27 Nisan 2021 15:45

İzmir Tabip Odası: İzmir, dünyanın çöplüğü değil

İzmir Tabip Odası, NAe Sao Paulo adlı uçak gemisinin söküm için Aliağa'ya getirilmesine tepki gösterdi, geminin 900 tondan fazla asbest barındırdığı iddialarını hatırlattı.

Fotoğraf: İzmir Tabip Odası

Paylaş

İzmir Tabip Odası, Aliağa’ya getirilecek olan NAe Sao Paulo gemisine ilişkin “İzmir dünyanın çöplüğü değil” diyerek açıklama yaptı. Oda binasında gerçekleştirilen açıklamada İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı konuştu.  

Çamlı, "Bilindiği gibi Aliağa ilçelimizin Nemrut körfezinde yaklaşık 380 bin metrekare arazi üzerinde kurulu 22 adet gemi söküm tesisi vardır ve bu tesislerde özellikle 2010 yılından sonra yıldan yıla artan miktarlarda dünyanın her tarafından getirilen hurda gemiler sökülmektedir. Bu artan gemi söküm trafiği Aliağa ve İzmir için büyük bir çevre kirliliği kaynağı oluşturmakta, bu tesislerin çevresinde yaşayanlar ve çalışan işçilerin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Kısa süre içinde Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde olması beklenen 'NAe SãoPaulo' isimli uçak gemisinin 900 tondan fazla asbest barındırdığı iddialarını hatırlatan Çamlı, "Ayrıca farklı türlerde tehlikeli maddeler içeren bu gemilerin denizin içerisinde ve karada sökülmek suretiyle gerçekleştirilen sökme işleminin karada ve denizde yarattığı çevre kirliliğinin yanı sıra binlerce ton metal içeren gemileri denizde ve/veya kumsalda oksijen kaynağı ile kesme yöntemi ile yürütülen çalışmalarda hava kirletici bileşenleri atmosfere verildiği de unutulmamalıdır" diye ekledi.

"ÇEVRE KİRLİLİĞİ AYNI ZAMANDA İŞÇİ SAĞLIĞI SORUNUDUR"

"Çevre kirliliği aynı zamanda bir işçi sağlığı sorunudur" diyerek sözlerini sürdüren Çamlı, gemi sökümü sektöründe çalışan işçilerin söz konusu tehlikeli kimyasal maddelere maruziyetlerden korunmasının zorunlu olduğunu ifade etti.  

Uluslararası sözleşmelere de değinen Çamlı, "Bu sözleşmelerin amacı, tehlikeli atıkların siyasî sınırların ötesine geçen ticaretini yasaklamak ve gemi söküm tesisleri için insan sağlığına, güvenliğine ve çevreye karşı bir risk oluşturmayacak şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla standartları belirlemektir. Yaşanan süreçler gemi söküm işlemlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun ve şeffaf bir şekilde yürütülmediğini göstermektedir" dedi.

"MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Gemi söküm ticaretinin ülkenin çevre ve insan sağlığı tehditlerinin altına sokulduğunun bir göstergesi olduğunu söyleyen Çamlı, "Ülkemizin ve kentimizin dünyanın tehlikeli atık çöplüğü haline getirilmesine karşı kararlı mücadelemiz sürecektir. 'NAe SãoPaulo' isimli uçak gemisinin gövdesinin ülkemiz karasularına sokulmaması için gerekli hukuksal girişimler odamız tarafından başlatılacaktır. Diğer ülkelere ait hurda gemilerin ve başta tehlikeli atıklar olmak üzere tüm atıkların ülkemize ve kentimize getirilmesi bir an önce yasaklanmalıdır" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adanalı emekçiler: Maddi destek olmadan kapanma olmaz

SONRAKİ HABER

Çankaya Belediyesi işçileri işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa