25 Nisan 2021 13:51

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Alamos Gold'un başlattığı tahkim sürecini Bakanlığa sordu

HDP Milletvekili Oya Ersoy, Kazdağları’nda altın madenciliği için yüz binlerce ağacı katleden Alamos Gold’un başlattığı 1 milyar dolarlık tahkim sürecini Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına sordu.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Kazdağları’nda altın madenciliği için yüz binlerce ağacı katleden Alamos Gold’un başlattığı 1 milyar dolarlık tahkim sürecini Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına sordu.

Çanakkale’de altın madenciliği için yüz binlerce ağacı katleden Kanadalı Alamos Gold'un tahkim süreci başvurusunu Toronto borsasına bildirdiğini aktaran Ersoy, "Bildirim başvurusunda 250 milyar dolar yatırım yapmasına karşın ruhsat süresinin uzatılmadığını ifade etmiştir" dedi.

Ersoy, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye'de altın madenciliğini yürütmek için kurduğu Doğu Biga Madencilik'in 2018 yılında uyruk değişikliğine giderek Hollandalı Alamos Gold Holding BV şirketene geçtiğini aktardı.

Kazdağları’nda maden arama ruhsatının uzatılmaması üzerine Alamos Gold'un Hollanda ve Türkiye arasındaki İkili Yatırım Anlaşmasına dayanarak Türkiye aleyhine 1 milyar dolarlık tahkim başvurusunda bulunduğunu ifade eden Ersoy, Çiğrem Toker’in kaleme aldığı yazıya referans vererek Alamos Gold Holding BV’nin gerçek bir şirket olup olmadığının bilinmesi gerektiğine dikkat çekti.

Başlatılan tahkim sürecinin Toronto’dan yönetileceğinin ilan edildiğini ve hukuki sürecin Kanada’dan yönetileceğini belirten Ersoy; Toker’in de ifade ettiği gibi süreç Kanada’dan yönetilecekken Hollandalı şirket üzerinden tahkim süreci başlatılmasına dikkat çekti.

Ersoy, Kanadalı Alamos Gold şirketine bağlı Doğu Biga Madencilik şirketinin uyruk değiştirerek Hollandalı iştirak şirketine geçirilmesinden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının bilgisi olup olmadığının açıklanması gerektiğini belirtti.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Ersoy, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına şu soruları yöneltti:

  • Alamos Gold Kanada Kirazlı Madencilik ruhsatını Hollanda’da kurduğu Alamos Gold BV’ye mi devretmiştir?
  • Ruhsat devri ve şirketin uyruk değiştirmesi süreci Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  • Ruhsat devri gerçekleştiyse Bakanlığınız bu devire onay vermiş midir?
  • Bakanlığınızın söz konusu devre onay vermeme seçeneği mümkün müydü? Böyle bir seçenek mümkün ise bunu hangi gerekçeler ile yapabilirdi?
  • Bakanlığınız Alamos Gold şirketinin uyuşmazlık halinde yatırım tahkimine gideceğini biliyor muydu?
  • Toronto borsasına bağlı bir şirket, Türkiye’deki bir madeni neden Hollanda merkezli şirket tarafından yönetmektedir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Beko: 600 ton asbest barındıran gemi hem Aliağa’yı hem tüm ülkeyi kirletir!

SONRAKİ HABER

Kocaeli Emek Gençliği 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa