24 Nisan 2021 18:44

CHP’li Murat Bakan: Atıksu ve bertaraf yönetmeliği değiştirilmeli 

İzmir’deki su faturalarının pahalılığına ilişkin açıklama yapan CHP’li Murat Bakan, “Neden vatandaş ‘atık bedeli’ ödüyor? Yönetmeliğin ve hatta kanunun değiştirilmesi gerek” dedi. 

Fotoğraflar: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’deki su faturalarının üç büyük il arasında en kabarık faturaya sahip olduğu haberimize yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. 16 Nisan 2021 tarihinde yayımladığımız "İzmir'de su pahalı: Aynı kullanıma İzmir’de 115 TL İstanbul’da 46 TL fatura kesiliyor" başlıklı haberimizle ilgili İzmir Milletvekili Murat Bakan Evrensel'e açıklama yaptı. 

Bakan, İzmirlilerin su faturasına yansıyan Atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen, düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılan kesintilerle ilgili olarak Türkiye’de bazı büyükşehir belediyelerin uygulayıp bazılarının uygulamamasından kaynaklandığını söyledi. Bakan, su faturalarına yansıtmayan belediyelerle ilgili olarak, “Bu hükmü uygulamayan büyükşehirlerde yurttaşlar, bu bedelleri gelir müdürlüklerine giderek kendileri ödemek zorundadır” dedi.

Su faturasında tartışılması gerekenin Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf bedelinin nasıl toplandığı değil uygulamanın kendisi olması gerektiğini söyleyen Bakan, “Neden vatandaş ‘atık bedeli’ ödüyor? Toplama bedeli ayrı, bertaraf bedeli ayrı. Bunun doğru bir vergi olduğunu düşünmüyoruz. Yönetmeliğin ve hatta kanunun değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zaten yurttaşının çok fazla vergi verdiği bir ülkeyiz. Ayrıca gelir adaletsizliğini de çok derin ve yüksek olduğu bir ülkeyiz. Asgari ücret, yoksulluk sınırı, işsizlik gibi bazı göstergeleri birlikte değerlendirdiğinizde devletin en azından ve öncelikle faturalarla ilgili vergilendirmede vatandaşın sırtındaki vergi yükünü azaltması gerekiyor” diye konuştu. 

“HALKIN SIRTINA YÜKLENEN VERGİLER KALDIRILABİLİR” 

AKP iktidarının 2010 yılında yayımladığı bir yönetmelikle uygulamanın başladığını hatırlatan Bakan, “Yoksul halkın sırtına yüklenen bu vergiler ancak yasal düzenleme değiştirilerek bu yük halkın sırtından kaldırılabilir” dedi. Halkın sırtından sudaki katı atık toplama ve bertaraf bedellerinin gerekli kaynak merkezi yönetim tarafından yerel yönetimlere aktarılabileceğini söyleyen Bakan, bunun için kaynak olarak Çevre Ajansı’nı gösterdi. 

ASKIDA SU FATURASI

Pandemi sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin “Askıda Fatura” uygulamasını da değerlendiren Bakan, “Biz dayanışmacı yurttaşlar topluluğunu savunuyoruz. Tüm sorunlar dayanışma ile aşılır. Bilhassa pandemi gibi koşullar en çok yoksul halkı etkiler ülkenin içinde bulunduğu yozlaşmış soygun ve talan düzenini de göz önünde bulundurursak en çok ihtiyacımız toplumsal dayanışma. O bakımdan İzmir Büyükşehir Belediyesinin askıda fatura çağrısını da çok anlamlı buluyorum, kendi adıma bu kampanyaya destek olurum” dedi.

İzmir'de su paraları yüksek gibi görünse de aslında diğer büyük illerle arada su parası açısından ciddi bir fark olmadığını söyleyen Bakan, “Büyükşehir belediyemizin kuruluşu İZSU'nun tarifelerini suyun İzmirlilere sağlıklı, güvenli ve ucuz bir şekilde ulaşması için suyun üretim maliyetini aşmayacak şekilde belirlediğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz” diye belirtti.

Reklam