27 Nisan 2021 17:16

Antep'te sendikalar: Salgının faturasının emekçilere yıkılmadığı bir dünya istiyoruz

Antep’te, KESK, DİSK, TTB, TMMOB, TÜMTİS 1 Mayıs için ortak açıklama yaptı, “Salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı bir dünya istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antep’te, KESK, DİSK, TTB, TMMOB, TÜMTİS 1 Mayıs için ortak açıklama yaptı. Pandemi koşullarında sermayenin kendi varlığı için emekçilerin canından ve sağlığından vazgeçmesini istediği belirtilen açıklamada, “Salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı bir dünya istiyoruz” denildi. Açıklamayı kurumlar adına KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı okudu.

“ÇARKLAR BİZİM İÇİN ACIMAZSIZCA DÖNÜYOR”

Pandemi koşullarında bile sömürü çarklarının milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürülmeye çalışıldığını belirten Parlakçı, sermayenin kendi varlığını sürdürebilmek için milyonlarca işçiden, emekçiden sağlığından, canından vazgeçmesini istediğini belirtti. Kamu emekçileri olarak yıllardır emekleriyle alın teriyle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi verdiklerini dile getiren Parlakçı, “Bugün, salgının günde ortalama 200 insanımızı aramızdan kopardığı koşullarda sömürü çarkları tüm emekçiler gibi bizim için de daha acımasız dönüyor. Krizle birleşen pandemide sorunlarımız katlanarak artıyor. Ancak bizi kamu emekçisi olarak değil, kapı kulu olarak görenler dün olduğu gibi bugün de sesimizi duymuyor. Evrensel normlara uygun grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu pazarlık hakkımız yok sayılıyor. Emeğin saflarında Truva atı görevini yerine getirenlerle yapılan, hiçbir sorunumuzu çözmeyen, mutabakatlarla yetinmemiz isteniyor. Güvenceli-kadrolu çalışma hakkımız yok sayılıp, sözleşmeli, ücretli, vekil gibi onlarca parçaya bölünmüş güvencesiz istihdama mahkum olmamız bekleniyor. TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına endekslenen artışlar sonucunda her yıl açlık sınırına biraz daha fazla yaklaşan maaşlarla yetinmemiz isteniyor” dedi.

“EMEĞİN HAKİM OLDUĞU DÜNYA HAYAL DEĞİL”

Emeğin sömürülmediği, Herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işinin olduğu, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı bir dünya istediklerini vurgulayan Parlakçı, “Kimsenin cinsiyetinden, kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,  eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu, sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı, düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin, itiraz etmenin cezalandırılmadığı, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir ülke istiyoruz. Bu bir hayal değil. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir dünya ve ülke hayal değil. Sömürü, yoksulluk ve baskı düzenine karşı omuza omuza verdiğimizde istediğimiz dünya elimizle değecek kadar yakın. İnsanca bir yaşam, demokratik bir ülke umudumuzu büyütmek için 29 Nisan Perşembe günü 13.00-14.00 saatleri arasında yapacağımız basın açıklamasına herkesi bekliyoruz” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşyerlerinde 1 Mayıs kutlamaları yayılıyor

SONRAKİ HABER

Antep’te gençler, direnişteki işçilerle 1 Mayıs’ı konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa