28 Nisan 2021 10:13

Almanya, Kovid-19 aşısı yaptıranların normal hayata dönmesini tartışıyor

Almanya'da aşı yaptıranların sayısının giderek artmasıyla aşıda öncelik sırasının kalkması ve aşı olanların normal hayatına dönmesi tartışılıyor.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Almanya'da birinci ve ikinci doz Kovid-19 aşısını yaptıranların sayısı arttıkça, aşı yaptıranların normal hayata dönmesi yönünde çağrılar yükseliyor. Pazartesi günü yapılan Aşı Zirvesi'nde konuyu ele alan Eyalet Başbakanlar Konferansı, gerekli düzenlemeler için mayıs sonunu işaret etti. Robert Koch Enstitüsünün (RKI) açıklaması önemli bir şekilde rol aldı. Enstitü, aşı yaptıranların başkaları için tehlike az etmedini duyurdu.

Pazartesi günkü zirveden sonra bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, haziran ayından itibaren aşıda öncelik sırasının kalkacağını, isteyen her vatandaşın aşı için randevuya başvurabileceğini açıkladı. Başta Bavyera olmak üzere bazı eyaletler ise bunun daha erkene alınmasını talep ediyor. Bavyera eyaleti şimiden aşı yaptıranlara negatif testi olan muamelesi yapmaya başladı. Benzer bir uygulamanın kısa sürede diğer eyaletlerde de olması bekleniyor.

AŞI YAPTIRANLARIN SAYISI ARTIYOR

Aşı yaptıranların sayısı arttıkça günlük hayatta normalleşmeye gidilmesi gerektiği yönündeki çağrılar da yükseliyor. Bu temelde en son Enfeksiyon Yasası ile karar altına alınan hak ve özgürlüklerdeki kısıtlamaların kaldırılması da talep ediliyor. Söz konusu yasanın kişisel hak ve özgürlükleri sınırladığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nde 111 başvuru yapıldı.

Robert Koch Enstitüsü tarafından 27 Nisan'da yayınlanan son verilere göre Almanya genelinde 19,9 milyon insan birinci doz, 6 milyon insan da ikinci doz aşıyı yaptırdı. Böylece toplam aşı yapanların sayısı yaklaşık 26 milyon oldu. İlk dozu yaptıranlar toplam nüfusun yüzde 24'üne denk geliyor. Temmuz başına kadar, yeterli aşının olması durumunda ülke nüfusunun yüzde 60'ından fazlasının ilk dozu yapması hedefleniyor. Almanya'da aşılamayı hızlandırmak için ev ve iş yeri doktorlarına da yetki verilmişti.

Son bilgilere göre tedarik edilen aşıların büyük çoğunluğunu BioNTech/Pfizer aşısı oluşturuyor. Yaklaşık 20,1 milyon doz BioNTech aşısı yapıldı. Ayrıca AstraZeneca'nın "Vaxzevria" aşısından toplam 6,8 milyon adet, Moderna'nın aşısından ise 2,7 milyon doz tedarik edildi.

Aşıyı yaptıranların normal hayata dönmesi için yasal düzenlemeler için ise Federal Adalet Bakanı Christine Lambrecht harekete geçti. Hazırlanacak yasanın 28 Mayıs'a kadar Federal Parlamento ve Federal Konsey tarafından onaylanması hedefleniyor. SPD'li bakan yaptığı açıklamada, “Hedefim en kısa zamanda aşı yaptıranlar ve korona geçirip itileşenlerin normal hayata dönmesini sağlayan bir düzenleme hazırlamak” dedi.

RKI: TAM AŞI OLANLAR BAŞKALARI İÇİN TEHLİKE OLUŞTURMUYOR

Aşı yaptıranlar ve korona geçirip de iyileşenlerin normal hayata dönmesini sağlamak üzere yapılan hazırlıkların arkasında ise Robert Koch Enstitüsünün hazırladığı rapor bulunuyor. Enstitüsü, iki doz aşıyı yaptıranların iki hafta sonra başka kişiler için tehlike oluşturmadığını açıkladı. Böylece iki doz aşıyı yatıranların hızlı bir şekilde normal hayata dönmesi için düzenlemeler için hükümet harekete geçti.

Yeni düzenlemelerle birlikte, korona aşısı yapanların dışarıya çıkması, maske takması yönündeki bazı düzenlemelerin kaldırılmacağı belirtiliyor. Aşı yaptıranların açı havada artık maske takmak zorunda olmayacağı da ifade edilenler arasında. Yine aşıyı yaptıranlar başta berber olmak üzere değişik hizmetlerden aşı kartını gösterdikten sonra kolayca yararlanabileceği de dile getiriliyor.

Hükümetin hazırlayacağı yeni düzenlemenin 28 Mayıs'a kadar yetiştirilmesi durumunda, haziran ayından itibaren Almanya'da aşı yapanlar için hayatın kısmen normalleşmesi bekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bartın Valiliği, 'Kovid-19 soruşturması' kararını geri aldı

SONRAKİ HABER

Alkollü içki satışı yasağı hem ideolojik hem de hukuksuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa