"Tam kapanma" öncesinde işyerleri ve yerellerde 1 Mayıs kutlamaları yapıldı
1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından "tam kapanma" öncesi pek çok işyerinde ve yerellerde 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.
Fotoğraf: Evrensel
“Tam kapanma” nedeniyle 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasıyla birlikte fabrikalar 1 Mayıs alanına döndü. 1 Mayıs kutlamaları kapanma öncesi işyerlerinde ve yerellerde yapıldı.
METAL İŞÇİLERİ 1 MAYIS’I FABRİKALARDA KUTLADI
DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanması nedeniyle Şahinkul Makine fabrikasında 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Geçen bir yıllık süreçte yüzbinlerce işçi işten çıkarılırken, Covid-19 nedeniyle yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Salgının en çok işçi ve emekçileri etkilediği bu süreçte, ekonomik kriz nedeniyle düşük ücretlere mahkum edilen işçiler, “Umut Yan Yana” diyerek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.
İşçilerin 1 Mayıs’ta temel talepleri ise şunlardı:
- Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
- Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
- Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
- İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
- Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
- İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
- Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
- Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
- İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!
“TAM KAPANMA” ÖNCESİNDE TÜMTİS SENDİKASI İŞ YERLERİNDE 1 MAYIS’I KUTLADI
1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi Türk İş’e bağlı TÜMTİS sendikası iş yerlerinde kutlama gerçekleştirdi. Türk İş’e bağlı TÜMTİS sendikası Bursa’da örgütlü olduğu iş yerlerinde sabah 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.
TÜMTİS Bursa Şubesinin örgütlü olduğu iş yerlerinde yaptığı açıklamada, “Tüm dünya emekçileri gibi ülkemiz emekçileri de salgın nedeniyle zor günlerden geçiyor. Koronavirüs en çok emekçilerin yaşamını etkiledi. Ekonomik kriz, düşük ücret, ücretsiz izin uygulaması, gelir adaletsizliği ve salgınla birlikte artan işsizlik sebebiyle milyonlarca yoksul emekçi açlıkla boğuşmaya başladı. Yüzbinlerce işçi işini kaybetti. Gelirlerini kaybeden emekçiler günlük 50 lira gibi bir paraya mahkûm edildiği” söylendi.
TÜM FABRİKALAR 1 MAYIS ALANI
Salgın koşullarında, hiçbir tedbir alınmadan çalışmaya zorlanan, tıklım tıklım toplu taşıtlarla işe gitmek zorunda bırakılan işçiler hastalığın pençesinden kurtulamadığı vurgulanan açıklamada, “Sadece basına yansıyan rakamlara göre bile ülkemizde 800’den fazla işçi koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirdi. Bütün kriz dönemlerinde olduğu gibi salgının yol açtığı ekonomik ortamın yükünü de biz emekçilere fatura ediyorlar. Artan enflasyon, iğneden ipliğe yapılan zamlar nedeniyle geçinmek emekçiler için lüks oldu. Bugün her meydanı, her sokağı, her fabrika ve işyerini 1 Mayıs alanı yapmaya, bulunduğumuz her yerde, yan yana ve tek yürek taleplerimizi haykırmaya kararlıyız. Üretim alanlarından, işyerlerinden sesleniyoruz, sendikalı, iş güvenceli, sağlıklı, insanca bir yaşam için taleplerini” sıraladı.
TÜMTİS’in talepleri şöyle:
- Üretim ve hizmetin devam ettiği tüm işyerlerinde işçiler aileleriyle birlikte aşılansın.
- Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
- Ücretsiz izin zulmüne son verilsin. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paralar bu süreçte işsiz kalan işçiler için kullanılsın. Fonun işverenlere teşvik olarak aktarılmasından vazgeçilsin.
- Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilsin. Tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınsın, ödenek en az asgari ücret seviyesine çıkarılsın.
- Örgütlenme özgürlüğü, sendikalaşma hakkı önündeki engeller kaldırılsın, grev yasakları kaldırılsın.
- Asgari ücret vergi dışı bırakılsın, işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükü azaltılsın, dolaylı vergiler kaldırılsın.
- Kaçak-kayıtdışı çalışmaya son verilsin. Hiçbir sınırlama olmaksızın bütün işçiler iş güvencesi kapsamına alınsın.
- Koronavirüs salgını, kadınların ev içi iş yükünü ve kadına yönelik şiddeti arttırmış, özellikle kadınları işsiz bırakmıştır. Kadınlara yönelik bu olumsuzluğu gidermeye dönük adımlar acilen atılsın.
- İşçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili tedbirler arttırılsın. Gerekli ve yeterli tedbirleri almayan, iş cinayetlerine sebep olan işverenler en ağır şekilde cezalandırılsın.
- Tüm emekçiler için gelir güvencesi sağlansın, iş güvenceli, insan onuruna yaraşır bir yaşamın tesisi için olanaklar sağlansın.
TÜRK İŞ BURSA’DA 1 MAYIS’I SALONDA KUTLADI
1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi Bursa’da Türk İş’e bağlı sendikalar Türk Metal Sendikası sosyal tesislerinde açıklama yaptı.
Türk Metal Sendikası sosyal tesislerinde bir araya gelen Türk İş’e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri Kod29 zulmüne son verilmesi çağrısında bulundu.
Açıklama öncesi konuşan Türk İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, “Kod 29’dan 200 bine yakın işçi pandemi döneminde işten çıkarıldı. Bu zulüm son bulmalı. Yarından itibaren tam mı kapalıyız yarı mı bilmiyorum. Türbenin üç tarafı açık sadece önün kapalı bizim durumda böyle diyebilirim. Günlük 50 lira ile bir ailenin hayatını idame ettirmesi mümkün değildir. Evde kal deniyorsa evde kalan insanların karınları doyurulmalı” çağrısında bulundu.
EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ ÇALIŞANLAR ÖDEMESİN
Türk İş adına ortak açıklamayı okuyan Tek Gıda İş Mustafakemalpaşa Şube Başkanı Engin Öz, “Küresel ekonomik krizin bedelini yine çalışanlar ödemesin. Fedakarlık yine bizden beklenmesin. Salgın her şeyi alt üst etti, durumu fırsata çevirmek isteyenler yine ortaya çıktı. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmamız gerekiyor” dedi. (Bursa/EVRENSEL)
KADIKÖY'DE DİSK, KESK, TMMOB VE TTB'DEN 1 MAYIS EYLEMİ
İstanbul Kadıköy'de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, ortak 1 mayıs anması gerçekleştirdi.
April 29, 2021
1 Mayıs 1996'da Kadıköy'de öldürülen işçileri anmak için bir araya gelen grup adına açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen okudu.
Gezen, "Bugün 'tam kapanma' diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Çarklar dönmeye, çalışanların çoğunluğunun işe gitmeye, insanlarımız ölmeye, sağlık emekçilerimiz tükenmeye devam ediyor. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz. Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun 'çarklar dönecek' inadıyla, insan yaşamı piyasaya kurban ediliyor. Yeterli aşı tedarik edilemiyor. Göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! 'Böyle salgın mücadelesi olmaz' diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz" diye konuştu.
Salgın koşullarında dahi ülkenin tüm kaynakları bir avuç zengine peşkeş çekiliyor diyen Gezen, "Halk yaşam mücadelesi verirken, şirketler pandemide kârlarını artırıyor" ifadelerini kullandı.
Gezen, 1 Mayıs taleplerini şöyle sıraladı:
- Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dişinda 4 hafta çarklar durdurulsun.
- Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
- Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin.
- İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın.
- Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.
- İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
- Doğa katili projelere, Kanal İstanbul'a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.
- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansin, fatura borçları faizsiz ertelensin.
- Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.
- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın.
(İstanbul/EVRENSEL)
İİSŞP’DEN İŞYERLERİNDE 1 MAYIS KUTLAMASI
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu bileşenleri sendikalar işyerlerinde 1 Mayıs kutlamaları düzenledi. DERİTEKS, Liman-İş, TÜMTİS’in örgütlü olduğu İstanbul’daki işyerlerinde 1 Mayıs kutlandı. İşçiler sık sık “Yasakları tanımıyoruz”, “İşçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalarda”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarını attı.
April 29, 2021
Petrol-İş üyesi Polimer işçileri ve Birleşik Metal-İş üyesi Epta işçileri de yaptıkları eylemlerle 1 Mayıs’ı kutladı. (İstanbul/EVRENSEL)
GEBZE
Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme grevdeki Baldur işçileri de katıldı.
Eyleme CHP, HDP ve Emek Partisi de destek verdi. Gebze Sendikalar Birliği adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın okudu. Öte yandan Gebze'de birçok fabrikada basın açıklamaları da gerçekleştirildi.
Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasına grevdeki Baldur işçileri de katıldıhttps://t.co/3VM7e2PHps pic.twitter.com/9oOPmOvqdR
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 29, 2021
İŞÇİLER 1 MAYIS'I FABRİKALARINDA KUTLADI
Gebze'de Birleşik Metal İş üyesi Cengiz Makine ve Sarkusyan işçileri ile Petrol-İş üyesi Novares, Basf Türk ve Durden Plastik işçileri 1 Mayıs'ı kutladı, fabrikalarında açıklamalar yaptı.
April 30, 2021
Birleşik Metal İş Gebze 2 No'lu Şube üyesi Arfesan işçileri 1 Mayıs'ı kutladı.
Birleşik Metal İş Gebze 2 No'lu Şube üyesi Arfesan işçileri 1 Mayıs'ı kutladıhttps://t.co/3VM7e2PHps pic.twitter.com/zX2XOuNy26
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 29, 2021
Petrol İş Gebze Şubesine üye Plascam işçileri fabrikada 1 Mayıs eylemi yaptı.
Petrol İş Gebze Şubesine üye Plascam işçileri fabrikada 1 Mayıs eylemi yaptıhttps://t.co/3VM7e2PHps pic.twitter.com/oUDT6NmI71
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 29, 2021
Birleşik Metal İş Gebze Şubesine bağlı CAVO OTOMOTİV'de işçiler halaylarla, sloganlarla coşkulu bir şekilde 1 Mayıs'ı kutladı.
Birleşik Metal İş Gebze Şubesine bağlı CAVO OTOMOTİV'de işçiler halaylarla, sloganlarla coşkulu bir şekilde 1 Mayıs'ı kutladıhttps://t.co/3VM7e2PHps pic.twitter.com/z5bMOeq18U
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 29, 2021
Birleşik Metal İş Gebze 2 Nolu şubeye bağlı Yücel Boru Legrand işçileri de işyerleinde yaptıkları eylemlerle 1 Mayıs'ı kutladı. (Gebze/EVRENSEL)
SAKARYA
Sakarya'da Emek ve Demokrasi Bileşenleri tarafından gerçekleştirilen eylemde, emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Açıklamaya Eğitim-Sen, BES, SES, YAPI-YOL-SEN, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emekli-Sen, MMO, EMO, HDP, EMEP, Sol Parti, TİP, TKH, Sakarya Kent Çalışma Derneği'nin üye ve yöneticileri de destek verdi.
(Sakarya/EVRENSEL)
DÜZCE
Düzce'de DİSK, KESK, Eğitim-İş, Düzce Tüm Emekli-Sen, Akçakoca Tüm Emekli Sen'in katılımıyla düzenlenen eylem Düzce Anıtpark'ta gerçekleştirildi. Burada basın açıklamasını Eğitim Sen Düzce İl Temsilcisi Fevzi İpek okudu.
(Düzce/EVRENSEL)
BOLU
Bolu'da Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla gerçekleştirilen eylem İzzet Baysal Anıtı önünde yapıldı. "Yaşasın 1 Mayıs" ve "Umut yanyana" sloganlarının atıldığı açıklamaya SES, Eğitim Sen, Emekli Sen, Tüm Bel-Sen, EMEP, Sol Parti, HDP ve Halkevleri de destek verdi. Açıklamayı KESK adına Eğitim Sen Şube Başkanı Zehra Gezici okudu.
(Bolu/EVRENSEL)
ADANA
1 Mayıs kutlamalarına başlayan TÜMTİS Adana Şubesi, örgütlü olduğu işyerlerinde basın açıklamaları yaptı.
“Güveceli İş, İnsanca Yaşam İçin Yaşasın 1 Mayıs” pankartlarının açıldığı açıklamada işçiler sermayenin çıkarları uğruna pandemide de krizin yükünün işçilere fatura edilmesine tepki gösterdi. Açıklamalarda çalışan tüm işçilerin aşılanması, işsizlik fonunun patronlara değil, işçilere kullanılması, ücretsiz izinlerin kaldırılması istendi.
April 29, 2021
Sabah saatlerinde Adana Taşımacılık, Çukurova Kargo, Adana Ekspres Taşımacılık’ta kutlama yapan sendika, öğleden sonra kutlama ve açıklamalara Aras Kargo ve UPS’de devam etti. İşyeri açıklamalarını TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin ile işyeri temsilcileri okudu.
Çalışanların sağlığını değil, sermayedarların kârını düşünen iktidarın, kriz koşullarında düşük ücret, ücretsiz izin uygulaması, gelir adaletsizliği ve salgınla birlikte artan işsizlik sebebiyle yaşanan yoksulluğa rağmen üretimin devamı için binlerce insanın hastalıkla ve ölümle pençeleşmesine göz yumduğunun vurgulandığı açıklamada “Bugün her meydanı, her sokağı, her fabrika ve işyerini 1 Mayıs alanı yapmaya, bulunduğumuz her yerde, yan yana ve tek yürek taleplerimizi haykırmaya kararlıyız” denildi.
“BEDELLER ÖDEYEREK ALDIĞIMIZ HAKLARIMIZA GÖZ DİKİYORLAR”
Bütün kriz dönemlerinde olduğu gibi salgının yol açtığı ekonomik ortamın yükünün de emekçilere fatura edildiğini ifade eden TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, artan enflasyon karşısında işçiler için geçinmenin lüks olduğunu belirterek “Salgını fırsata çevirmekte gecikmeyen sermaye sınıfı, yeni esnek çalışma biçimleri devreye sokuyor, yıllarca bedeller ödeyerek elde ettiğimiz haklarımıza göz dikiyor. İşçilerin yaşamını, sağlığını değil, sadece kârını düşünen sermaye sınıfının isteklerini yerine getiren hükümet, en küçük itiraza tahammül etmeden, grev ve direnişleri engellemeye, 1 Mayıs’ı yasaklamaya çalışıyor” dedi.
“ÜCRETSİZ İZİNLERE SON VERİLSİN, HER İŞÇİYE VE AİLESİNE AŞILAMA YAPILSIN”
Sendikalı, iş güvenceli, sağlıklı, insanca bir yaşam için taleplerini sıralayan Çekin, üretim ve hizmetin devam ettiği tüm işletmelerde işçilerin aileleri ile birlikte aşılanmasını, Kovid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmesini, ücretsiz izine son verilmesini, İşsizlik Fonu’nun işsiz kalan işçilere verilmesini, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını, işçiler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını, işçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili tedbirler arttırılmasını istedi.
“LOJİSTİK İŞÇİLERİNE YIPRANMA PAYI UYGULANSIN”
1 Mayıs mesajlarını aldığımız taşıma işçileri özgür, çağdaş, yaşanabilir bir ülke için işçilerin birlik olması gerektiğini söylediler. Ağır çalışma koşullarında çalıştıklarını belirterek yıpranma payı istediklerini belirten Adana Taşımacılık İşyeri Temsilcisi Mustafa Acemoğlu, “polis, asker, bekçilere var ama bize yıpranma payı yok. Bizim işimiz hamallık. 60 yaşında emekli oluyorsun ama 60 yaşına kadar bu işi yapamıyorsun. En öncelikli talebimiz lojistik işçilerine yıpranma payının olması” dedi.
POLİS YÜRÜYÜŞE ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI
Adana 1 Mayıs’ı Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklaması ile kutlandı. 1 Mayıs marşı eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından ortak basın açıklaması okundu. Adana'da yasaklara rağmen kalabalık ve coşkulu geçen eylemde emekçiler "Her yer 1 Mayıs her yer direniş" sloganları ile yasaklara tepki gösterdi.
April 29, 2021
Çeşitli noktalarda toplanan vatandaşlar 1 Mayıs alanına yürüdüler. 1 Mayıs alanına slogan atarak gitmek isteyen Emek Partisi üyelerine polis yürüyüşün yasak olduğu iddiası ile engel olmaya çalıştı. Emek Partisi üyeleri "Yaşasın 1 Mayıs", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "İş, Ekmek, Özgürlük" sloganları ile alana girdi.
"ÇARKLAR DURSUN ÖLÜMLER BİTSİN"
Basın metnini DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu okudu.Sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkı için yan yana olduklarını ifade eden Gündoğdu, dünya kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşadıklarını belirterek "Bizler, bu topraklarda yaşayanlar, aklı, bilimi, emeği ve insan yaşamını öncelemeyen bir anlayışla yönetilenler, daha ağır bedeller ödüyoruz. COVID-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin ve patronların çıkarları için, akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Buradan bir kere daha haykırıyoruz: Çarklar dursun, ölümler bitsin" dedi. Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanması, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarkların durdurulmasını isteyen Gündoğdu, "Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin! Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin! İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın. Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın. 2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir. Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir" dedi.
SAYA İŞÇİLERİ, 1 MAYIS'TA İŞSİZLİĞE KARŞI SOSYAL KORUMA İSTEDİ
Ayakkabı işçileri 1 Mayıs'ta güvenceli çalışma, sosyal güvence ve pandemide sosyal koruma talep etti. Kapanma öncesi ellerindeki son işleri bitirmeye çalışan ayakkabı işçileri site damında 1 Mayıs kutladı. Ayakkabı işçilerinin pandemide işsizlik nedeni ile mağdur olduğunu ifade eden Ayakkabı İmalatı Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Özay, işlerin durmasının ayakkabı işçileri için işsizlik anlamına geldiğini belirterek sosyal koruma talep etti.
Ayakkabı işçilerinin pandemiyi işsiz geçirdiğini dile getiren Özay, "Dolar krizinin yarattığı belirsiz ortamda bir de pandemi gelince ayakkabı üretiminde yaşanan sorunlar işçiler adına daha da derinleşti. Ayakkabı üretiminin çeşitli aşamalarında çalışan işçiler de pandemide yılın büyük kısmını işsiz geçirdi Koronavirüs nedeniyle oluşan sessizlik, sayacısından, kesicisine; kalfasından temizlikçisine güvencesiz çalışan ayakkabı işçileri için işsizlik demek" diye konuştu.
"PANDEMİDEN PAYIMIZA BORÇ ÇIKTI"
Verdikleri vergilerin zor günlerinde bizim yaralarına merhem olması gerekirken yine patronların milyarlarca lira vergi borçlarının silindiğini dile getiren Özay, "Bizim paralarımız patronlara dağıtıldı. İktidardan pandemi bütçesi diye bahsettiği paketten bizim payımıza 6 ay sonra ödemeli krediler çıktı. 6 ay çabuk geçti, ama ne pandemi ne de ekonomik kriz geçmedi. Şimdi, bayram ağzı tam iş yapacağız, borçlarımızı ödeyeceğiz derken yeniden kapanma kararı alındı. Şimdi ayakkabı patronları da evlerinde oturacak biz de. Bizim emeklerimiz üzerinden zengin olan onlar yıllarca evde kalsa koymaz ama zaten borç içerisinde olan bizler evde kalamayız. Devletten destek almadan, faturalarımız ödenmeden, kredi borçlarımız silinmeden evde oturmamız mümkün değil"dedi.
Dil, din ırk fark etmeksizin işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta ayakkabı işçileri olarak sosyal koruma olmadan kapanmaya gidilmesini kabul etmediklerini dile getiren Özay, "Tam kapanma için işçilere tam ücretli izin verilsin, işçilere sosyal koruma sağlansın. Dünyanın bir çok markasına ayakkabı üreten ayakkabı işçileri olarak hak ettiğimiz ücretleri almak istiyoruz. Güvenceli iş, insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)
İZMİR
İzmir’de işyerlerindeki 1 Mayıs kutlamaları yasaklara rağmen devam ediyor. Buca ve Çiğli’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler 1 Mayıs’ın yasaklara sığmayacağını söyleyerek, hükümetin saldırılarına karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.
Buca’da Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube, SES, EMEP, BEKEV, HDP, CHP, Emekli Sen ve TÖP Buca Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “İş, ekmek, özgürlük”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atılırken, açıklamada Kod 29’un kaldırılması, pandemi desteklerinin yetersizliği, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması ve aşı talepleri öne çıktı.
HARMANDALI ŞANTİYESİNDE İŞÇİLER TALEPLERİNİ HAYKIRDI
Çiğli’de ise Genel-İş İzmir 8 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Çiğli Belediyesi Harmandalı Şantiyesinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs kutladı.
Tüm çalışanların derhal aşılanması için, salgına mücadelede şirketlerin çıkarlarının, siyasi hesapların değil halk sağlığının esas alınması için mücadele vurgusu yapan işçi ve emekçiler tüm yasaklara ve baskılara rağmen her alanda 1 Mayıs kutlamasının önemli olduğunu söyledi.
"Birleşe birleşe kazanacağız", "Her yer 1 Mayıs alanlardayız", "1 Mayıs yasaklanamaz" sloganları atan işçiler, "Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için" taleplerini her alanda haykıracaklarını dile getirdi.
April 30, 2021
PETROL İŞ ÜYESİ İŞÇİLER AÇIKLAMALAR YAPTI
Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesine bağlı PETKİM, TÜPRAŞ, STAR Rafinerisi ve Ravago işyerlerinde işçiler genel merkezden gelen 1 Mayıs açıklamalarını okudu.
Temsilciliklere genel merkezden gönderilen açıklama işçiler arasında dağıtılarak, ünitelerde ve temsilcilik önlerinde okundu. Açıklamada, Kovid-19 kapsamında alınan ekonomik tedbirlerin işçileri korumadığı gibi getirilen fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulaması işçileri sindirmenin, haklarını gasp etmenin, örgütlenmelerini engellemenin yeni araçları olarak kullanıldığına değinen işçiler, Kod-29'un kaldırılmasını, Kovid-19'un meslek hastalığı sayılmasını talep etti.
İZSU KARŞIYAKA: İŞYERLERİ 1 MAYIS ALANI
Genel-İş İzmir 2 No’lu ve Tüm Bel Sen 1 No'lu şubeleri İZSU Karşıyaka önünde işçi ve emekçilerle bir araya gelerek 1 Mayıs kutladı.
İZSU önündeki 1 Mayıs kutlamasına Emek Partisi de katıldı.
"İşçiler ya ahlaksızca Kod 29 garabetiyle işlerinden atılıyor ya da işten atma tehditleriyle daha fazla çalışmaya, angaryaya zorlanıyor. Herkese evlere kapanma çağrıları yapılırken emekçilerden canı pahasına çalışması isteniyor" diyen işçiler ekonomik krize eklenen pandeminin faturasını işçi ve emekçiler olarak ödemeyeceklerini belirtti.
"İş ekmek özgürlük", "İşte 1 Mayıs alanlardayız", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atan işçi ve emekçilere alanda Tüm Bel Sen 1 No'lu şube yöneticileri ve Genel İş 2 Nolu Şube yöneticileri de seslenerek, "İşçiye emekçiye halka yasak olan alanlar bu yasakları koyan iktidarın kongrelerine serbest, cenaze törenlerine pandemi yok. Bizler bunu kabul etmiyoruz. İş yerlerinde birimlerde 1 Mayıs kutlamaya devam ediyoruz" dedi.
DERİTEKS İZMİR ŞUBESİ ÖRGÜTLÜ OLDUĞU FABRİKALARDA 1 MAYIS'I KUTLADI
Deriteks İzmir Şubesi örgütlü olduğu işyerlerinde 1 Mayıs kutladı. Menemen Deri2000, Zeytin Deri, İzmir Akar ve Nurkar tekstil, Manisa Kula Akar tekstil, Torbalı Sepiciler Deri gibi fabrikalarda işçiler, “1 Mayıs’ı fabrikalarda, sokaklarda kutluyoruz, kutlayacağız” diyerek taleplerini dile getirdi.
