24 Nisan 2021 15:03

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 için "soykırım" ifadesini kullandı

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 için "soykırım" ifadesini kullandı. Biden, "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz" dedi.

Fotoğraf: jlhervàs/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915'in yıldönümüyle ilgili açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı. 

Biden, açıklamasında, "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915'ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul'da tutuklanmasıyla, 1,5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü." ifadelerine yer verdi.

Açıklamasında, Ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" kelimesini de kullanan Biden, "Biz nefretin tüm şekillerinin çürütücü etkilerine karşı güçlü duruşumuzu sürdürüyoruz." dedi. 

Ermenilerin atalarının hikayelerini Amerikan topraklarına getirdiğini vurgulayan Biden, "Ermenilerin tarihine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz. Tarihi tasdik ediyoruz. Bunu da suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha asla yaşanmaması için yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Biden, insan haklarına saygı duyulan, insanların onur ve emniyetleri ile yaşadığı bir dünya inşa etmek için çalıştıklarınıiddia ederek, "Dünyada bir daha zulüm yaşanmasını engelleme hedefimizi yeniliyoruz. Dünyadaki tüm insanların iyileşmesi ve uzlaşması peşindeyiz. Amerikan halkı 106 yıl önce bugün başlayan soykırımın kurbanı olan Ermenilere saygı duyuyor." ifadesini kullandı.

ABD KONGRESİ DE SOYKIRIMI TANIMIŞTI

ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915'i soykırım olarak tanımlayan kararları kabul etmiş, son olarak her iki partiden 100’ün üzerinde üye, Biden’a bir mektup göndererek 24 Nisan’daki açıklamasında Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıması için çağrı yapmıştı.

BIDEN'IN SEÇİM VAADİYDİ

Ermeni Soykırımı'nın tanınması, hem Biden'ın, hem de ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim vaatleri arasında yer alıyordu. Biden aynı zamanda, Delaware Senatörü olduğu dönemden bu yana soykırımın resmen tanınması yönünde çağrı yapmış bir isimdi.

1981'DEN BERİ İLK DEFA

Biden'dan önce, ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan 1981 yılında Yahudi Soykırımı'yla ilgili açıklamasında 1915'ten de 'Ermenilerin soykırımı' olarak söz etmişti. ABD başkanları, son yıllardaki geleneksel 24 Nisan açıklamalarında Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullanıyordu.

ABD basını, Biden'ın göreve gelmesinden 3 ay sonra, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde soykırımı tanıma kararını ilettiğini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Emekliler Sendikası kapatılmak isteniyor

SONRAKİ HABER

HDP'li Paylan, Ermeni Soykırımı’nın tanınması için kanun teklifi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa