23 Nisan 2021 10:24

Ankara’daki sendika temsilcileri: 1 Mayıs’ı her koşulda kutlayacağız

Ankara'daki sendika temsilcileri 1 Mayıs'ta, pandemiye karşı insanca yaşanabilir ücret, güvenceli iş, tam kapanma ve yaygın aşının en önemli talepleri olduğunu anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Birkan BULUT
Ankara

Başkentte 1 Mayıs hazırlıklarını konuştuğumuz sendika temsilcileri, bu yıl pandemiye karşı insanca yaşanabilir ücret, güvenceli iş, tam kapanma ve yaygın aşının en önemli talepleri olduğunu anlattı. Salgının da etkisiyle işyerlerinde 1 Mayıs öne çıkarken, sendikalar Tandoğan’da miting başvurusuna hala yanıt gelmemesine karşı uyardı: Bu nedenle pandemiyi gerekçe göstererek yasaklamaya kalkmasınlar. 1 Mayısı her koşulda kutlayacağız.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, öncelikli taleplerinin pandemi ile birlikte yaşanan sorunlar olduğunu söyledi. Bütün işçilerin ve halkın korunmasına yönelik önlemler alınmasını istediklerini belirten Görgün, “Zorunlu olarak çalışması gereken iş yerleri dışındaki iş yerlerindeki seyreltme ve kapanma talebimizin de karşılanmasını istiyoruz” dedi. Tertip komitesi olarak 1 Mayısı 30 Nisan günü kutlamak için Ankara Valiliği’ne Tandoğan Meydanı’na başvuruda bulunduklarını söyleyen Görgün, “Katılım sayısı bakımından pandemi koşullarını gözeterek daha seyrek şekilde kutlayacağız. Zaten önlem alın diyen biziz, almayan hükumet. Bu nedenle pandemiyi gerekçe göstererek yasaklamaya kalkmasınlar. 1 Mayısı her koşulda kutlayacağız. Çarklar dönsün diye çalışmaya devam eden iş yerlerindeki üyelerimiz ve diğer işçilerle 1 Mayısı bir kaç saat işi bırakarak fabrikaların, iş yerlerinin  uygun yerlerinde 1 Mayıs marşını söyleyerek, taleplerimizi ifade edeceğimiz etkinlikler ile kutlayacağız” dedi.

Tertip komitesi olarak 1 Mayıs’ı 30 Nisan günü kutlamak için Ankara Valiliğine Tandoğan Meydanı’na başvuruda bulunduklarını söyleyen Görgün, “Katılım sayısı bakımından pandemi koşullarını gözeterek daha seyrek şekilde kutlayacağız. Zaten önlem alın diyen biziz, almayan hükumet. Bu nedenle pandemiyi gerekçe göstererek yasaklamaya kalkmasınlar. 1 Mayısı her koşulda kutlayacağız. Çarklar dönsün diye çalışmaya devam eden iş yerlerindeki üyelerimiz ve diğer işçilerle 1 Mayısı bir kaç saat işi bırakarak fabrikaların, işyerlerinin uygun yerlerinde 1 Mayıs marşını söyleyerek, taleplerimizi ifade edeceğimiz etkinlikler ile kutlayacağız” dedi.

BELEDİYE İŞÇİLERİ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTEYECEK

Genel -İş Ankara 1 No’lu Şube Hanım Akkuş, bu yıl 1 Mayıs’a toplu sözleşme talepleriyle gideceklerini söyledi. Belediye işçilerinin insanca yaşanabilir bir ücret ve eşit işe eşit ücret istediklerini anlatan Akkuş, Çankaya Belediyesi’nde kadrolular, İmar, Belde ve Çanpaş olmak üzere dört alanda çalışıyoruz. Bu nedenle işçiler arasında ücret ve bazı haklarda farklılıklar bulunuyor. Çanpaş işçilerinin toplu sözleşme masasında ve 1 Mayıs’ta eşit işe eşit ücret talebimizi yükselteceğiz” dedi.

“KOD-29 KALDIRILSIN”

KHK ile birlikte getirilen zorunlu emeklilik uygulamasının da kaldırılmasını istediklerini belirten Akkuş, yıllardır asgari ücret ile çalışmak zorunda bırakılan taşeron işçilerin prim koşulları tamamlandıktan sonra zorunlu emekliliğe sevk edilmesinin çok düşük emeklilik maaşlarına mahkum edilmeleri anlamına geldiğini dile getirdi. İşten atma yasağıyla birlikte kod-29 uygulamasının işçilerin işten atılması için silaha dönüştürüldüğünü belirten Akkuş, bu nedenle pandemi sürecinde yoksulluğa ve işsizliğe karşı kod-29 uygulamasının kaldırılmasını istediklerini söyledi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN”

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarken Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki gösteren Akkuş, kadın işçiler olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının geri çekilmesini ve sözleşmenin uygulanmasını istediklerini dile getirdi.

HER GÜN BİR İŞYERİNDE EYLEM

Önümüzdeki hafta 1 Mayıs’ı işyerlerinde yaygın etkinliklerle kutlayacaklarını açıklayan Akkuş, “Pazartesi günü konfederasyonlar ve odalarla birlikte 30 Nisan’da Tandoğan’da pandemi önlemleriyle yapılacak1 Mayıs’a çağrıda yapacağız. Ancak Genel-İş olarak işyerlerimizde hafta boyunca 1 Mayıs’ı kutlayacağız. Salı günü bakım onarımda saat 10.00’de, Çarşamba günü saat 08.00’de Yıldız’da şantiyede, Perşembe günü ise Tüm Bel Sen ile birlikte Çankaya Belediyesi’nde toplanacağız. 1 Mayıs günü ise ortak 1 Mayıs için Tandoğan’a başvurumuz var”dedi.

KARGO EMEKÇİLERİ AŞI TALEP EDECEK

Pandemi koşullarından dolayı 1 Mayıs kutlamalarını iş yerlerinde yapacaklarını aktaran Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Ankara Şube Başkanı Haydar Arslan, “Genel merkezimin bir duyurusu olmadı. Geçen sene çalışan ambarları bir araya getirmiştik. Bu dönem pandemiden kaynaklı bir araya getirebilir miyiz tekrar planlamaya çalışıyoruz. Getiremezsek bile iş yeri iş yeri dolaşacağız. Örgütlü olduğumuz tüm iş yerlerinde mücadelemizi haykırmaya devam edeceğiz” dedi. Pandemi ile birlikte şu anki taleplerinin aşılanma olduğunu ifade eden Arslan, “Üyelerimizin ve üyelerimizin dışında tüm çalışan arkadaşların aşı önceliği kapsamına alınması. Sabah gelip akşama kadar çalışan, ellerinden binlerce paket geçen sokaklarda, caddelerde, salgının olduğu her yerde koşturup paket teslim eden arkadaşlarımız hızlıca aşı olmalı” dedi.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, pandemi sürecinde yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle kamu emekçilerinin birçok sorunla yüzyüze geldiğini söyledi. Sağlık emekçilerinin pandemiyle en ön safta mücadele ettiğini,  eğitim alanında öğretmenlerin güvencesiz koşullarda çalıştığını, belirten Köklü, öğretmenlerin aşılanarak okulların bir önce önlemlerle açılması gerektiğini söyledi. Köklü, uzaktan eğitime erişimde öğrenciler arasında eşitsizliğe, kamunun her alanında esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı kamu emekçilerini 1 Mayısa çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kedi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonunda "kadın"ı ara ki bulasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa