Nişantası Üniversitesinin izne çıkardığı araştırma görevlileri geçinmekte zorlanıyor
Nişantası Üniversitesinin ücretsiz izne çıkardığı araştırma görevlileri anlattı: "Kiramızı, faturamızı ödemekte zorlanıyoruz…"
Fotoğraf: nisantasi.edu.tr
Eylem NAZLIER
İstanbul
Nişantası Üniversitesinde çok sayıda araştırma görevlisi ve öğretim elemanı ücretsiz izne çıkarıldı. Pandeminin başından beri kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin yoluyla maaşlarını tam alamadıklarını söyleyen araştırma görevlileri, "İhtiyaçlarımızı karşılarken zorlanıyoruz" dedi.
"ÜCRETSİZ İZNİ SOPA OLARAK KULLANDILAR"
Nişantaşı Üniversitesinde ilk ücretsiz izne çıkarma, geçtiğimiz yılın ağustos ayında gerçekleşti. Araştırma görevlileri, okulun tanıtım haftalarında çağrı merkezlerindeki gibi arama odalarına indirildi. Konuştuğumuz bir akademisyen, o süreci şu sözlerle aktardı:
"15 gün arkadaşlarımız bu şekilde çalışmaya zorlanıyorlar. Bu duruma itiraz eden arkadaşlarımız oldu. Farklı bölümlerden 16 araştırma görevlisi sırf bu yüzden ücretsiz izne çıkarıldı. Onlar bu şekilde cezalandırıldı. Daha sonraki süreçte yaygınlaştırmaya başladılar. Ücretsiz izni sopa olarak kullandılar. Nisan ayıyla birlikte kısa çalışma ödeneği sona erdi, 17 Mayıs'a kadar ücretsiz izne çıkarıldığımı öğrendim. Ben de dahil olmak üzeri çok sayıda arkadaşımız 1 buçuk ay ücretsiz izne çıkarıldık. Hangi gerekçeyle ücretsiz izne çıkarıldığımızı bilmiyorum."
"SÜRPRİZ BİR ŞEKİLDE ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDIĞIMIZI ÖĞRENDİK"
Üniversitede görev yapan bir başka araştırma görevlisi de ücretsiz izne çıkarıldıklarını mail yoluyla mesai gününden birkaç gün önce sürpriz bir şekilde öğrendiklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Buna rağmen öğrencilerin sorularını, problemlerini ya da diğer iş tanımımız dışındaki işleri yapmamız bekleniyor. Birçok arkadaş işten çıkarılma kaygısı ve korkusuyla bölüm başkanlarının verdiği işleri ücretsiz izinde olmasına rağmen gerçekleştiriyor. Çalışanlarda yoğun bir işsizlik kaygısı var ve bu artık anksiyeteye dönüşmüş durumda. Ücretsiz iznin bir mobbinge hatta cezalandırma haline geldiği üniversitede araştırma görevlileri psikolojik olarak da zorluk yaşıyor. Her an göze batmak ya da ‘laf yemek’ endişesinden kaynaklı temel haklarımızı ya da taleplerimizi dahi savunamaz noktaya geliyoruz."
"KİRAMIZI, FATURAMIZI ÖDEMEKTE ZORLANIYORUZ"
Ekonomik anlamda da ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen araştırma görevlisi, "Birçoğumuz yalnız başımıza ve İstanbul şartlarında yüksek kiralar ödeyerek yaşamaya çalışıyoruz. Ayın sonunda hesabımıza ne kadar yatacağını öngörememenin yarattığı belirsizlikle kiramızı, faturamızı ödemekte de zorlanıyoruz. Ailesi başka şehirlerde yaşayan arkadaşlar daha fazla evde masraf yapmamak için bu süreçte ailesinin yanına taşınıyor. Yine de her an işe çağrılma ihtimalinden boşu boşuna İstanbul’da da kira ödemeye devam ediyorlar. Bir hafta sonra hangi şehirde olacağımız ya da hesabımıza ne kadar maaş yatacağı dekan yardımcısının iki dudağından çıkacak bir söze bağlı. Artan işsizlik ve baskıya dayanan çalışma koşulları diğer işçi ve emekçi kardeşlerimizde olduğu gibi bizim üzerimizde de umutsuzluk, karamsarlık ve geleceksizlik hissi yaratıyor. Oysa araştırma görevlisi olarak bu süreçte yüksek lisans ya da doktora tezimize odaklanmak, araştırmalarımızı gerçekleştirmek ve rahatlıkla akademik çalışmalarımızı sürdürebilmemiz gerekir. Olabildiğince kendi aramızdaki yanyanalığa ve dayanışma ilişkisine bağlı olarak bu süreçlerin üstesinden geleceğiz" dedi.
"İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILARKEN ZORLANIYORUZ"
Başka bir araştıma görevlisi de yaşadıklarını şöyle özetledi:
"10 aydır 1 kere tam maaş aldım, onun dışında yarım maaşla geçindim. Şimdi de ücretsiz izindeydim. Daha doğrusu bütün araştırma görevlileri ücretsiz izinde. Bazılarımız WhatsApp yoluyla, bazılarımız da maille ücretsiz izne çıkarıldığımızı öğrendik. Bu süreçin ne kadar ilerleyeceğini bilmiyoruz. 9 aydır bu süreçin içindeyiz. İhtiyaçlarımızı karşılarken çok zorlanıyoruz."
"DERS YAZILMADI, ÖĞRETİM ELEMANLARI ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI"
Tam zamanlı çalışan öğretim elemanlarından bazılarının da ücretsiz izne çıkarıldığını söyleyen araştırma görevlisi, ders yazılmayan hocalara okul tarafından maaş ödemesi yapılmayarak yalnızca kısa çalışma ödeneği verildiğini aktardı.