28 Nisan 2021 09:34

İstanbul Sözleşmesi görseline bile tahammül yok!

Öğretim görevlisi bana hitap ederek dersinde siyasi herhangi bir şey istemediğini söyledi. “Sen İstanbul Sözleşmesi yaşatır dersin başkası yaşatmaz der” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Sümeyye

YTÜ

 

“Türkçe II” dersine girdim ve dersin ilk dakikalarında dersten bir anda bekleme odasına alındım. Sebebini sistemsel bir sorun zannederek derse tekrar girdim, dersin sonunda öğretim görevlisi bana hitap ederek dersinde siyasi herhangi bir şey istemediğini söyledi. “Sen İstanbul Sözleşmesi yaşatır dersin başkası yaşatmaz der” dedi. Profil fotoğrafımı değiştirmem gerektiğini ya da dersi başka bir hocadan almam gerektiğini söyledikten hemen sonra beni dersten tekrar attı. Ders sırasında mikrofonum arızalıydı bu yüzden sesimi açıp konuşamadım ancak sohbet kısmına İstanbul Sözleşmesi’nin siyasi değil uluslararası bir anlaşma olduğunu yazdım. Tekrar sohbet kısmında görüşlerimi yazarken de göndermeye fırsatım olmadan dersten atıldım.

GÜVENLİ KAMPÜSLER İÇİN SÖZLEŞME ÖNEMLİ!

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!” fotoğrafını Zoom’da profil fotoğrafı yapma sebebim, sadece yaşamak istememle alakalıydı. Bir gecede sözleşmenin feshedilmesi ile kendimi güvende hissetmedim ve bunun için tepki vermem gerekir diye düşünerek yaptım. Pasif bir şekilde profil fotoğrafımı değiştirdim. İstanbul Sözleşmesi evlerimizden kampüslerimize kadar her yerde biz genç kadınların varlığını tanıyor ve koruyordu. Üniversiteli bir kadın olarak sözleşme benim için önemli ve güvenli alana dönüştürmeye çalıştığımız kampüslerimizde özne olarak söz hakkına sahibiz.

Profil fotoğrafımı değiştirerek söz hakkımı kullandım ve hocanın buna verdiği tepki öncelikle kişisel haklarıma bir karşı çıkış. Zoom bir sosyal mecra ve ben istediğim fotoğrafla girebilirim ki bahsedildiği gibi siyasi olan tek bir görsel yoktu. Hadi diyelim dersten atılmam için geçerli bir sebep olsun profil fotoğrafım, bu ders yüz yüze olsaydı ben bu sefer de “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” maskesi ile gelecektim derse. İnandığım doğru demek de istemiyorum, kanıtlanmış bir şey bu; İstanbul Sözleşmesi yaşatır! Hissettiğim ilk şey şok oldu. Bilgisayarımın mikrofonu arızalı olduğu için konuşamıyordum, sohbet kısmında kendimi açıklamaya çalıştım. İlk başta hocaya bu sözleşmenin siyasi olmadığını uluslararası bir sözleşme olduğunu söyledim ama buna da başka argümanlar sundu. İçeriğini bir kere bile okusanız reddedeceğiniz bir şey çıkmayacak yazıyordum ki hoca beni tekrar dersten attı ve bu yüzden gönderemedim. Sınıf arkadaşlarıma kırılmıştım ilk başta ama sonradan okulun büyük çoğunluğunun benimle beraber olduğunu görmek çok mutlu etti beni. Hem eğitim hakkım elimden alındı hem de söylemek istediklerimi söyleyemeden dersten atıldım bu yüzden de ne yapacağımı bilemez bir şekilde kaldım.

SÖZLEŞMENİN FESHİ KADINLARI SUSTURMAK İSTEYENLERE YARADI

Eğer sözleşme devam ediyor olsaydı bu olay asla yaşanmazdı. Fesih kadınları susturmak isteyenlere yaradı. Feshedilmemiş olsaydı ve ben bunu etkin uygulansın diyerek yapsaydım, eğitim hakkımın ihlaline varacak bir tepki almayacaktım. İstanbul Sözleşmesi feshedilmiş olsa da biz kadınlar her zaman yan yana duracağız, her zaman yapabildiğimiz her şeyi yapacağız. Tekrar söylemekte fayda var ki “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!”

ÖNCEKİ HABER

 Omuz omuza mücadelemizi yükseltmeliyiz

SONRAKİ HABER

1 Mayıs İç Anadolu’da da kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa