26 Nisan 2021 09:00

Sinema yazarları Oscar’ı değerlendirdi: Oscar’da sürpriz yok, beklentiler karşılandı

93. Akademi Ödüllerini Evrensel'e değerlendiren sinema yazarları Şenay Aydemir ve Güney Birtek, ödüllerin alışık olduğumuz süprizlere yer olmadan, beklentilerdeki gibi sahiplerini bulduğunu belirtti.

Fotoğraf: Matt Petit/A.M.P.A.S.

Paylaş

Ege KARACAN
İstanbul

Akademi Ödülleri (Oscar) 93’üncü kez sahiplerini buldu. Sinema yazarları Şenay Aydemir ve Güney Birtek Akademi Ödülleri’ni gazetemize değerlendirdi. Aydemir “Oscar Ödülleri neredeyse sürprizsiz bir biçimde sonuçlandı. Tören öncesinde oluşan beklentilerin tamamı karşıladı” derken Birtek “Verilen hemen hemen tüm ödüllerin beklendiği gibi sonuçlanması Oscar tarihinde alışık olduğumuz sürprizleri doğurmadı.” ifadelerini kullandı.

"SÜRPRİZSİZ BİR BİÇİMDE SONUÇLANDI"

Şenay Aydemir: 93. Oscar Ödülleri neredeyse sürprizsiz bir biçimde sonuçlandı. Tören öncesinde oluşan beklentilerin tamamı karşılaşırken, “Nomadland” en iyi film, yönetmen ve kadın oyuncu dallarında ödülle dönerek gecenin yıldızı oldu kuşku yok ki. Eğer bir sürprizden söz edeceksek, erkek oyuncu kategorisine değinebiliriz belki. Bu kategoride “The Father” filmindeki rolüyle Anthony Hopkins ödüle değer bulunurken, beklentiler “Ma Rainey’s Black Bottom”ın çekimlerinden sonra hayatını kaybeden Chadwick Boseman’ın ödülü kazanacağı yönündeydi. Ama Hopkins’in alacağına kesin gözüyle bakanların da olduğu düşünüldüğünde bu ödülü de sürpriz saymamak gerek. Kendi adıma ödüllerin çok büyük bir kısmının hak edilerek sahiplerini bulduğunu düşünsem de, “Mank” ve “Sound of Metal”in daha fazla ödül kazanmasının adalet terazisini fazla etkilemeyeceğini düşünenlerdenim.

"İLERİCİ BİR DÖNÜŞÜMÜN AYAK SESLERİ"

Güney Birtek: Verilen hemen hemen tüm ödüllerin beklendiği gibi sonuçlanması Oscar tarihinde alışık olduğumuz sürprizleri doğurmadı. En İyi Film beklenildiği ve hak edildiği gibi Nomadland’in oldu. Aynı zamanda filmin Çinli yönetmeni Chloé Zhao, En İyi Yönetmen ödülünü kazanarak Oscar tarihinde bu ödülü kazanan ikinci kadın yönetmen oldu. Törende, En İyi Kadın Oyuncu ödülü Nomadland filmindeki performansıyla göz dolduran Frances McDormand’ın olurken, En İyi Erkek Oyuncu ödülü ise The Father filmindeki performansıyla usta oyuncu Anthony Hopkins’e gitti. Nomadland filmine giden bu ödülle birlikte son üç yıldır En İyi Yönetmen ve En İyi Film ödüllerinin (Green Book hariç) bir ABD’liye “gitmemesi” (Meksikalı, Güney Koreli, Çinli) yıllardır milliyetçi-muhafazakar damarıyla nam salmış Akademi’nin çok kültürlü, dünyalı bir değişime girdiğini gösteriyor. Bu durumu sinema sanatının gelişimi ve kültürler arasında etkileşimi üzerinden okuduğumuzda ise Akademi için ilerici bir dönüşümün ayak seslerini duyuyoruz.

ÖNCEKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Bağdat'ta Viyana'daki görüşmelere destek mesajı verdi

SONRAKİ HABER

Sputnik V, Türkiye'de üretilecek | Etkinlik oranı ve özellikleri neler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa