Van’da "işçiler sokağı"nda iş yok
Van’da “işçiler sokağı” olarak bilinen sokakta iş bulma umuduyla bekleyen yurttaşlar, "Haftada bir gün ya çalışıyoruz ya da çalışmıyoruz" diyor.
Fotoğraf: MA
Barış DÖNMEZ
Van
Van’da “işçiler sokağı” olarak bilinen sokakta sabahtan akşama kadar iş kovalayan yurttaşlar, “Haftada bir gün ya çalışıyoruz ya da çalışmıyoruz. Kazandığımız ise bir poşeti doldurmaya yetmiyor” diyerek dert yandı.
Koronavirüs (kovid-19) salgını sürecinde daha da derinleşen ekonomik krize bağlı olarak Türkiye’deki işsiz sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son verilere bakıldığında bu yılın şubat ayında işsiz sayısı ocak ayına göre 250 bin kişi artarak, 4 milyon 236 bin kişi oldu. Şubat ayı işsizlik oranı ise, 0.7 puanlık artış ile yüzde 13.4 seviyesinde gerçekleşti.
DİSK Araştırma Merkezine (DİSK-AR) göre ise bu oran daha da yüksek. DİSK-AR’ın “2021 işsizlik ve istihdamın görünümü” raporuna göre, geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyonu aşmış durumda ve işsizlik oranı yüzde 28.3.
İşsizliğin en fazla olduğu kentlerden birisi de Van. Birçok kişi her sabah 06.00’da gündelik işlerde çalışmak umuduyla İpekyolu ilçesindeki “işçiler sokağı” olarak bilinen Mehmet Efendi Sokak’ta buluşuyor. İş bulanlar günde 50 ila 150 TL arasında kazanırken, diğer kişiler ise sonraki gün 1 kez daha aynı umutla sokağın yolunu tutuyor.
POŞET DOLMUYOR
“İşçiler sokağı”nın müdavimlerinden Vahdettin Keskintürk, “Salgından kaynaklı iş yok. Mağdur durumdayız. Sadece ben değil buraya gelen herkes mağdur. Haftada 1 gün ya çalışıyoruz ya da çalışmıyoruz. Kazandığım ücret bana yetmiyor. 8 nüfusa bakıyorum. İşe gittiğim zaman 100 TL kazanıyorum. O parayla markette gittiğimde bir poşet malzeme alamıyorum. Eskiden az da olsa iş yapabiliyorduk. Gün geçtikçe hayat şartları zorlaşıyor. Hiç yardım da alamıyoruz” diye konuştu.
TEK İSTEĞİ SABİT BİR İŞ
Sokakta günlük işler çıkmasını bekleyen Ahmet Öner ise, tek isteğinin sabit bir iş bulmak olduğunu dile getirdi. Yıllardır aynı sokakta iş kovaladığını aktaran Öner, salgınla birlikte günlük işler bile bulmakta zorlandıklarını ifade etti.
Öner, “Esnaftan işçiye kadar herkes mağdur. Sabahtan akşama kadar iş bekliyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Herhangi bir mesleğim de yok. Bu yüzden hamallık yapıyorum. Kısıtlı sokağa çıkma yasakları da geldi. Haftada 1 gün ya da 2 gün işe gidiyoruz. Aldığımız ücret 50 TL ile 100 TL arası değişiyor. Hayat pahalılığından dolayı yetmiyor. Bazılarının başka yerlerde az da olsa bir geliri var. Ama biz işçilerin o da yok” diyerek dert yandı. (MA)