka bir öğretim görevlisinden alması gerektiğini söyleyen Arvas, sonrasında öğrenciyi yeniden dersten attı.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR" DEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİM

Ekmek ve Gül’e konuşan öğrenci, kadınların yaşam hakkını savunmanın suç olmadığını ancak bunun karşısında eğitim hakkının ihlal edildiğini belirtti:

“Yaşam hakkımızı savunmak, kastedildiği gibi bir siyasi görüş barındırmıyor. Nurullah Arvas, bana hitap ettiğinde mikrofonum olmadığı için yazarak kendimi ifade etmeye çalıştım ancak, şok geçirmiştim çünkü yaptığım profil fotoğrafı siyasi değil sadece yaşamak isteyen tüm kadınlar ve kendimi düşünerek yaptığım bir şeydi. Eğitim hakkımın ihlal edildiğini bile olayın üzerinden zaman geçtikten sonra anladım, çünkü ilk düşündüğüm şey yaşamak istediğimi bu kadar sessiz bir şekilde dile getirirken böylesine sert bir tepki almanın şaşkınlığı oldu. Tüm bunların yanında profil fotoğraflarımıza kimse karışamaz. Şikayetçi olacağım ve susmayacağım. ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ demekten asla vazgeçmeyeceğim.” (EKMEK VE GÜL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Antep’teki işçi eylemlerine yönelik yasaklar, Türkiye’nin bir süredir sıklıkla gündemine gelen hukuki ve siyasal baskıların neyi amaçladığını da daha net gösterdi. Kayyımlar, soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalar, Saray’a verilen olağanüstü yetkiler, basına ve gazetecilere yönelik baskılar, halkın üstüne çöken ekonomi programına ve tek adam yönetiminin siyasal baskılarına karşı yükselen itirazı bastırmak için…

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Başpınar işçilerinin Demokrasi Meydanı'nda yapacağı eylem polis engeline takıldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Evrensel'i Takip Et