Çiğli’de işçilerin ve sendikaların 1 Mayıs talebi iş güvencesi

Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Basın İş İzmir Şube Başkanı İlhan Karabağ ve Çiğli Belediyesi Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi Ali Bingöl ile 1 Mayıs'ı konuştuk.

25 Nisan 2021 15:59
Son Güncellenme Tarihi: 25 Nisan 2021 19:08
Paylaş

Çiğli, Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde çalışan binlerce işçi ve emekçinin yaşadığı bir ilçe. Tekstil, metal, gıda, baskı-matbaa, plastik çeşitli iş kollarında fabrikaların yanı sıra belediye işçilerinin de yoğun bir şekilde yaşadığı Çiğli’de 1 Mayıs hazırlıkları başladı.

Pandemi bahaneli 1 Mayıs yasaklarına tepki gösteren işçiler ve örgütlü oldukları sendikalar, her sene olduğu gibi fabrika ve işyerlerinde 1 Mayıs’ın kutlayacaklarını söyledi.

Çiğli'de işçi ve emekçilerin hangi taleplerle 1 Mayıs'a hazırlandığını Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Basın İş İzmir Şube Başkanı İlhan Karabağ ve Çiğli Belediyesi Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi Ali Bingöl ile konuştuk.

"GEÇİNEBİLİR BİR ÜCRET VE İŞ GÜVENCESİ İSTİYORUZ"

Çiğli Belediyesi Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube İşyeri Temsilcisi Ali Bingöl, “Bizler ciddi önlemler alsak da bu ülke de işverene bütçe varken, işçiye bir şey yok. Ayrıca işçiler için sosyal etkinliklerin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz o yüzden kütüphane de düzenledik bu süreçte” dedi.

Belediye işçilerin fabrikalardaki işçilerin de sorununu görebilmesinin gerektiğini belirten Bingöl, 1 Mayıs’a giderken de şu talepleri sıraladı: “Çalışma süreleri çok uzun, kısaltılması istiyoruz. Geçinebilir bir ücret istiyoruz, iş güvencesi istiyoruz. Kreşlerin açılması istiyoruz. Ayrıca grev hakkının verilmesini istiyoruz.”

"NEREDE OLURSAK OLALIM YASAKLARA İNAT 1 MAYIS’I KUTLAMALIYIZ"

1 Mayıs hazırlığı için ise Çiğli'de meydanda kutlanması gerektiğini belirten Bingöl, “Ciddi anlamda bize sorumluluk düşüyor, yoksa birileri lebalep kongreler yaparken bize 1 Mayıs'ı yasaklamaya çalışır. İnadına Çiğli'de 1 Mayıs'ı kutlayabilmeliyiz, yasakları tanımamak gerekiyor. Geçen 1 Mayıs'ta şantiyemizde yapmıştık, mesafemizi de sağlayabiliriz. Çiğli’de herkes birer işçi, nerede olursak olalım kutlamalar yapmalıyız” dedi.

"KONFEDERASYON FARKETMEKSİZİN BİR ARAYA GELMELİ"

Basın İş Sendikası İzmir Şube Başkanı İlhan Karabağ ise örgütlü oldukları iş yerlerindeki alınan önlemlere değinerek, “Vardiya usulü çalışıyorlar, arkadaşlarımız yarım saat önceden makineyi bırakıyor, temassız diğer arkadaşına teslim ediyor. Soyunma odalarına dönüşümlü olarak gidiyor ve vardiyadan yeni gelen arkadaşları temasları olmuyor. Servislerimize 2 katına çıkarttık” dedi.

İşyerlerinde önlemler alsalar da bunun genele yayılmasının önemli olduğunun altını çizen Karabağ, “1 Mayıs'a giderken işten atmalar yasaklansın, Kod 29 kaldırılsın, sendikal hak ve özgürlüklerin önü açılsın diyoruz. Günümüz koşullarında bir ücret alınmalı, ücretsiz izin değil, idare izin sayılmalı” diye konuştu.

Son olarak ise Çiğli’de 1 Mayıs kutlanmasının önemine değinerek, “Örgütsüz işyerlerini de cesaretlendirmeliyiz. İşyerlerimizde de çalışmalarımız var, bildiriler okuyacağız. Sendikalar, konfederasyon fark etmeksizin bir araya gelmeli” dedi.

"PANDEMİ ÖRGÜTSÜZ İŞYERLERİNİ DAHA DA ETKİLEDİ"

Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz de geçen 1 Mayıs’ta da aynı sorunları yaşadıklarını belirterek, “Yine fabrikalarda işçiler, emekçiler çalışıyor, canıyla ve pandemi arasında sıkışarak bir süreç yaşadı. O dönemde de ne yazık ki 1 Mayıs yasaklanmıştı ve biz o dönemdeki gibi bu dönemde de çalışmalarımızı yapıyoruz. 2020 yılında da sağlığa ve eğitime bütçe yerine savaşa ayrılan bütçeyi görmüştük. Her alanda, fabrikalarda, sokaklarda açıklamalarınız bu yöndeydi. Bugün de durum aynı” diye konuştu.

1 Mayıs'a giderken yasaklamaların anlamsız olduğunu söyleyen Alagöz, “Emekçiler açlık ve pandemi arasına sıkıştırılmış durumda. Bugün 12 TL’yi eşine bırakıp intihar eden emekçiler var. İşçiler açlık sınırının çok altında yaşamlarını sürdürdükleri için kaderlerine razı getirdiler. Sendikalar zaten örgütlü oldukları iş yerlerinde önlemleri aldırtmak zorunda ama peki örgütsüz iş yerlerinde durum nasıl? Pandeminin özellikle örgütsüz iş yerlerinde büyük bir zarar verdiğini biliyoruz” dedi.

"TÜM SALDIRILARA KARŞI BİRLEŞİK MÜCADELE"

Yaklaşık 5-6 yıldır Deriteks ve Genel-İş olarak Çiğli’de birlikte kutlamalar yaptıklarını hatırlatan Alagöz, “Çiğli'de 1 Mayıs’a giderken nasıl hazırlık yaptık onu tartışmalıyız. Çünkü sermaye pandemi dinlemiyor. Örneğin bir gece de Kod 29’u çıkarıyor. Çalışanlar ölümle mücadele ederken meclis hiç durmuyor. Bu süreçte herkes kendi fabrikalarında çalışmalar yapacak, biz de yapacağız. 1 Mayıs’tan sonra ne yapacağız önemli? Çünkü sermaye yine saldıracak, haklarımızı budamak için çabalayacak. Biz de ilçelerde, iş yerlerinde bu saldırılara karşı yan yana gelmeliyiz” diye konuştu.

İzmir’deki örgütlenmeyi örnek gösteren Alagöz, "Gerek Torbalı gerek Çiğli’de, her ilçede hazırlığımız var. Çarklar dönüyor, işçiler ve emekçiler çalışıyor. Onların haklarına yönelik saldırılara karşı haykırabileceğimiz ve savaşa hayır eğitime, sağlığa bütçe taleplerimizi yükselteceğimiz bir mücadele hattı örmeli” dedi. Son olarak Alagöz, özellikle Çiğli’deki kayıt dışı çalıştırma, sahte sigorta ile emeklilik sorununa da değinerek, tüm bu sorunlara karşı taleplere sahip çıkmanın önemli olduğunu söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEVA Partili Metin Kaşıkoğlu, HDP'ye "Umarım soyunuz tükenir" dediği paylaşımı sildi

SONRAKİ HABER

Hacettepe öğrencileri 1 Mayıs'a giderken göçmen emeğini ve mülteci kadınları konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa