23 Nisan 2021 11:18

Hak-İş'ten işçisiz 1 Mayıs kutlaması

Hak-İş Konfederasyonu bu yıl da 1 Mayıs'ı temsili olarak kutlayacak. Fabrika ve işyerlerinde ise bir kutlama programı yok.

Fotoğraf: Semih Çalışkan / Güven Usta / Can Erok / DHA

Paylaş

Halil İMREK

Hak-İş Konfederasyonu, pandemi gerekçesiyle bu seneki 1 Mayıs’ı da geçen yıl gibi temsili olarak kutlayacak. Bu yıl 30 Nisan Cuma günü 81 ilde valiliklerce belirlenecek alanlarda 10 kişi ile sınırlı açıklamalar yapacak. Pandemiye rağmen üretimin devam ettiği fabrika ve işyerlerinde ise bir kutlama programı yok.

2021 1 Mayıs’ını da geçen yıl olduğu gibi pandemi koşullarında karşılıyoruz. Aşı bulunmasına rağmen; kapitalistlerin kâr hırsı, aşıda patent uygulaması ve devleti yönetenlerin tercihleri gibi nedenlerle ölümler artarak devam ediyor. Özellikle üretimin devam ettiği fabrikalarda salgında ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Hükümetin “Çarklar dönecek, ticaret sürecek” diyerek izlediği politikayı patronlar da fırsata çeviriyor. Alınan kısmi tedbirler salgının geldiği boyutlar karşısında çok kısmi etkiler yaratıyor. Hal böyleyken kimi sendikalar ise tam kapanma, zorunlu iş kolları dışında üretimin durmasını yüksek sesle dillendirmek bir yana, ölümle açlık arasına sıkıştırılan işçilerin bayramını kutlamaktan bile geri duruyor.

TÜRKİYE’DE 810 KİŞİYLE!

Hak-İş, il, bölge ve şube başkanlıklarına gönderdiği yazıda 1 Mayıs günü Türkiye genelinde hafta sonu sokağa çıkma yasağının olmasını da dikkate alarak, 30 Nisan 2021 Cuma günü saat 11.00’de bütün illerde valiliklerin belirleyeceği alanlarda,10 kişi ile 1 Mayıs bildirisinin okunacağını belirtti. Pandemiye rağmen kitlesel üretim devam ediyorken, yazıda koronavirüs salgını nedeni ile kitlesel kutlama imkanının olmadığı savunuldu.

Hak-İş’in açıklamasına göre 81 ilde 1 Mayıs’ı kutlayacağını söyleyen Hak-İş aslında Türkiye genelinde 810 kişi ile 1 Mayıs’ı kutlamış olacak. Bu 810 kişinin de takım elbise giyip kravat takan sendika yöneticilerinden oluşmasını tahmin etmek zor değil. Yani işçisiz bir 1 Mayıs kutlaması olacak dersek yanlış demiş olmayız.

Oysa sendikalı olan fabrikalar arasında 800’ü aşkın yerler var. Sendika üretimin devam ettiği fabrikalarda 1 Mayıs bildirisini okumak yerine kent meydanlarında 10 kişi ile (Bunlar da sendika yöneticileri olacak) 1 Mayıs bildirisi okuyacak. Adana’da 30 Nisan Cuma günü saat 11.00’de Uğur Mumcu Alanı’nda (İstasyon Meydanı), İskenderun’da aynı gün 10 kişi ile sahilde bulunan Atatürk Anıtı’nda bildiri okunacak. Oysaki İskenderun’da 5 fabrikada sendikanın örgütlülüğü var. Sadece İSDEMİR’de 3 binin üzerinde üyesi bulunuyor. MMK Metalürji’de 1000’in üzerinde üyesi var. Ekinciler, Befesa Silvermet, Platinyum gibi işyerlerinde sendika var. Keza Adana Temsa’da 1000’in üzerinde işçi var. Türkiye genelinde Hak-İş’in 712 bin üyesi olduğunu da hatırlatalım.

BİNLERCE İŞÇİ HER GÜN İŞE GİDİP GELİYOR

Metal iş kolunda örgütlü olan ve bu yıl metal sözleşmelerinin olduğu da biliniyorken Özçelik-İş, 1 Mayıs ile ilgili genel merkezin 1 Mayıs bildirisini, afişini işçilere WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden ulaştıracak. Ayrıca sosyal medya üzerinden kutlama gibi sınırlı bir çalışma yapacak. İşyerinde işçinin birliğini, beraberliğini gösterecek, talepleri ile 1 Mayıs’ı kutlayacak bir plan yok. Gerekçesi ise pandemide kitlesel kutlamalar yapılamayacağı. Oysaki işçiler işe her gün gidip geliyor. Giriş çıkış vardiyalarında fiziki mesafe korunarak rahat bir şekilde 1 Mayıs’ın anlam ve önemine uygun kutlamalar yapılabilir. Üretimin devam ettiği iş saatleri içerisinde 1 Mayıs’ı tezgah başında kutlamak mümkün. Hatta bugün işçiye ait olan 1 Mayıs’ta işçilerin güçlerini göstermek için üretimi 1 saat durdurmaları mümkün.

ÖNCEKİ HABER

Denizlili işçiler: 1 Mayıs'ta çalışmak değil alanda olmak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Google, TikTok ve Twitter, Türkiye'de limited şirketler kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa