28 Nisan 2021 00:30

Virüs çalışırken değil de 1 Mayıs’a giderken mi bulaşıyor!

1 Mayıs öncesi getirilen "Tam kapanma" kararlarını değerlendiren DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Eroğlu, virüsün çalışırken değil de 1 Mayıs’a giderken mi bulaştığını sordu.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından koronavirüs salgınına karşı tedbirleri kapsamında 29 Nisan ile 17 Mayıs arasında "tam kapanma" uygulanacağı açıklandı. 1 Mayıs öncesi bu kararın çıkmasını Diyarbakır’da DİSK ve Tabip Odası ile konuştuk. DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Eroğlu, virüsün çalışırken değil de 1 Mayıs’a giderken mi bulaştığını sordu. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da "Yapılan tam kapanma değil kapatmadır" diyerek, taleplerinin KHK ile hukuksuz bir şekilde işinden ihraç edilen sağlık emekçilerinin işe iade edilmesi olduğunu belirtti. 

KOD-29 İLE İŞTEN ÇIKARMALAR İPTAL EDİLSİN

Alınan kararların işçi ve emekçilerin talepleri noktasında manidar olduğunu söyleyen DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Eroğlu, “Bu karar bizi düşündürüyor. Acaba bilerek mi 1 Mayıs öncesi başlattılar. Bu nasıl bir virüstür ki çalışanlara bulaşmıyor, işçilere bulaşmıyor, yolculuk yapanlara bulaşmıyor ama 1 Mayıs’a giderken bulaşıyor” dedi. 

1 Mayıs’ı, evlerde, iş yerlerinde, sosyal medyada, afişlerle, pankartlarla pandemi koşulları dikkate alınarak kutlayacaklarını dile getiren Eroğlu, “Hazırlıklarımızı yapmıştık, izin verilseydi kutlamayı alanlarda yapacaktık. Tabii bu durumda bizim için buruk geçiyor” dedi. Pandemi sürecinde izin çıkmasa da işçi ve emekçilerin taleplerinin görmezden gelinmeyeceğini ifade eden Eroğlu, “Taleplerimiz Kod-29’dan işten çıkarmaların iptal edilmesi, işçiden kesilen patronlara verilen işsizlik ödeneğini, vergi adaletsizliğini dile getirecektik. Enflasyon karşısında eriyen ücretlerde iyileştirme taleplerimiz olacak” dedi.

TABİP ODASI'NDAN SAĞLIKLI, GÜVENCELİ, İNSANCA YAŞAM TALEBİ

Tam kapanma kararıyla sosyal ve ekonomik destek programının açıklanmadığını belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan da “Günübirlik güvencesiz çalışan emekçiler ne olacak? Yapılan tam kapanma değil kapatmadır. Tam kapanma için de bütünlüklü bir yaklaşım gerekmektedir” diye belirtti.

“Yönetilemeyen pandemi gölgesinde 1 Mayıs’a girerken yaşam hakkımız için alanlarda olacağız” diyen Turan, “Sağlık çalışanları olarak her zaman olduğu gibi pandemide de ilk günden itibaren tüm riskleri ile en önde halkın sağlık ve yaşam hakkı için mücadele ettik. Elbette salgınla mücadele etmek bizim görevimiz fakat sağlık emekçilerinin sağlığı korunamadı, tükenmişlikleri umursanmadı. Maalesef pandemi epidemiyoloji bilimine göre yönetilmediği, hastanelerde karşılandığı için bütün yük sağlık emekçilerinin omuzundaydı. Pandemi sürecinde özlük haklarımız iyileştirilmedi. Çalışma koşullarımız düzeltilmedi. İzin, istifa, emekli olma hakkımız engellendi. Yapılan düzenlemelerin dışında tutulduk. 1 Mayıs’ta sağlıklı, güvenceli, insanca bir yaşam için taleplerimizi dile getireceğiz” dedi.

KHK İLE İHRAÇ EDİLEN SAĞLIKÇILAR İŞE İADE EDİLSİN

Hızlı bir şekilde herkese aşı yapılması gerektiğini belirten Turan, “Herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır.Yaptığımız işin niteliğinden kaynaklı Kovid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı statüsündeyken maalesef bu haklı talebimiz kabul edilmedi. Çalışırken hastalanan emekçiler için Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin. Atama bekleyen ve KHK ile hukuksuz bir şekilde işinden ihraç edilmiş sağlık emekçileri işe iade edilsin. Özlük haklarımız iyileştirilsin. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın. Sağlıkta şiddeti önleyecek etkili yasa çıkarılsın. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin şekilde uygulansın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt Kent Konseyi Emek Kurulu: 1 Mayıs yasaklanamaz!

SONRAKİ HABER

Ordulular İlküvez Yaylası'ndaki katı atık tesisinden şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa