26 Nisan 2021 00:41

Yasağa rağmen sokakta çekçek arabasıyla iş bekledi

Pandemiye karşı tedbir olarak uygulanan hafta sonu yasağında Sur'da çekçek arabasıyla iş bekleyen 58 yaşındaki İzzet İpek ile konuştuk.

İzzet İpek | Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Koronavirüs salgınına karşı tedbir olarak uygulanan hafta sonu yasağında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çekçek arabasıyla iş bekleyen 58 yaşındaki İzzet İpek, “Sadece iş yaparsam eve gidip yemek yiyebiliyorum, dışarıda yatıyorum, yaşlılık maaşım olsun evime gideyim” diyor.

EKMEK PARASI YASAK DİNLEMİYOR

Sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor. Bu hafta cuma gününden itibaren başlayan yasakla birlikte sokağa çıkıyoruz. Gazeteci arkadaşım Deniz ile Sur’da dolanıyoruz. Urfa Kapı’ya geldiğimizde ise yasağa rağmen çekçek arabası ve el arabasıyla bekleyen birkaç insan gözümüze çarpıyor. Bunlardan biri daha önce ocak ayında haberini yaptığım Xalê Kemal (Kemal Dayı). Bakıma muhtaç ama el arabasıyla yük taşıyarak hayatta kalmaya çalışıyor, gidecek bir evi dahi yok, sokakta yaşıyor. O günden bugüne bir şey değişmemiş Xalê Kemal’in hayatında, hâlâ sokakta anlaşılan…

BAZEN HİÇ İŞ OLMUYOR

Fotoğraflamak isterken çekçek arabası üzerinde oturan başka biri “Bekleyin” diyor ve yanımıza geliyor. Biz tepki vereceğini düşünürken “Fotoğraf çekecekseniz, haberimi de yapın” diyor. Başlıyor derdini anlatmaya. İzzet İpek (58) 6 çocuk babası, yıllar önce ailevi meseleler yüzünden Mardin’den Diyarbakır’a geliyor. Burada ise bir türlü hayata tutunamıyor. Çekçek arabasıyla para kazanmaya çalışıyor. İpek, “Bazen hiç iş olmuyor, bazen 50-60 TL kazanıyorum” diyor.

DIŞARIDA KALIYOR

Ekonomik anlamda ailesiyle sorunlar yaşadığını söyleyen İpek, “İş yapamadığımda dışarıda yatıyorum, çocuklarım ve eşim beni eve almıyor. Anzele Parkı’nda yıkanarak temizleniyorum. Sadece iş yaparsam eve gidip yemek yiyebiliyorum” diyor.

YEMEĞİ SOMUN EKMEĞİ

Çekçek arabasının altındaki poşete uzanıp açıyor, poşetteki 4 somun ekmeğini gösteriyor; “Bu günkü yemeğim, onu da buradan geçen bir hayırsever bıraktı bana. Yattığım yerde bir bekçi var, o da tatlı getiriyor bana” diyor.

TEK İSTEĞİ YAŞLILIK AYLIĞI

Yasağa rağmen iş yapıp yapmadığını soruyorum. İpek, cebinden cüzdanını çıkarıp gösteriyor. Cüzdanında hayırsever birinin verdiği bir alışveriş kartı ve 30 kuruşu var. İpek, “Pantolonumun cebinde ise 3 TL var, başka da param yok” diyor. İpek’in tek derdi evine ekmekle gitmek için maaşa bağlanmak. Yaşlılık maaşı için valiliğe başvurmuş ama sonuç alamamış. İpek, “Yaşlılık maaşım olsun evime gideyim yeter” diyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

En büyük çevre felaketi Çernobil’in 35. yılı: Etkisi nesiller boyu sürecek

SONRAKİ HABER

EMEP Ordu İl Başkanı Poyraz: Enerji bahane edilerek nükleer santral yapılmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa