28 Nisan 2021 23:39

Yüz binlerce işçinin kamu TİS’i yaklaşıyor: Hükümetin enflasyonuyla masaya oturmayız

Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, “Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulunun şu an bir ücret zammı açıklaması yok. Hükümetin açıkladığı bir enflasyon oranıyla masaya oturmayız" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Kamuda yüz binlerce işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri günden güne yaklaşıyor. KHK ile kadroya geçişleri yapılan taşeron işçilerle birlikte TİS görüşmelerinden yararlanacak işçi sayısı arttı. Ekonomik kriz ve salgın sürecinde eriyen ücretler ile kamu işyerlerinde farklı skalalarda alınan ücretler öne çıkıyor.

Bursa’da 8 bine yakın işçiyi ilgilendiren 2021 kamu TİS sürecini ve salgın bahane edilerek yasaklanmaya çalışılan 1 Mayıs gündemini Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız ile konuştuk.

"HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI ENFLASYON ORANIYLA MASAYA OTURMAYIZ"

KHK ile kadroya geçen işçilerle birlikte TİS görüşmelerinden yararlanacak işçi sayısının arttığını söyleyen Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız, “Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulunun şu an bir ücret zammı açıklaması yok. Büyük ihtimalle bayram sonrası bunu belirleyip açıklayacaktır. Ama şunu net söyleyebilirim hükümetin açıkladığı bir enflasyon oranıyla masaya oturmayız” dedi.

"TABAN GÜNLÜK BRÜT ÜCRET 190 LİRADAN BELİRLENMELİ"

KHK ile kamuya devrolan işçilerle birlikte maaşlarda bir kaosun oluştuğunu söyleyen Yıldız, “Asgari ücretin biraz üstünde ücret alanlar var. Bunun yanında iki katına yakın ücret alan işçiler de var. Bu durum bir karmaşa yaratıyor. Her iş kolunun ayrı risk ve çalışma zorlukları ve bilgi ve beceri isteyen iş yerleri var. Bu durumdan dolayı da farklar oluşuyor ama ücret tabanında birleşip kurumların bu taban üzerinden kendi sözleşmelerini yapması gerek. Bana göre alt tabanın ücretin günlük brütü 190 lira belirleyip bunun üzerinden görüşmeler ilerlemeli. Taban ücret belirlerken sektör farkı gözetilmeden yapılmalı. Yoksa ilerleyen dönemlerde bazı kamu kurumlarında alınan ücretin asgari ücret seviyesine yaklaşacağını” vurguladı.

MASADA BİTMEZSE İŞÇİLER GREVE HAZIR OLSUN

AKP’nin iktidara geldiği günden beri sistemli olarak kamuda ücretleri aşağıya çektiğini söyleyen Yıldız, “Bu durum zamanla özel sektörün önünü iyice açtı. Özel sektörde tam bir vicdansızlık var. İşçinin maaşını zamanında ödediğinde ve işe bir işçi alındığında lütufmuş gibi sizi işe alıyoruz maaşınızı zamanınızda ödüyoruz diyorlar. Bu söylemler çalışan işçilerin emeğini yok saymakla eş değerde sözler ama bunlar boş sözler biz emeğimizi ortaya koyuyoruz. Bunun görülmesi gerek. Kamuda halen taşeron sistem uygulanıyor. KHK ile kamuya geçişler oldu ama çeşitli ihaleler adı altında taşeron sistemi devam ediyor. Biz bunun son bulmasını istiyoruz. Bir de KHK ile kadroya geçişlerde çalışma yaşamını allak bullak eden bazı durumlar oluştu. Birincisi, KHK ile kadroya geçenler; yaşı, yılı ve SGK günü dolduğunda emekli olacaklar mecburen. Bir diğer durum ise tayin isteme hakları yok ve son olarak işe ne pozisyonda girdiyse öyle kalacak başka bir pozisyona geçme hakkı yok. Bu durum doğru değil. Diğer işçilerle aynı hakka sahip olmaları gerekiyor” dedi.

Sadece kamu işçilerinin değil bütün işçilerin en büyük sorunlarından birinin, vergi adaletsizliği olduğunu vurgulayan Yıldız, “Biz vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesini istiyoruz. Bu özgür toplu pazarlık düzeninde hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Masada bitmemesi halinde işçiler greve hazır olmalı” çağrısında bulundu.

SINIF DİSİPLİNİYLE 1 MAYIS’IN NASIL KUTLANACAĞINI GÖSTEREBİLİRİZ

1 Mayıs’a sayılı günler kala yasakların gelmesi konusunda düşüncelerini sorduğumuz Yol-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Muharrem Yıldız şunları söyledi: “Hiçbir yasak 1 Mayıs’ı kutlamamızı engellememeli. 1 Mayıs’tan önce lebalep kongreler yapıldı, tarikatların cenazelerinde binlerce insan toplandı buralarda pandemi kuralları dikkate alınmadı. Konu işçilerin dayanışma gününe gelince mi akıllarına geldi. Hiçbir kuvvet işçilerin 1 Mayıs’ı kutlamasını engelleyemez. Açık alanda yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kongrelerinde pandemi kurallarını dikkate almayanlara şunu söylemek isterim bırakın işçi sınıfı, sınıf disipliniyle pandemi kurallarına uyarak nasıl 1 Mayıs kutlanacağını herkese göstersin” dedi.

Pandemide önceliğin insan sağlığı olması gerektiğini söyleyen Yıldız, “Öncelik insan sağlığı olmalı ama iktidar bunu hiç göstermedi. Fabrikalarda işçiler ölümüne çalıştırıldı. Hayati önem taşımayan iş kollarında üretim durmalı bilim insanlarının dediği gibi tam kapanma uygulanmalı. Bizlerin önceliği insan sağlığı ve bunu bu 1 Mayıs kutlamalarında gösterebiliriz. Bayraklarımızla evlerimizde sokaklarımızda 1 Mayıs’ın anlamına uygun etkinlikler yapabiliriz. Geçtiğimiz yıl yapılanlar gibi.” Örgütlü oldukları her yerde de “1 Mayıs kutlamaları gerçekleştireceklerini” söyledi.

ÖNCEKİ HABER

TTB: Etkili filyasyon olmadan salgın kontrol altına alınamaz

SONRAKİ HABER

Kripto para, emekçiye karşılıksız umut!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa