Denizlili işçiler: 1 Mayıs'ta çalışmak değil alanda olmak istiyoruz
1 Mayıs günü çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden Denizlili işçiler 1 Mayıs’ta bayramlarını kutlamak istediklerini ifade ediyor.
Fotoğraf: Kamil Doğan | Evrensel
Hilmi MIYNAT
Denizli
Denizli’de işçi duraklarında görüştüğümüz işçiler 1 Mayıs öncesi en yakıcı sorunun geçim sıkıntısı olduğunu söylüyor. 1 Mayıs günü ise çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden işçiler 1 Mayıs’ta bayramlarını kutlamak istediklerini ifade ediyor.
Tekstilde çalışan bir işçi, “Ülkede durum kötü, her gün daha da kötüye gidiyor. 1 günde 250 kişi ölüyor. Tablolara da inanmıyorum. İnsanların ekmeğiyle oynuyorlar. 1000 lira ile tam kapanma mı olur? İnsanlar açlıktan mı ölsün?” diye tepki gösteriyor.
"ÇALIŞIYORSUN AMA PARANI ALAMIYORSUN"
Bir inşaat işçisi de parasını alamadığı için sürekli yer değiştirdiğini belirterek, “Bir inşaatta başlıyorum, bakıyorum ki paramı alamayacağım başka yere giriyorum. Çalışıyorsun paranı alamıyorsun, güvencesiz. Geçen mahallede patates dağıtımı vardı, ben alamadım. Sosyal yardım kaydı olanlara veriyorlarmış. Bu sosyal yardımlar da neye göre dağıtılıyor bilmiyorum” diye konuştu.
1 MAYIS YASAĞINA İŞÇİLERDEN TEPKİ
Herkesin borç batağında olduğunu ifade eden çimento fabrikasından işçiler, “Ağzını açıp konuşsan suç. Ama bir dokunsan bin türlü ah işit. Herkes işinde gücünde. Borç batağında. 1 Mayıs’ta pandemi olmasa dahi cop yiyeceksin. Binlerce insan kongre yaptı sonra 23 Nisan yasak, 1 Mayıs yasak” sözleriyle 1 Mayıs yasaklarına tepki gösterdi.
Sendikaya üye olmayı da kimi sendikaların tutumu nedeniyle reddettiklerini söyleyen çimento işçileri, “Devlet destekli sarı sendikalar. Geçen asgari ücret toplantısında mikrofon açık kaldı rezil oldular” ifadelerini kullandı.
"1 MAYIS’TA ÇALIŞIYORUZ"
1 Mayıs taleplerini sorduğumuz işçilerden biri, “Çalışmaktan başka bir şey düşünemiyorum” derken bir grup işçi de “En büyük talebimiz bol para. İşçileri, emeklileri, çiftçileri düşünen yok. Fabrikada çalışacağız, 1 Mayıs’a gidemeyeceğiz. Memurlara tatil işçiler üretimde. Ama bayram kutlamak istiyoruz” dedi.
55 yaşındaki bir prefabrik işçisi de şunları söyledi: “Asgari ücrete 12 saat çalıştırıyorlar. İşçiye bir sayı veriyorlar üretiyor, yıl sonu geliyor işçiyi düşünmüyorlar. Asgari ücrete zam olduğunda 100 işçi çalışıyorsa 50’sini işten çıkarıp 100 işçilik işi 50 işçiye yaptırıyorlar.”
"ARTIK KREDİ DE ÇEKEMİYORUZ"
Emekli olduğu halde çalışmaya devam eden bir inşaat işçisi ise “Geçinemiyoruz. Her şey pahalı, aldığımız para yetmiyor. 55 senedir çalışıyorum bir arabam var ev falan yok, kiradayız. Emekli oldum çalışmaya devam ediyorum” diye konuştu.
Bir fabrikada çalışan 47 yaşındaki Aşçı İbrahim de kredi borçlarından yakınarak, “Geçim sıkıntısı en büyük sıkıntı. Faiz yüksek, kredi borçlarını ertelemiyorlar. 15-20 bin lira kredi borcum var, halen ödeyemiyorum. Borçları tek bir yerde toplamak için kredi çekmek istedim çekemiyorum. Ödeme gecikince damgayı vuruyorlar. Bir ara kredi çekerek idare ettik artık onu da çekemiyoruz. Ayda 1800 lira kredi ödüyorum” ifadelerini kullandı.