24 Nisan 2021 11:37

Kılıçdaroğlu: "1915'i incelemesi gerekenler tarihçiler, siyasetçiler değil"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1915 Ermeni Soykırımı ile ilgili soru üzerine "Tarihçilerin görevi, siyasetçilerin görevi olmamalı" diye yanıt verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu | Ekran görüntüsü Tele 1 yayınından alınmıştır

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1915 Ermeni Soykırımı ile ile ilgili "Geçmişte acılar yaşandı mı? Evet yaşandı, bunu inkar eden yok. Peki bunu incelemesi gereken kim? Tarihçiler. Türkiye bu konuda hazır mı? Evet hazır. Hatta Ermenistan'a çağrı yapıldı 'Siz de açın arşivlerinizi, bağımsız tarihçiler gelsinler baksınlar olayı incelesinler.' Bunu her seferinde belli çevreler Türkiye'yi sıkıştırmak için kullanıyorlar" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Tele-1 TV canlı yayınında soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı ile ilgili bugün yapması beklenen açıklamaya ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Geçmişte acılar yaşandı mı? Evet yaşandı, bunu inkar eden yok. Peki bunu incelemesi gereken kim? Tarihçiler. Türkiye bu konuda hazır mı? Evet hazır. Hatta Ermenistan'a çağrı yapıldı 'Siz de açın arşivlerinizi, bağımsız tarihçiler gelsinler baksınlar olayı incelesinler.' Bunu her seferinde belli çevreler Türkiye'yi sıkıştırmak için kullanıyorlar" dedi. 

Yaşananları, Türkiye'nin izlediği "yanlış dış politikanın maliyeti" olarak yorumlayan Kılıçdaroğlu, "Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bütün komşularımızla Azerbaycan'la nasıl dostsak, Irak'la Suriye ile Ermenistan'la da dost olmak zorundayız. Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki sorunlar büyük ölçüde çözüldü. Karabağ'da işgal altındaki topraklar alındı. Dolayısıyla Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkilerini geliştirmesi gerekiyor bu süreç içerisinde. Bütün dostlarımız, Amerika dahil destek vermesi lazım, ilişkilerin geliştirilmesi lazım. Bu çerçevede olaya bakmak lazım. Ayrıca tarihçilerin görevi, siyasetçilerin görevi olmamalı."

Türkiye'nin izlediği dış politikayı eleştiren Kılıçdaroğlu, "Kim Dışişleri Bakanı? İbrahim Kalın mı? Sayın Çavuşoğlu mu? Milli Savunma Bakanı mı veya iletişim Başkanı mı? O kadar karmaşık bir yapı var ki her kafadan bir ses çıkıyor, ana eksen, ana hedef yok, ana strateji yok, günlük olaylar karşısında tepki veren bir dış politika. Dış politika bir ulusal politika olmak zorundadır, iktidarıyla muhalefetiyle. Çünkü dış politika, Türkiye'nin çıkarları üzerine inşa edilir" dedi.

KAVCIĞLU'NUN DÖVİZ AÇIKLAMASI

Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 128 milyar dolarlık rezervle ilgili dünkü açıklamalarıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, eskiden MB'nin ihale açtığını ve bunun sonucunda yapılan satışın internet sitesine konulduğunu kaydederek "Ama burada kime kaça satıldığı belli değil bilmiyoruz, arka kapıdan satılıyor. Protokol yapıyorlar, MB'nin yasayla verilen yetkisi bir protokolle Hazine ve Maliye Bakanlığına devrediliyor. Bu 'Ben yasama organının çıkardığı yasaya uymuyorum' demektir. 200 milyar Türk Lirası'nın altında bir kamu zararını kimse söylemiyor şu ana kadar" diye konuştu.

Kavcıoğlu'nun "Rezerv kaybımız yok sadece yer değiştirdi" dediğini de aktaran Kılıçdaroğlu, "Eskiden bu 128 milyar dolar senindi, sen bunu verdin. Sonra bankalardan topladın bu para senin değil ki. Bu para senin değil ki başkasının parası. Rezerv kaybı ne demek ya? Sen mülkiyetini kaybettin bunun. Evin var evini satıyorsun, aynı evde kirada oturuyorsun" dedi.

Kılıçdaroğlu, Kavcıoğlu'nun "Kimsenin burnu kanamadan pandemi krizi atlatıldı" sözlerini de eleştirerek, "Bizim gördüğümüz Türkiye'yi görmüyor bunlar. Adamlar ölüyor, intihar ediyorlar. Mutfakta, sofrada açlık var. Bunlar otursunlar kalksınlar CHP'li belediyelere dua etsinler. Yüzbinlerce kişiye nakdi ve ayni yardım yapıldı, yoksa bu ülkede kıyamet kopardı. Sen önce o protokolü açıkla bakalım" diye konuştu.

 

“KOŞULLAR TÜRKİYE’Yİ ERKEN SEÇİME GÖTÜRECEK”

Kılıçdaroğlu, “Erken seçim olacak mı?​” sorusuna “Koşullar Türkiye’yi erken seçime götürecek. Sonbaharda erken seçim olabilir” diye yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise "Adayı beraber oturup konuşacağız. Bizim kültürümüzde demokrasi var. Cumhur ittifakında ise tek adam var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanlığı adaylığı onurlu bir görev. Ama buna ben değil Millet İttifakı karar verecek”

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun isimlerinin cumhurbaşkanı adaylığı için geçmesi hakkında ise, “İki arkadaşımız da başarılı bu başarıları hazmedemiyorlar. Biz bu adayı belirlerken ittifakla belirleyeceğiz önce yöntemi belirleyeceğiz sonra ittifakı belirleyeceğiz. İttifakı olan her bir parti seçim olacakmış gibi çalışıyor. DEVA ve Gelecek Partisi de güçlendirilmiş parlamenter sistemi dillendiriyorlar. Seçimler gelince ittifak konusuna da bakılacak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

,{{431423}}

ÖNCEKİ HABER

Aile Bakanı Derya Yanık, koruma altındaki çocuğu ifşa etti

SONRAKİ HABER

Hindistan’da oksijen krizi: Oksijen tankları trenlerle taşınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa