CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Tarımda ithalat artıkça çiftçi sayısı azalıyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımdaki sorunların siyasi iktidarın sorunlara olan duyarsızlığı ile arttığını söyledi. Gürer, “Çiftçi sayısı ithalat artıkça düşüyor” dedi.
Arşiv | Fotoğraf: MA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftçilerin borçlarının sürekli arttığını, üreticilerin tarımdan kopmaya devam ettiğini, siyasal iktidarın ise var olan sorunların çözümüne yönelik adım atmak yerine. İthalata dayalı bir tarım politikası izlediğini kaydetti.
SORUNLAR GÖRÜLMÜYOR
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, ülkemizde çiftçilerin mutlu olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2002 yılında 2.4 milyar TL olan çiftçi borcu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 2021 yılı Şubat ayı raporuna göre 137 milyar TL’ye çıkmış. Bu rakam yalnızca çiftçilerin bankalara olan borcudur. Tarım Kredi Kooperatifleri ve piyasaya olan borçlarda eklendiğinde çiftçinin borcu 180 milyar TL’yi aşıyor” diye konuştu.
ÇİFTÇİ SAYISI GİDEREK AZALIYOR
Çiftçi sayısının da var olan sorunların bir sonucu olarak gittikçe azaldığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre çiftçi sayısında 700 bin kişilik azalma oldu. Ziraat Odası’nın 4 milyon üye rakamı ele alındığında odaya kayıtlı 2 milyon çiftçi bugün çiftçilikten uzaklaşmış ” şeklinde konuştu.
DİŞ SATIM RAKAMLARI İRDELENMELİ
CHP Milletvekili Öner Fethi Gürer, “Sayın Bakan Türkiye’nin tarımsal ürünlerle ilgili ithalatı, ihracata göre daha düşük diyor. Bu veriler, rakamlara bakıldığında doğru olabilir. Ancak bu rakamların nasıl saptandığı önemlidir. Eğer siz en çok ithal ettiğiniz ki geçen yıl 9.5 milyon ton buğday ithal etmişiniz; bunun yüzde 45 olan gümrük vergisi oranını sıfırlarsanız, arpada yüzde 35, mısırda yüzde 25 olan gümrük vergisi oranını sıfırlarsanız, gümrük vergisiyle elde edilecek gelirleri de ihracat rakamından düşmeniz gerekir. Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kendi çiftçisinden 1800 liraya aldığı buğdayı yurtdışından 2 bin 450 liraya ithal etti. 1950 liraya da piyasaya sattı. Kurumsal olarak ciddi zarar oluştu. İhracatı ithalata oranlarken, gümrük vergisiyle ülkemize giriş yapan ürünleri dikkate alıp kamunun bu konudaki zararını toplarsak, sayın Bakanın belirttiği gibi ithalat ile ihracat arasında, ihracat lehine gösterilen rakam daha düşük rakam olarak ortaya çıkar. Çünkü devlet gümrük vergisi gelirinden vazgeçecek, kamu kurumlarının zararı hesaplanmayacak, sonrada ihracatımız arttı diye kendi kendimizi aldatacağız. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
İNGİLTERE İLE TARIMSAL TİCARET
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ İngiltere ile tarım ve gıda ürünlerinin ithalatının kolaylaştıran bir anlaşma yapıldı. İngiltere ile yapılan serbest ticaret anlaşması gereği bazı tarım ve gıda ürünlerinin sıfır gümrükle ithalatı yapılacak. Canlı hayvan, büyükbaş hayvan eti, sakatat, peyniraltı suyu, tereyağı, eritme peyniri, diğer peynirler, tohumluk patates, mantar, fasulye, elma, şeftali, diğer meyveler, çay, buğday, makarnalık buğday tohumu, çavdar, arpa, yulaf, mısır, pirinç, işlenmiş yulaf, malt, ayçiçeği tohumu, pamuk tohumu, kavun-karpuz tohumu, ekimlik tohum, hayvansal yağlar, ham soya yağı ve ayçiçeği yağı, et ürünleri, şeker, çiklet, kakao tozu, gıda müstahzarları, makarna, hububat mamulleri, bisküvi, gofret, mantar, domates konservesi, sebze konservesi, reçel ve marmelat, meyve ve sebze suları, dondurma ve yenilebilen buzlar, şarap, sirke, kedi-köpek mamaları gibi ürünler sıfır gümrük vergisiyle ithal edilebilecek. Bu da gösteriyor ki ithalata dayalı politikalardan ülkemiz vazgeçmeyecek” dedi.
YERLİ ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithalata dayalı tarım politikasının Türkiye’de tarımı bitirme noktasına taşıdığına da işaret ederek, “Kendi çiftçimizi desteklemeliyiz. Bugün 20 milyon tona yakın buğday üreten Türkiye’nin 10 milyon tona yakın buğday ithal ediyor olması, sorunların azaldığının değil arttığının bir göstergesidir. Kendi çiftçimize doğru zamanda doğru destek vermeliyiz. Bir yıl önceden ürün deseni belirleyerek çiftçinin kazanabileceği ürünleri ekmesini sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
PATATES ALIMI AĞIR İLERLİYOR
TMO’nun depolarda kalan patatesi alıp, ihtiyaç sahiplerine dağıtılması uygulamasına da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aylarca TMO patates alımı yapsın, çiftçinin elinde kalan patates çürümesin dedik. Nihayet aylar sonra iktidar TMO eliyle patates alımına başladı. Bakanın açıklamasına göre 10 bin ton patates alımı yapılmış. Oysa 300 bin ton patates depoda, Cumhurbaşkanı 1 milyon 200 bin ton patates alımı yapılacağını açıklamıştı. Ülkemizde 5 milyon 200 bin ton patates üretimi yapılıyor. Bunun çoğunluğu depolarda kaldı. TMO patates alımında sistem olarak iyi ürünü tercih ediyor. Ürünü çürümek üzere olan çiftçinin durumuyla ilgili bir açıklama bugüne kadar yapılmadı” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çillenmeye başladığı için TMO tarafından alınmayan ürün sahiplerinin belirlenerek, alım şartlarına uymayan ürün sahiplerine aynen doğal afetlerde olduğu gibi destek sağlanması gerektiğini ifade etti.
TATLİK VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLER LİSTESİ NEDEN AÇIKLANMIYOR?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, belirli dönemlerde taklit ve tağşiş ürünlerin listesini açıklayan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılının Eylül ayından bu yana açıklama yapmadığını da anımsatarak, “Denetim mi yok, veri mi yok ya da piyasadaki ürünler sorunsuz mu? Öte yandan taklit ve tağşiş olduğu iddia edilerek bakanlık tarafından açıklanan bir firma, mahkeme kararıyla ürününü o listeden çıkarttırdı. Bu konuda bir yasal boşluk mu var? Gelirler düştü, giderek arttı. Yurttaşın tükettiği gıdanın içeriğini güvendiği devlet tarafından denetlenerek, hileli ürün satışının önü kesilmelidir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)