27 Nisan 2021 15:31

AKP Sözcüsü Çelik: Biden maalesef çok kötü bir gelenek başlatmıştır

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Ermeni Soykırımı" ifadesine ilişkin, "Sayın Biden maalesef çok kötü bir gelenek başlatmıştır" dedi.

Ömer Çelik | Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Ermeni Soykırımı" ifadesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini ifade eden AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Sayın Biden maalesef çok kötü bir gelenek başlatmıştır" dedi.

Ömer Çelik, partisinin MKYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, ABD Başkanı Biden'ın "Ermeni Soykırımı" ifadesine değinerek, "Bu politikalar diasporadaki Ermeni fanatik çıkar grupların tamamen rehinesi halindedir. İlk defa ABD Başkanı'nın böyle fanatik bir duruma teslim olduğunu görüyoruz" dedi. "Tarihimizde soykırım olmamıştır" diyen Çelik, "1915'deki olaylarda ne olduğunu tam olarak anlamak isteyenlere arşivlerimiz açıktır" ifadelerini kullandı.

Çelik, "Soykırımı ifadesini hiçbir şekilde kabul etmeyiz. Hiçbir tarihsel, hukuki temel dayanağı olmayan bir yaklaşımdır. Herhangi bir devlet başkanı veya parlamentosunun hüküm verme yetkisi, kabiliyeti ve kapasitesi yoktur. Hangi hukuk, tarih bilgisine dayanarak bu şekilde kesin hüküm verecekler ve milleti lekelemeye çalışacaklar.

İnsani hassasiyet üretmek için yapılacak işlerin gereken mekanizmalarla yapılmadığını görmek de son derece üzücüdür. Sayın Biden maalesef çok kötü bir gelenek başlatmıştır. İnsani hassasiyetler üretmek yerine bunu birbirine karşı suçlayacak şekilde açılmış oldu. İnsani hassasiyetleri törpüleyen asıl budur diye ifade etmek isterim." diye konuştu.

Biden'ın "Ermeni Soykırımı" açıklamasına ilişkin ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Biden, mesnetsiz, haksız ve hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır" demişti.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915'in yıl dönümüyle ilgili açıklamasında "soykırım" kelimesini kullanmıştı.

Biden, açıklamasında, "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915'ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul'da tutuklanmasıyla, 1,5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü" demişti.

Açıklamasında Ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadelerini de kullanan Biden, "Biz nefretin tüm şekillerinin çürütücü etkilerine karşı güçlü duruşumuzu sürdürüyoruz" diye konuşmuştu.

Biden, "Ermenilerin tarihine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz. Tarihi tasdik ediyoruz. Bunu da suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha asla yaşanmaması için yapıyoruz" demişti.

Biden, "Dünyada bir daha zulüm yaşanmasını engelleme hedefimizi yeniliyoruz. Dünyadaki tüm insanların iyileşmesi ve uzlaşması peşindeyiz. Amerikan halkı 106 yıl önce bugün başlayan soykırımın kurbanı olan Ermenilere saygı duyuyor" ifadesini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli: İşçiler muaf tutulmadan, destek olmadan "tam kapanma" olmaz

SONRAKİ HABER

Petrokimya işçileri ve yerel yönetim emekçilerinin 1 Mayıs talepleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa