27 Nisan 2021 11:43

İstanbul Tabip Odası: Ekonomik sosyal desteksiz tam kapanma olmaz

İstanbul Tabip Odası bütün alanlarda çarkların durması ve kapanması gerektiğini belirterek " Ekonomik sosyal desteksiz tam kapanma olmaz" dedi.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO), 29 Nisan'da başlayacak yeni Kovid tedbirlerine ilişkin Çağaloğlu'nda bulunan binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

"TURİZM SEKTÖRÜNE HAZIRLANIYORUZ"

İlk sözü alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip dün getirilen önlemlerin geçici bir azalmaya neden olacağını ama gerçek anlamda bir kapanma olmadığına dikkat çekerek, "Bir sürü alanda işçiler çalışmaya devam edecekler oysa elzem olan, hayatı olan alanların dışında bütün alanlarda çarkları durması gerekiyordu, kapanması gerekiyordu. Sosyal ve ekonomik destekler sağlanarak bunların yapılması gerekiyordu ne yazık ki dünkü açıklamada bunların hiçbirini görmemekteyiz. Hızlı bir kapanma sağlayarak haziran ayında turizm sektörüne ülkemizin hazırlandığını görüyoruz" dedi.

"TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ"

Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk okudu. Eksik, yanlış, tutarsız politikalar, başarısız salgın yönetimi nedeniyle ülkede kontrol altına alınamayan Kovid-19 pandemisinin üçüncü ve en büyük pikini gerçekleştirdiğini söyleyen Öztürk, "Gelinen noktada Türkiye nüfus yoğunluğuna göre Dünya ölçeğinde en fazla vaka sayısına sahip ülke konumundadır. Alınmayan tedbirlerin, lebaleb parti kongrelerinin, insanlar en yakınlarına veda edemezken siyasetçilerin katıldığı kalabalık cenaze törenlerinin bedelini başta sağlık çalışanları olmak üzere bütün yurttaşlarımız ödüyor. Türkiye sağlık sistemi çöktü. Her gün çaresizlik içinde yeni ölümlere tanıklık etmekten tükeniyoruz" diye konuştu.

İTO'NUN ALINAN TEDBİRLERLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMESİ

Dün alınan tedbirlerle ilgili başlıca değerlendirmelerini sıralayan Öztürk şunları söyledi:

"Üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması” için çarkların dönmeye, işçilerin çalışmaya devam ettiği önlemler dizisine “tam kapanma” denemez.

Ekonomik, sosyal desteksiz kapanma olmaz. İnsanların yaşayabilmeleri için gerekli desteği vermeden evlerine kapatmak açıkça açlığa, yoksulluğa ve ölüme mahkum etmektir.

Salgın sürecini sadece “aç/kapa” döngüsüyle sürdürmek mümkün değildir.

Alınan tedbirlerin 29 Nisan akşamından başlatılması, birçok ilde yapılması planlanan 1 Mayıs kutlamalarını ve İstanbul 1 Mayıs bileşenlerinin 30 Nisanda Kazancı Yokuşu, Şişhane ve Kadıköy’de yapacağı 1 Mayıs’larda katledilenleri anma törenlerini engelleme amacı taşımaktadır. Salgınla mücadelenin bir “güvenlik meselesi” haline getirilerek insan hakları ihlallerinin yaygınlaştırılması, muhalefetin bastırılması, demokratik hakların engellenmesi, toplumsal ve bireysel özgürlüklerin sınırlandırılması için kullanılmasından derhal vazgeçilmelidir. İhtiyacımız olan baskıcı, otoriter, anti demokratik uygulamalar değil insan hakları merkezli pandemi mücadelesidir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü: Bir diyeceğimiz var

SONRAKİ HABER

İZSU Balçova ve Bergama işçileri: Güvenceli iş, insanca çalışma koşulları istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa