26 Nisan 2021 09:33

Ankara'da her yer 1 Mayıs alanı olacak

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün: 'Her yer 1 Mayıs' diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için 'Her gün 1 Mayıs' diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. 'Her yer 1 Mayıs' diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız” ifadelerini kullandı.

Ankara’da yapılması planlanan 1 Mayıs programı için DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB-Ankara İKK, Ankara Tabip Odası, Ankara Serbest Muhasebeci ve  Mali Müşavirler Odası Ulus Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Açıklamayı okuyan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Ankara’da emek ve meslek örgütlerini temsilen  1 Mayıs tertip komitesi oluşturarak 30 Nisan Cuma günü 1 Mayıs Mitingi için valiliğe başvurulduğu paylaşırken “1 Mayıs 2021 Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününde büyük kitlelerle merkezi biçimlerde olmasa da çok yaygın biçimde sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşam umutlarımızı yan yana getireceğiz” dedi.

"EN YAYGIN ŞEKİLDE 1 MAYIS’I KUTLAYACAĞIZ"

Görgün, “Pandemiye dair aklın ve bilimin emrettiği tedbirleri almayanlar, zorunlu olmayan iş kollarında çalışmanın 28 gün durmasını reddedenler, hatta aldıkları kısıtlı tedbirleri bizzat kendileri çiğneyenler, lebalep kongrelerde halk sağlığı sorunu yaratanlar, 1 Mayıs yasaklarına pandemiyi gerekçe gösteriyor. Pandemi önlemleri alınarak, maske ve mesafeye dikkat ederek 30 Nisan ve 1 Mayıs 2021 tarihlerinde yapmak istediğimiz her türlü açık hava etkinliği yasaklanıyor. Kimi valilikler binalarımız başta olmak üzere kentlerin dört bir yanına asmak istediğimiz 1 Mayıs afişlerimiz ve pankartlarımızda bulaşan bir “mutasyon” keşfediyor. Bu ülkenin işçilerinin ve emekçilerinin aklıyla alay ediliyor    “ ifadelerini kullandı. Taleplerin pandemi koşullarına uygun olarak yükseltileceğini vurgulayan Görgün, "Akıl ve bilim dışı siyasi yasaklara değil; aklın, bilimin ve mücadelemizin gereklerine uygun olarak hareket edeceğiz. Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için 'Her gün 1 Mayıs' diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. 'Her yer 1 Mayıs' diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız" dedi. Görgün, "30 Nisan’da ülkenin dört bir yanında -yine pandemi koşulları da dikkate alınarak- en yaygın biçimde işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını ve alanlarda basın açıklamalarımızı gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs günü de çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu çeşitli biçimlerde büyütmeye çağıracağız" ifadelerine yer verdi. 

"AKIL DIŞI, BİLİM DIŞI VE HUKUK DIŞI ENGELLEMELERE KALKIŞMAYIN"

Ülkeyi yönetenlere çağrıda bulunan Görgün, "Akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı engellemelere kalkışmayın. 1 Mayıs engellenemez! Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir. Aklı başında herkesin teslim edeceği gibi çalıştığımız her gün ve çalıştığımız her yerde 1 Mayıs’ı da kutlayabiliriz ve kutlayacağız. 1 Mayıs afişlerimizi, pankartlarımızı binalarımıza, işyerlerimize, evlerimize, sokaklara, meydanlara asmaktan, taleplerimizi duyurmaktan da asla geri durmayacağız" dedi. DİSK İç Anadolu Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu  TMMOB –Ankara İKK, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO  olarak, Ankara’da emek ve meslek örgütlerini temsilen  1 Mayıs tertip komitesi oluşturarak 30 Nisan Cuma günü 1 Mayıs Mitingi için valiliğe başvurduklarını aktaran Görgün,  "1 Mayıs 2021 Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününde büyük kitlelerle merkezi biçimlerde olmasa da çok yaygın biçimde sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşam umutlarımızı yan yana getireceğiz" dedi. "Taleplerimiz ve hedeflerimiz için mücadeleyi yan yana büyüteceğiz" diyerek talepleri sıraladı: 

  1. Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
  2. Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin! 
  3. Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son! 
  4. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
  5. Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! 
  6. İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın. 
  7. Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak! 
  8. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın. 
  9. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
  10. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın! 
  11. Emeklilerin sorunları çözülsün, insanca yaşayabilecekleri ücret verilsin! (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sputnik V, Türkiye'de üretilecek | Etkinlik oranı ve özellikleri neler?

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı, 65-72 yaş arası doktorların yeniden ataması için ilan yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa