23 Nisan 2021 17:49

MB Başkanı: Kimseye 128 rakamını söylemedik, bu arkadaşlar bu sayıyı nereden aldı?

Ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası rezervlerine ilişkin açıklama yapıyor.

Şahap Kavcıoğlu | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber, CNN Türk, A Haber ortak canlı yayınında açıklamalarda bulunuyor. 

"EN AZ BİLENLERDEN BİRİYİM"

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bir gazetecinin "Ayrıcalıklı işlem yapıldığı, kaynak aktarıldığı iddiasına teknik yanıt veriyorsunuz" ifadeleri üzerine: “Mümkün değil. Bunu belki de en az bilenlerden biriyim. Bu işi yıllardır yapan insanlar bunu çok iyi biliyorlar. Onlar da söylüyorlar.” dedi. 

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"(Birilerine ayrıcalıklı döviz satışı yapıldı iddiası) Böyle bir durum söz konusu değildir."

“2020 sonu itibarıyla reel sektörün döviz pozisyon açığı 208 milyar dolardan 157 milyar dolara indi. Bu, rezervlerden ya da Merkez Bankası'nın yaptığı bu işlemlerden karşılandı. Sizin bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. Karşılamazsanız, o zaman oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecektir, karşı karşıya kalacaktır."

“Döviz talebi karşılanmasaydı ne olurdu? Merkez Bankası piyasaya bırakabilirdi. Hatırlayın 2000'de Merkez Bankası, 'Piyasaya para vermiyorum' dedi, sonuçlarını hepimiz hatırlıyoruz. Merkez Bankası piyasaya bıraksaydı o gün, bu kadar döviz talebini, piyasadaki faiz ve kuru... Televizyonlardan arkadaşları dinliyorum, söyledikleri şu; kur bir yere giderdi, oradan gelirdi. O iş öyle değil. Pandemi şartlarını dünyada göz ardı etmememiz gerekir. Bu taleplerin karşılanması için Merkez Bankası Hazine ile beraber oluşturulan protokoller dahilinde yapılan işlemler var."

128 MİLYAR DOLAR

"Kafa karıştırmak için algı operasyonu yapıyorlar."

Merkez Bankası dünyanın en şeffaf merkez bankalarından biridir. Gizli kalsaydı, biz kimseye 128 rakamını söylemedik. Bu arkadaşlar bu sayıyı nereden aldılar?"

"Döviz işlemlerinin sonucunda vatandaşın, yurt dışı yatırımcısının, reel sektörün burnu kanamadan 2020 pandemi krizi atlatılmıştır."

"Türkiye'de rezervlerin yapısı değişmiştir. Türkiye'nin yıllardır 120 ton olan altını bugün 720 tondur." 

"Türkiye’de hem rezervleri kalıcı hale getireceğiz hem de üretimi, ihracatı finanse eden bir sistemi daha iyi bir şekilde uygulayacağız." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlı Ermeni Paramaz Mercan: Bir hafıza oluşturmamız sürekli engellendi

SONRAKİ HABER

Avrupa'da 1 Mayıs: Adil bir dünya için mücadeleye!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa