26 Nisan 2021 10:24
Son Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2021 16:08

Pınar Gültekin cinayeti davasının 4’üncü duruşması görüldü

Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı ve kardeşi Mertcan Avcı'nın yargılandığı davanın 4'üncü duruşması görüldü. Dava 12 Temmuz'a ertelendi.

Pınar Gültekin cinayeti davası için Muğla Adliyesi önünde bekleyen kadınlar | Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’nın tutuklu, ona yardım eden kardeşi Mertcan Avcı’nın tutuksuz yargılandığı davanın 4’üncü duruşması görüldü. Dava 12 Temmuz'a ertelendi.

27 yaşındaki Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın devam duruşması bugün Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tanıklar dinlendi. Kadınlar duruşma öncesi saat 13.00’de Muğla Adliyesi önünde toplandı. Duruşma öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Gültekin ailesinin Avukatı Rezan Epözdemir, geçen celsede tahliyesine karar verilen sanık Mertcan Avcı için yapılan itirazların reddedildiğini söyledi. Tanık ve sanıkların dinlendiği davanın dördüncü duruşması sonrası, bir sonraki duruşma 12 Temmuz'a ertelendi.

TANIKLAR DİNLENDİ

Pınar Gültekin cinayeti davasının dördüncü duruşmasında tanık M.Y.Ö. dinlendi. Muğla Kadın Platformu'nun sosyal medya üzerinden aktardığına göre, M.Y.Ö sanıklardan Cemal Metin Avcı ve ailesinin esrar bağımlısı olduğunu, Pınar'ı korkutmak için kendisine 200 bin lira teklif edildiğini beyan etti. Aynı tanık Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı'nın şehir dışına çıkarken ve önemli bir işi varken yanlarına kendi telefon almadıklarını ve buna pek çok kez şahit olduğunu beyan etti.

"TAHLİYE OLMALARI İÇİN ELİNİZDEN GELENİ YAPIYORSUNUZ"

Pınar Gültekin'in babası, heyete "Pınar'ın ölümü beni yıkamadı, benim dağılıyor teker teker gidiyorlar ben onlar için ayaktayım. Siz Metin canisi ve diğerlerinin cezalarının kaldırılması ya da tahliye olmaları için elinizden geleni yapıyorsunuz" dedi.

Kadınlar, duruşma sonrası adliye çıkışında sloganlarla Pınar Gültekin için adalet talep etti.

"PINAR'IN ÖZEL HAYATI YARGILANIYOR"

DHA'dan Tolga Tahçı ve Cavit Akgün'ün haberine göre, Avukat Epözdemir, "En başından beri bu cinayetin tek başına işlenmediğini savunuyoruz. Geçen celse Mertcan Avcı'nın tahliye edilmesine hem biz itiraz etmiş hem de Başsavcılık itirazda bulunmuştu. Ancak yapılan itirazlar reddedildi. Bugünkü celsede Diyarbakır'dan bir tanık dinlenecek. Bu tanık, cinayetin tek başına işlenmediğine dair CİMER'e başvuruda bulunmuş. Mahkeme onu dinleyecek. Bunun yanı sıra mahkeme, Pınar'ın kesin ölüm sebebini ve saatinin belirlenmesi için Adli Tıp 1'inci İhtisas Dairesi'nden rapor istemişti. Onun da okunmasın bekliyoruz. Önceki raporlarda tüm dokular yandığı için kesin ölüm nedeni belirlenememişti. Pınar'ın telefonuna erişebilmek için Amerika Birleşik Devletleri'ne müzekkere yazılmıştı. Bu, Pınar'ın özel hayatını tartışılır ve sorgulanır hale getirmektir. Burada tabiri caizse Pınar'ın özel hayatı yargılanıyor. Bu müzekkere dava hiçbir şey katmayacaktır. Yargı reformu buradan, Muğla Adliyesinden başlamalıdır. Gelin Amerika'ya yazılan bu utanç vesikası müzekkereyi bitirin” dedi.

Davanın tutuklu yargılanan sanığı Cemal Metin Avcı ile eşi Eda Avcı'nın boşandıkları ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Rezan Epözdemir, "Cemal Metin Avcı ve eşi, anlaşmalı olarak boşanma davası açmışlardı. O dava sonuçlanmış ve taraflar boşanmış. Anlaşma gereği sanık Avcı, boşandığı eşine 5 milyon TL ödeyecek. Ödememesi durumunda şirket hisseleri, araçlar ve gayrimenkullerin tamamının devredileceği belirtilmiş. Kanaatimizce bu danışıklı bir boşanma. Kararın kesinleşmesinden sonra itiraz haklarımızı kullanacağız. Tarafların gerçekte boşanma iradesinin olmadığını düşünüyoruz. Bunun bir benzerini Cem Garipoğlu sürecinde de yaşamıştık. Onlar da mallarını devretmişti. Kadını hunharca katletmekle kalmayıp, üstüne üstlük 'Tazminat hakları sürüncemede kalsın' diye danışıklı mal varlığı devirleri oluyor. Bunu da böyle okumak lazım" dedi.

KADINLAR ADLİYE ÖNÜNDE BEKLEDİ

Kadınlar duruşma öncesi Muğla Adliyesi önünde toplandı. Pandemi yasakları gerekçesiyle adliye içine alınmayan kadınlar, adliye önünde bekledi. Pandemi gerekçesiyle polis, kadınlara GBT yapmak istedi. Kadınlar keyfi uygulamaya tepki gösterdi.

"ŞÜPHELİ BİZMİŞİZ GİBİ DAVRANILIYOR"

Kadınlar, Muğla Valiliğinin 14 Nisan’da başlayıp 17 Mayıs’a kadar pandemi gerekçesiyle geniş katılımlı etkinlikler için devam eden yasaklarına da tepki gösterdi.

Ekmek ve Gül'e konuşan bir kadın, Valilik yasağına ve kadınlardan GBT sorgusu istenmesine dair "Zeynep'in (Şenpınar) davasından önce çıkartıldı bu karar. Şimdi de Pınar'ın davası için buradayız. Artık kadınların adliye önündeki varlığından da rahatsız olunuyor. Az önce GBT sorgulama yapmak istendi. 'Burada Kovid-19 bahane edilerek GBT sorgusu yapılamaz, HES kodumuzu sorgulayabilirsiniz' dedik. Önce HES koduyla gelindi, sonra GBT'ye döndü iş. Şüpheli bizmişiz gibi davranılıyor. Görevlerini kadın katillerini durdurmak için yürütmesi gereken görevliler bizleri şüpheli olarak görüyorlar. 'Aranızda belki bombacı var' şeklinde ifadelerde bulunabiliyorlar. Bizler öldürülen kadın arkadaşımızın hakkının korunması için burada bulunuyoruz. Erkek adaletin değil, gerçek adaletin işlemesi için buradayız amasuçlu muamelesi görüyoruz. İnatla burada durmaya devam edeceğiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü Öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin, 16 Temmuz 2020'de Akyaka Mahallesi'nde yalnız yaşadığı evinden ayrılmış, aynı gün ablasıyla telefonla görüştükten sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Ailesinin Akyaka Jandarma Komutanlığına kayıp ihbarında bulunması üzerine başlatılan çalışmada Gültekin'i tanıyan kişilerin listesi çıkarılmış ve bölgedeki güvenlik kamerası kayıtları incelenerek görgü tanıklarının ifadelerine başvurulmuştu.

Şüphe üzerine gözaltına alınan eski erkek arkadaşı Cemal Metin Avcı, ilk ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmese de deliller ortaya konunca bir süre arkadaşlık yapıp ayrıldığı Gültekin'i bağ evinde öldürdüğünü, cansız bedenini yaktıktan sonra varille Gülağzı mevkisindeki ormanlık alana attığını itiraf etmiş ve tutuklanmıştı.

Cemal Metin Avcı'nın kardeşi Mertcan Avcı da soruşturma çerçevesinde telefon sinyallerinin ağabeyiyle aynı zaman diliminde olay yeri ve yakınlarında tespit edilmesi üzerine jandarma ekiplerince gözaltına alınmış, "delil karartmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Cemal Metin Avcı'nın "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı'nın da "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Yaklaşık 10 saat süren 9 Kasım 2020'deki ilk duruşmada mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, Pınar Gültekin'in kesin ölüm nedeninin saptanması için İstanbul Adli Tıp Kurumu ilgili 1. Adli Tıp İhtisas Kuruluna yazı yazılarak yeniden rapor istenmesine ve olay yeri inceleme uzmanı ve bilirkişi marifetiyle olay yerinde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı 4 Ocak 2021'e ertelemişti. İkinci duruşmada Baba Sıddık Gültekin, mahkemede adil yargılama olmadığını öne sürerek salonu terk edip reddihakim talebinde bulunmuş, duruşma 15 Şubat'a ertelenmişti.

Üçüncü duruşmada mahkeme heyeti Cemal Metin Avcı'nın tutukluluk halinin devamına, kardeşi Mertcan Avcı'nın yurt dışı yasağı ile tahliyesine karar vermiş, yeniden keşif talebini de reddeden mahkeme heyeti, bu celse dinlenemeyen tanıklardan birinin dosyaya yeni bir şey katmayacağından dinlenmesine yer olmadığına, bir tanığın ise sonraki celseye zorla getirilmesine, Adli Tıp Kurumundan gelecek raporun beklenmesine hükmederek duruşmayı 26 Nisan'a ertelemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İkizdere'deki taş ocağına karşı direniş büyüyor: Komşu köylerden de katılım oldu

SONRAKİ HABER

ABD’de ‘Bidenomik’ tartışması: Köklü değişim mi, gecici önlem mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa