26 Nisan 2021 13:50

"Gaziemir nükleer atıklardan derhal temizlensin!"

İzmir Tabip Odası, TMMOB ve İzmir Barosu, Çernobil felaketinin yıl dönümünde Gaziemir'deki eski kurşun fabrikası önünde açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çernobil felaketinin yıl dönümünde İzmir Tabip Odası, TMMOB ve İzmir Barosu, Gaziemir'deki eski kurşun fabrikası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, bu atıkların neren geldiği ve kimler tarafından getirildiği ve nasıl bertaraf edileceğine ilişkin açıklama beklendiği ifade edildi.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın da katıldığı basın açıklamasında ortak bildiriyi okuyan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helin Kınay Gaziemir'in 14 yıldır Nükleer atıklar ile yaşadığını belirterek; "Nükleer atıkların nasıl bertaraf edileceğinin cevabı bulunmazken, Gaziemir’de radyoaktif atıkları alandan temizleyemeyen, bertaraf edemeyen, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) güncel adı ile Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu, nükleer santral atıklarının yönetiminden de sorumlu ülkemizin farklı bölgelerinde nükleer atık bertaraf alanları oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor" diye konuştu.

Alanın temizlenmesine yönelik hiçbir çalışma yapılmadığınıra dikkat çeken Kınay, "İzmir'deki nükleer atıkları 14 yıldır çözemeyen yetkililer nükleer santrallerin geri dönüşü olmayan risklerini nasıl yöneteceklerdir?" diye sordu;

"MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Kınay yaptığı açıklamada şu soruları sordu:

  • Gaziemir`de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır? Alan ne zaman temizlenecektir?
  • Bölgeden uzaklaştırılacak atık miktarı nedir nerede bertaraf edilecektir?
  • Alanda mevcut kirlilik ve etkilerine yönelik izleme ve ölçümler düzenli olarak gerçekleştirilmekte midir?
  • Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?
  • Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışmalar nelerdir?
  • Sürecin sorumluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir?
  • Firmaya kesilen Çevre Cezası ile ilgili süreç nedir?
  • Ülkeye girişi yasak olan atıkları, bahçesine gömen ve başka bir alanda faaliyetine devam eden firma ile ilgili yürütülen süreçler nelerdir?
  • İlgili Kurumların alanda yürütülecek çalışmalara ilişkin programı, takvimi ve süreci nedir?

Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde sökülmek üzere asbest ve bir çok tehlikeli kimyasal atık içerdiği iddia edilen Uçak gemisi NAe Sao Paulo'yu hatırlatan Kınay konuların takipçisi olacaklarını söyledi. Son olarak mücadele vurgusu yapan Kınay, "Çözüm için güçlü örgütlü mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

"BU ALAN DERHAL BERTARAF EDİLSİN"

İzmir Tabip Odası adına konuşan Süha Yüksel Çernobil faciasının bir uyarı olduğunu ve bu uyarının dikkate alınmadığını, hala nükleer santral için çabalandığını vurgulayarak; “Biz bunlara karşıyız. Enerjiyi daha fazla tüketmek için doğanın şartlarında farklı kaynaklardan edinebiliriz. İnsan yaşamından değerli bir şey yok. Bu alanda böyle bir tehlikeyi yıllardır barındırıyoruz hızla bertaraf edilmesi lazım" dedi.

"NÜKLEERE İNAT YAŞASIN HAYAT"

Ardından İzmir Yaşam Alanları adına yapılan açıklamada, “Yaşam alanları için bu kadar büyük tehlikelerle dolu bir teknolojinin ülkemizde kullanılacak olması ve santral inşaatlarının yürütülmesi kabul edilir şey değildir. Bu santrallerin proje aşamasındayken bile yaşam alanlarına ne kadar zarar verdiği çok açıktır. Nükleer santrallere amasız, fakatsız karşı olduğumuzu, Çernobil’de de Fukuşima’da da yaşanan felaketleri hatırlatarak bir kez daha duyuruyoruz. Nükleere inat yaşasın hayat” denildi.

"BU ALAN KAMULAŞTIRILMALI"

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise, seçildikten sonra burada yapılan 3’üncü basın açıklaması olduğunu, aradan 3 yıl geçmesine rağmen hâlâ adım atılmadığına dikkat çekerek; “Buradaki atıkların 130 yıl daha tehlike arz edeceklerini bilim insanları söylediğinde tüyleriz diken diken oluyor. Vatandaşlarımızın sağlığı bizler için önemli. bu durumdan aynı zamanda Çevre Bakanlığı da sorumlu. Burası kamulaştırılmalı, kamulaştırmadan bu tehlike geçmez. Burası kamulaştırıldıktan sonra hemen koruma altına alınmalı ve temizlenmeli" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Şişecam pandemiyi fırsata çevirdi: Kristal-İş aldığı eylem kararına kendisi uymadı

SONRAKİ HABER

Vebitcoin soruşturmasında CEO İlker Baş dahil 4 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa