Ulaşılabilir, eşit eğitim istiyoruz
Biz, hem böylesi bir sınav sistemiyle hem de pandeminin yarattığı eşitsiz koşullarla LGS’ye hazırlanmaya çalışıyoruz.
Fotoğraf: Konak Mülteci Derneği
Kardelen SADAK
İzmir
Yıllar önce Soma Katliamı olduğunda küçük kardeşimle Evrensel’e bir mektup yollamıştık. Ölen madencilere ve geride kalanlara üzüldüğümüzü anlatmış, onlara güç ve umut olsun istemiştik. Şimdi ise kendi yaşadıklarımızı dile getireceğim bu mektupta.
Bizim gibi birçok öğrenci için dayanışma olsun diye...Ben LGS’ye hazırlanan bir öğrenciyim. Gerçekten bu pandemi dönemi işin içine girince çalışmalar, dersler ve hazırlık daha da zorlaşıyor. Ayrıca biz 8. sınıflar aylardır Türkçede dil bilgisine hazırlanıyoruz ve sınava yaklaşık 2-2.5 ay kala dil bilgisini kaldırdılar. Tabii ki dil bilgisi önümüzdeki yıllar için önemli, sınavda çıkmasa bile işlemeliyiz ama bunu bize başta bildirselerdi en azından. ‘Sınavda çıkacak’ diye o bu kadar test çözmezdik. Bir konu deyip işlerdik, yine test çözerdik tabii ki ama LGS’ye hazırlanan bir öğrenci olunca normal bir konuda çözülen test kadar çözmüyorsunuz. Sınavda çıkacak her konu için canla başla çalışıyoruz ve bize şu 6 aylık çalışmamızın, gösterdiğimiz çabanın, dil bilgisinin çıkmayacağını söylüyorlar. Biz dil bilgisine hazırlandığımız süre içinde ‘sınavda çıkacak’ diğer konulara hazırlanabilirdik. Bu bizim için LGS hazırlığında yaşadığımız sorunlardan en önemlileri arasında.Şimdi de tam kapanma yapıyorlar. Bizim son 1-1.5 ayımız kaldı.
HİÇBİR ŞEY ADALETLİ DEĞİL
Evlerde olunca, online işleyeceğiz dersleri. Yüz yüze ve online eğitimi aynı tutanlar ve böyle düşünenler için söylüyorum: Gerçekten aynı değil. Biz anlamadığımız konu olunca bu sormak ve anlayana kadar yüz defa bile olsa dinlemek zorundayız. Ama online eğitimde bu imkansız. Yine sorarız, dinleriz ama yüz yüze eğitim kadar yararı yok.Bir başka mesele. Bu sene tüm 8. sınıflarla ‘Yarışıyoruz’, ‘Hepimiz ‘rakibiz’. Tamam ama hiçbir şey adaletli değil ki. Örneğin devlet okulları kapalıyken kolejler açıktı veya teknolojik aletleri (online derse girmek için telefon, tablet gibi) olmayanlar da var. Biz hem böylesi bir sınav sistemiyle hem de eşitsiz koşullarla uğraşıyoruz. Bence bu durumu adaletli olarak düşünmek gerçekten garip. Tabletimiz, telefonumuz olsa, olmayanlar için ‘İstese de çalışamazdı’ derdik, olmayanlar da olanlar için ‘Bizi geçti, normal’ derdik. Bu eşitsiz, adaletsiz eğitim sistemini en çok pandemide hissettirdiler. Bizler ulaşılabilir bir eğitim istiyoruz.Şimdi ise daha önümüze ne karar gelebilir diye endişelenerek LGS’ye çalışmaya devam ediyoruz.