Banu Tuna: İşçi sınıfının sorunları ortak, birlikte mücadelenin yolları bulunmalı
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, 1 Mayıs'a giderken işçi ve emekçilerin sorunlarını ve taleplerini Gündem Özel'de anlattı.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, 1 Mayıs'a giderken işçi ve emekçilerin sorunlarını ve taleplerini Gündem Özel'de anlattı.
Banu Tuna'nın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:
Bu iktidarın salgını kendisi için elverişli bir araç haline getirdiğinin herkes farkındadır. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemi, TTB’nin eylemleri, 8 Mart derken sıra 1 Mayıs yasağına geldi. İktidar hem vatandaşını pandeminin kucağına atıyor hem de pandemiyi kendisi için son derece kullanışlı, herkesi baskı altında tutmak, sesleri susturmak için kullanıyor.
Bu kapanma tam kapanma değil. Ülkenin ekonomik durumunun çarkların durmasına tahammülü yok. Bu hükümet de ekonomik olarak bunun altından kalkabilecek durumda değil. Kimler muaf listesine baktığımızda mavi yakalıların neredeyse tamamı muaf. Geçen sene de aynı koşullarda girmiştik 1 Mayıs’a. İşçinin çalışmasına izin var ama bayramını kutlamasına izin yok. O zaman işyerlerini 1 Mayıs alanına çevirelim demiştik Platform olarak. Meydana çıkmak, dayanışmayı görmek, bayram havasını hissetmek elbette çok güçlendirici ve işçi sınıfının bu aralar özellikle ihtiyacı var. Ama geçen seneki deneyimimiz bize, işyerlerine yayınca kutlamaların daha yaygın olduğunu gösterdi. Örneğin haritanın üzerinde işaretleme yapsak nerelerde kutlandı diye çok daha yaygın olduğu görülecek.
İstanbul’da 130 fabrika ve işyerinde kutlama yapılıyor, 130 fabrikaya bağlı işletmeleri de katınca 350 işletme ve noktada biz bu sene 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu haftayı 1 Mayıs haftası ilan etmiştik.
29 Nisan Perşembe 12.00’de Cerrahpaşa’da olacağız, hem dayanışmada hem de 1 Mayıs’ı kutlayacağız.
Pandemi boyunca gazeteciler de risk altında çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. Gazetecilerin büyük kısmı evlerine gönderildi. Gazeteler küçük kadrolarla nöbetleşe çalışıyor. Bu sebeple basın alanında 1 Mayıs’ı işyerlerine yaymayı yapamadık. Çok dağılmış durumda basın. Bu sendikal örgütlenme alanına da sekte vuruyor. Evden çalışmanın beraberinde getirdiği çok sorun var, özellikle kadın gazeteciler için.
Basın kartı, makbul olan gazeteci, olmayan gazeteci demenin enstrümanı haline getirildi. Objektif gazetecilik yapan, eleştirel gazetecilik yapan pek çok arkadaşımızın kartı yok. Önce kartı olan gazetecilere aşı çıktı ama hâlâ büyük bölümü aşılanabilmiş değil. Sonra 212’lilere de bu hakkı tanıdılar ama onun kriteri nedir anlamaya çalışıyoruz. Çünkü birine çıkıyor birine çıkmıyor.
Talepler:
2021 1 Mayıs’ının öncelikli taleplerinden biri Kod-29’un son bulmalı,
Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmalı,
Asgari ücretin insanca yaşayabilecek seviyeye çıkartılmalı,
Ücretsiz izinler yasaklanmalı,
Tüm işçilere ve emekçilere yaygın test ve yaygın aşılama yapılmalı.
İşçi sınıfının sorunları ortak, konfederasyonlar da yan yana durmalı, sendikal bürokrasiye boğulmadan birlikte mücadelenin yolları bulunmalı.
(Evrensel WEBTV)