Sendikanın hazırladığı 1 Mayıs broşürlerini işyerlerinde dağıtan işçiler daha sonra fabrika önlerinde ya da yemekhanede basın açıklaması yaptı.
Yürüyüş, eylem, miting yasaklarına rağmen fabrikalarda sokaklarda taleplerini dile getirerek mücadele edeceklerini söyleyen işçiler, “Kuralsız, esnek çalışmaya karşı mücadele edelim. Sendikamızda örgütlenelim, haklarımızı alalım” dedi.
April 30, 2021
Tam kapanma ilan edilmesine rağmen işçilerin hâlâ çalıştırıldığını ifade eden işçiler talepleri şu şekilde sıraladı:
- Ücretsiz izinler son bulmalı, işçiler tam maaş almalı,
- Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı,
- Çift bordroya, sahte sigortaya hayır,
- İstanbul Sözleşmesi uygulansın.
DİKİLİ’DE EMEKÇİLER: EMEĞİN DÜNYASI HAYAL DEĞİL
Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Dikili meydanda 1 Mayıs kutladı. Açıklamayı ise DİSK adına Özge Tepekule ve Eğitim Sen Baş temsilcisi Mehtap Yurtsever Ateş okudu. Açıklamada, “Yıllardır emeğimizle, alın terimizle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi veriyoruz. Krizle birleşen pandemide sorunlarımız katlanarak artıyor. Ancak bizi kamu emekçisi olarak değil, kapı kulu olarak görenler dün olduğu gibi bugün de sesimizi duymuyor" denildi. Yeni bir başlangıç istediklerini söyleyen emekçiler, “Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir dünya ve ülke hayal değil. Sömürü, yoksulluk ve baskı düzenine karşı omuza omuza verdiğimizde istediğimiz dünya elimizle değecek kadar yakın” dedi
MERBEL İŞÇİLERİ TİS VE 1 MAYIS’I KUTLADI
Konak Belediyesine bağlı Merbel A.Ş ile örgütlü olan DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube arasında 9. dönem Toplu Sözleşme töreni Konak Temizlik İşçileri Şantiyesinde gerçekleşti. Törende konuşan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, toplu sözleşmede elde ettikleri kazanımlar hakkında bilgi verdi.
Kara, “1 Mayıs arifesinde böyle bir toplu sözleşme yapmanın memnuniyetindeyiz .9.dönem toplu iş sözleşmesi tüm yasak ve engellere rağmen en iyi şekilde bitti. Üyelerimiz Her ay hiçbir yerde olmayan Gıda yardımı alacak” dedi.
Vardiya zammını yüzde 25’e çıkardıklarını belirten Kara, bayramlarda, yılbaşında, 29 Ekim ve 1 Mayıs’ta da yüzde 77 oranında bir zam karşılığında ikramiye alacaklarını açıkladı.
“İŞSİZLİK FONU PATRONLARA DEĞİL İŞÇİLERE VERİLSİN”
Kaya “Temizlik işlerinde çalışan ve şoför olan işçiler ilk kez uygulanacak temizlik iş yeri primi alacaktır. En düşük işçi ücreti 4 kişilik bir işçi ailesinin alacağı ücrete eş değer olacaktır” diyerek mücadelelerine devam edeceklerini açıkladı.
Törene katılan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da “1 Mayıs taleplerimiz, acil ve zorunlu işler dışında tam iş durdurma, aşı ve gelir desteği, çalışan işçilere bir an önce aşı önceliğinin tanınıp Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesidir. İşsizlik fonu patronlara peşkeş çekilmek için değil işçilere destek olarak değerlendirilmedir” dedi.
BİRLEŞİK METAL-İŞ FABRİKALARDA 1 MAYIS'I KUTLADI
İzmir’de Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Mahle, Schneider, ZF Lemförder, Totomak, HMS Makine, BorgWarner (Delphi), Lisi- Aesrospace, İMPO Motor, Polkima, Jantsan fabrikalarındaki işçiler 1 Mayıs’ı kutladı.
İşçiler sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için yan yana olduklarını söyleyerek kitlesel olmasa da iş yerlerinde 1 Mayıs kutlanmasının önemli olduğunu belirtti.
İşçiler, “Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır. Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son bulsun. İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere verilsin. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın ve zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın” diyerek taleplerini sıraladı.
NARLIDERE DEMOKRASİ PLATFORMU: SAĞLIKLI, GÜVENCELİ, İNSANCA YAŞAM İÇİN YAN YANAYIZ
Narlıdere Demokrasi Platformu, Demokrasi Meydanı’nda 1 Mayıs'ı kutladı. Açıklamaya Narlıdere Belediyesi işçileri de katıldı. Açıklamada Narlıdere Belediyesi İşyeri Baş temsilcisi Murat Söyler de konuşma yaparken açıklamayı ise Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karataş okudu.
Açıklamada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur ve Sağlık İş Sendikası üyesi Efsun Kesal sağlık emekçilerinin sorunlarını dile getirerek, taleplerini sıraladı. Vergi adaletsizliği vurgusu ile ekonomik krizine eklenen pandemi krizinin yarattığı işsizlik, yoksulluk dile getirilerken tüm saldırılara karşı mücadeleyi büyütme vurgusu yapıldı.
“TALEPLERİMİZ VE ÖFKEMİZ VAR”
“Faşizme karşı omuz omuza”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganlarının atıldığı açıklamada Bülent Karataş da, “Bir kez daha haykırıyoruz, çarklar dursun ölümler bitsin. İktidar tam kapanma diye sunduğu önlem paketinde işçinin ve halkın sağlığını değil, sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyor. Çarklar döndükçe insanlar ölmeye sağlık emekçileri tükenmeye devam edecektir. Taleplerimiz ve öfkemiz var, taleplerimizi haykıracağız 1 Mayıs’ımız var. Sağlıklı güvenceli ve insanca bir yaşam için yan yanayız” dedi.
BİRÇOK İLÇEDE KUTLAMA YAPILDI
İzmir’in birçok ilçesinde 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Kutlamalarda insanca bir yaşam, güvenceli iş, vergide adalet talepleri öne çıkarken, hükümetin ve sermayenin saldırılarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri'nin düzenlediği 1 Mayıs’a CHP, Emek Partisi, Genel-İş 7 No’lu Şube, Tüm Emekli-Sen, KESK ve Eğitim Sen 4 No’lu Şube katıldı. İnsanca bir yaşam, güvenceli iş, vergide adalet talepleri öne çıkanken, ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Bornova Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın metnini okuyan Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Elektrik, su, doğal gaz gibi temel ihtiyaçlardan kapanma süresi boyunca ücret alınmamalı. Yoksul halkın tüm borçları ötelenmeli ve kira desteği sunulmalı. Aşılama çalışmalarına hız verilerek tüm çalışanlar derhal aşılanmalı. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmalı, vergide adalet için patronlara vergi istisnalarına son verilmeli servetine göre vergilendirme sistemine geçilmeli" dedi.
April 30, 2021
“YASAKLARA RAĞMEN İŞÇİLER TALEPLERİNİ HAYKIRIYOR”
Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri Çiğli Belediye binası önünde bir araya gelerek 1 Mayıs açıklaması yaptı. “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz” sloganları atıldı. Açıklamaya DİSK, EMEP, Basın-İş, SES ve Deriteks de katıldı.
Ortak basın açıklamasını okuyan EMEP Çiğli ilçe yöneticisi Bulut Filik, “Ülkede enflasyonun en yüksek olduğu şehrimizde ise yaşamak giderek zorlaşıyor. Bu da yetmezmiş gibi sahte sigorta, sigortasız çalışma ile de geleceğimiz çalınıyor. Çiğli’de patronlar, salgında çalışmak istemeyen, angaryaya karşı çıkan işçilere sopalarla saldırma hakkı olduğunu düşünüyor. Ülkede 17 günlük “tam kapanma” var deniyor ama Çiğli Organize tam kapasite çalışmaya devam ediyor” dedi.
Filik, yasaklara rağmen işçilerin fabrikalarda, işyerlerinde, mahallelerde kısacası her yerde 1 Mayıs’ı kutlayarak taleplerini dile getirerek mücadele ettiğini söyledi.
Açıklamada konuşan İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Edge Gürkan, sağlık emekçilerinin sorunlarına değinirken, “Sözde değil gerçekten tam kapama ilan edilsin, tüm emekçilere destek verilsin” dedi.
Basın İş İzmir Şube Başkanı İlhan Karabağ ise “Yaşadığımız hayat biz emekçilerin nasıl bir saldırı altında olduğunu ortaya sermektedir” diyerek mücadele çağrısı yaptı.
ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: HER ALANDA MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde yaptıkları açıklamayla 1 Mayıs'ı kutladı.
Aliağa Kaymakamlığı'nın yürüyüşe izin vermediği Aliağa'da Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Emekli-Sen Aliağa Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, “Salgında, yaşadığımız sorunlara yenileri eklendi. Salgında işverenlere birçok teşvik ve kolaylık sağlanırken emekçilerin korunması talebimiz ne yazık ki karşılık bulmadı” diye konuştu.
“KOD 29 KALDIRILSIN”
Kod-29 üzerinden on binlerce işçi ve emekçinin kıdem, ihbar tazminatını ve işsizlik maaşını almalarının engellendiğini ve fişlenerek işten atıldığını vurgulayan Yeşiltepe, “Tepkiler üzerine yeniden düzenlenen ve 9 ayrı kodla ifade edilen bu uygulamaya derhal son verilmelidir” dedi.
“ESNEK ÇALIŞMAYA SON”
Yeşiltepe son olarak, “Sermayenin hak gasplarına karşı işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, emekliler ve EYT mağdurları talepleri ve mücadele kararlılığıyla her yerde ve her ortamda dayanışma ve mücadeleyi yükselteceğiz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
(İzmir/EVRENSEL)
MANİSA
Manisa Emek ve Demokrasi Platformu Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek 1 Mayıs’ı kutladı.
Platform adına konuşan Disk/Gıda İş Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Mazhar Uzbek, “Kapitalizmin ortaya çıktığı günden beri tarih sahnesinde olan işçiler, kendi birliklerinin ihtiyacı olan bütün sloganları 1 Mayıs meydanlarında haykırdı” diye konuştu.
“TAM KAPANMAYA İHTİYAÇ VAR”
2021 1 Mayıs’ının pandemi koşullarında emekçiler üzerindeki sömürünün arttığı koşullarda kutlandığına değinen Uzbek, "Tam kapanmaya ihtiyaç var, gerçeğin etrafından dolanan yasakçı uygulamalara değil. Geçtiğimiz gün yapılan kabine toplantısından sonra alınan kararlar yasak fırsatçılığı göz önünde bulundurulunca emekçiler açısından sürpriz değildir" dedi.
“İŞÇİ, ESNAF BORÇLU, YIĞINLAR İŞSİZ”
Bu süreçte işçiler canı pahasına çalışırken, ülkemizde ve dünyada milyonerlerin sayısının arttığını; patronların servetlerine servet kattığını ifade eden Uzbek, "Emekçilere ‘kovid koşulları’ denilerek dayatılan çalışma biçimlerinin ortaya çıkardığı tabloda Türkiye’de her üç gençten biri işsiz. On binlerce genç atama bekliyor. İşçiler borçlu, esnaf borçlu, yığınlar işsiz" dedi.
Güvencesiz çalışma, ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, KOD-29 ile işten atma uygulamalarına da değinen Uzbek, “Bütün bu sömürüye bir gün doyacaklar diye beklemiyoruz çünkü kapitalist barbarlığa hiçbiri yetmiyor” diye konuştu.
“UMUTSUZLUĞU DAYATANLARA KARŞI YAŞASIN 1 MAYIS”
Uzbek, parasız, nitelikli, ulaşılabilir ve eşit sağlık hizmeti sağlanmasının güvencesinin sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesinden geçtiğini söyledi. Salgın koşullarında eğitimin de adeta bir kaos haline geldiğini belirten Uzbek, pandemi koşullarında umutsuzluğu bir yaşam biçimi olarak dayatan iktidara karşı mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti. (Manisa/EVRENSEL)
DİDİM
Didim Demokrasi Platformu, tam kapanma öncesi 1 Mayıs’ı kutladı. Didim Kent Meydanında kutlanan 1 Mayıs eylemine platform bileşenlerinin yanı sıra Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay da katıldı. Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını Genel-İş İşyeri Temsilcisi Aslı Oflaz Kaya ve Eğitim Sen Didim Baş temsilcisi Belkıs Kahraman okudu.
“ÇALIŞANLAR HASTALANMAYA, ÇALIŞMAYANLAR DA AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR”
Açıklamada, “Bugün tam kapanma diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Çarklar dönmeye, çalışanların çoğunluğunun işe gitmeye, insanlarımız ölmeye, sağlık emekçilerimiz tükenmeye devam ediyor. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz. Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor” denildi.
Açıklamada, “Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun çarklar dönecek inadıyla, insan yaşamı piyasaya kurban ediliyor. Yeterli aşı tedarik edilemiyor. Göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! Salgın mücadelesi böyle olmaz” ifadelerine yer veridi.
İşsizliğin arttığı günlerde Kod 29 uygulamasının kaldırılmasının talep edildiği açıklamada, mücadele çağrısı yapıldı. (Aydın/EVRENSEL)
DENİZLİ
Valiliğin eylem yasağına rağmen Denizli’de 1 Mayıs kutlandı.
Denizli'de Çınar Meydanında yapılan basın açıklaması ile 1 Mayıs kutlandı. Siyasi parti, sendika, oda ve derneklerin katıldığı açıklamayı BES Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul okudu.
"Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız" diyen Yurdakul "Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz. Şu çürümüş düzene karşı yeni bir düzen için, yeni bir başlangıç için yan yanayız" dedi.
"ÇARKLAR DURSUN, ÖLÜMLER BİTSİN!"
Eşitsizliklerin ağır sonuçlarının her gün yaşandığını ifade eden Yurdakul şöyle devam etti:
"Sermayenin ve patronların çıkarları için, akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Buradan bir kere daha haykırıyoruz: Çarklar dursun, ölümler bitsin! Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında, adaletsizliğin en çirkin yüzü karşımıza çıkıyor. Pandemi sürecinde sınıfsal eşitsizliklerin yanında toplumsal cinsiyet eşitsizliği de derinleşiyor. Salgında kadınların omuzlarına yıkılan hane içi iş ve bakım yükü artıyor."
Yurdakul son olarak taleplerini dile getirdi. Ardından açıklama sloganlarla sona erdi. (Denizli/ EVRENSEL)
ANKARA
BELEDİYE EMEKÇİLERİ İŞYERLERİNDE 1 MAYIS’I KUTLADI
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi emekçileri, işyerlerinde 1 Mayıs’ı kutladı. Salgının faturasının emekçilere kesilmesine tepki gösteren emekçiler, ülke kaynaklarının salgına karşı emekçilerin korunması için kullanılmasını talep etti. ODTÜ öğrencileri de 1 Mayıs’ı üniversitede düzenledikleri eylemle kutladı.
Çankaya Belediyesi emekçileri 1 Mayıs için belediye merkez binasında bir araya geldi. Genel-İş Sendikası ve Tüm-Bel Sen'in öğle arasında düzenlediği ortak 1 Mayıs’ta davul ve zurna eşliğinde halaylar çekildi. Coşkulu geçen 1 Mayıs’ta sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız!” sloganları atıldı. Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Hanım Akkuş, "Zor günlerden geçiyoruz; emeğin baskı altına alındığı, sefalet ücretlerinin dayatıldığı, sendikal hak ve özgürlüklerin saldırıya uğradığı, işsizliğin rekorlar kırdığı, demokratik kazanımlarımızın yok sayıldığı, sosyal devlet mekanizmalarının yetersiz kaldığı, ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü bir dönemdeyiz. Ama eşitlikten, emekten yana demokratik bir ülke yaratma mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi. Açıklamada söz alan Tüm Bel Sen Ankara 2 Nolu Şube İşyeri Temsilcisi Devrim Kahraman konuşmasında örgütlenme ve mücadele vurgusu yaptı.
April 30, 2021
PANDEMİ KAPİTALİZMDEKİ EŞİTSİZLİĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Salgının kapitalizmin ve Türkiye’nin birikmiş sorunlarının derinleşmesine neden olduğunu ifade eden Akkuş, "Özelleştirmelerin, kamunun yağmalanmasının ağır sonuçlarını bütün insanlık yaşadı. Tüm dünyada ve ülkemizde neoliberal uygulamalarla kamusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin ne kadar zayıflatıldığını ve bu halin büyük sosyal güvenlik ve halk sağlığı sorunlarına yol açtığını gördük, görüyoruz" diye konuştu. Salgınla birlikte yaklaşık 120 milyon kişinin aşırı yoksulluk çekenler arasına katıldığını kaydeden Akkuş, pandeminin dünyadaki eşitsizliğin boyutlarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdiğini söyledi.
İktidarın salgın sürecinde zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında üretimin durdurulmasına, ücretli izin uygulanmasına, tüm çalışanların gelirlerinin güvence altına alınmasına, işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasına, fatura ve kredi borçları ertelenmesine ilişkin temel taleplerimize kulak tıkadı. Tüm kaynaklarını sermaye için seferber etti" ifadelerini kullandı.
İktidarın demokrasi taleplerinin sesini kısarak emeğin de sesini kısmaya çalıştığını dile getiren Akkuş, "Halkın iradesi yok sayılıyor, TBMM işlevsizleştiriliyor, hukuk ortadan kaldırılıyor ve adalet mekanizması daha çok siyasallaşıyor. İşçilerin, öğrencilerin, kadınların hak arama mücadeleleri iktidarın orantısız şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor" dedi. Salgında kadınların ev içi iş yükü ve kadına yönelik şiddet artarken, bir gece kararnamesiyle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini belirten Akkuş, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
ANKARA BÜYÜKŞEHİR ÖNÜNDE 1 MAYIS
Tüm Bel-Sen Ankara 1 Nolu Şube, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde 1 Mayıs’ı kutladı. Burada açıklamayı okuyan Tüm Bel Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Erdoğan Usta, “Yerel yönetim emekçilerinin sağlığının kent halkının da sağlığı olduğu bilinmesine rağmen; bizler, salgın koşullarında dahi yeterli önlemler alınmadan, aşılamada öncelikli sayılmadan bulaş riskine açık bir şekilde çalışmaya devam ettik, devam ediyoruz. Yüzlerce arkadaşımız bu süreçte yaşamını yitirdi ve ya ağır şekilde hastalandı. Canımız pahasına sürdürdüğümüz bu çalışmanın karşılığını ne maddi ne de manevi olarak alamıyoruz” dedi.
Sendikal hak ve özgürlüklerin baskı atına alındığını, işsizliğin rekorlar kırdığını, kaybolan milyonların hesabını sormanın yasaklandığını belirten Usta, iç hukukta ve uluslararası hukukta onaylanmış toplu sözleşme hakkının Sayıştay zimmetleriyle veya yasakçı yasalarla yok sayıldığını dile getirdi. Usta, “Sahte sendikalarla yapılan ve hiçbir sorunumuzu çözmeyip bizleri sefalet ücretlerine mahkum eden göstermelik mutabakatlarla yetinmemiz isteniyor” dedi.
ODTÜ’DE 1 MAYIS: ÖZERK ÜNİVERSİTENİN YOLU DEMOKRATİK BİR ÜLKEDEN GEÇİYOR
ODTÜ öğrencileri 1 Mayıs’ı üniversitede düzenledikleri eylemle kutladı. Kampüs girişinde bir süre polis ve güvenlik engeli ile karşılaşan üniversiteliler, kampüte yaptıkları yürüyüşün ardından düzenledikleri açıklamada, “Özerk ve demokratik bir üniversitenin yolu, demokratik bir ülkeden geçiyor” dedi.
ODTÜ öğrencileri #1Mayıs’ı üniversitede düzenledikleri eylemle kutladı
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 30, 2021
“Özerk ve demokratik bir üniversitenin yolu, demokratik bir ülkeden geçiyor”https://t.co/3VM7e2PHps pic.twitter.com/UJENkw7Bar
Öğrenciler sabah saatlerinde kampüse girmeye çalıştıklarında, polis ve üniversite güvenliğinin engeliyle karşılaştı. Okula öğrenci alınmayacağının söylenmesi üzerine tartışma yaşandı. ODTÜ A4 kapısında toplanan öğrenciler okula girmeye çalışırken, rektörlük öğrencilerin görüşme talebini kabul etti. Öğrenci temsilcileri ile rektörlük arasında yapılan görüşmenin ardından 1 Mayıs programı önündeki engel kaldırıldı. Ancak özel güvenlik ve polis, öğrenciler içeri girerken öğrencilerin okul kimliğinin yanında nüfus kağıtlarını da görmek istedi. Öğrenciler kimlik dayatmasını da kabul etmeyerek, normalde olduğu gibi sadece okul kimliklerini göstererek kampüse girdi.
REKTÖR ATAMALARINA TEPKİ
Kampüs içerisinde sloganlar ve marşlarla yürüyen öğrenciler, rektörlük önünde “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları attı. Fizik çimleri önünde yapılan açıklamada, Türkiye’nin ilk sıralarında bulunan ODTÜ’den bile online eğitim sürecinde eşitsizlik ve niteliksizliğin hat safhaya ulaştığını söyledi. Üniversite yönetiminin öğrencilerin taleplerine kulak tıkayarak uzaktan eğitimin yükünü öprencilerin sırtına yüklediği belirtilen açıklamada, “İşsizliğin bu kadar arttığı bir dönemde akademik eğitimin geldiği durum gelecek kaygısını derinleştiriyor” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi'nde olduğu gibi ODTÜ'de de atanan rektörün tek adamın uzantısı gibi hareket ettiği dile getirilen açıklamada, üniversitelerin egemenlerin ihtiyaçları doğrultusunda yalnızca sermayeye yarar sağlayan, sorgulamayan yapılar haline getirilmek istendiği ifade edildi. Açıklamada, “Antidemokratik uygulamalar KHK’ler ile sürüyor. Kadına yönelik şiddet kampüslerden işyerlerine her yerde artarken kadınların ve LGBTİ+’ların kazanılmış haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi tek taraflı feshedildi. Benzer uygulamalar dernekler, partiler, gazeteler yani muhalefet gösteren herkesin üzerinde sürüyor. Özerk ve demokratik bir üniversitenin yolu, demokratik bir ülkeden geçiyor” denildi.
EMEP MAMAK İLÇE ÖRGÜTÜ 1 MAYIS'I KUTLADI
Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü düzenlediği basın açıklamasıyla 1 Mayıs'ı kutladı. Basın açıklamasında konuşan İlayda Bilgen, 1 Mayıs’a giderken ağır salgın koşullarının ve ekonomik krizin işçi ve emekçilerin geçimini imkansız kıldığını ve sermayedarların fırsat kapısı haline getirerek karlarına kar kattığı belirtti. Bilgen, “Geleceği sermaye hükümetlerine bırakmamanın yolu sokaklarda, iş yerlerinde, meydanlarda bir araya gelmekten, grev hakkının, örgütlenme hakkının kullanılmasından geçiyor” diye konuştu.
Emek Partisi Mamak İlçe binası önünde yaptığı açıklamada konuşan İlayda Bilgen, “1 Mayıs’a doğru gidilen bugünlerde ağır salgın koşulları ve ekonomik kriz işçi ve emekçilerin geçimini imkansız kılarken, sermayedarlar ekonomik krizi ve salgını bir fırsat kapısı haline getirerek karlarına kar kattı. AKP-Erdoğan iktidarı da sermaye gruplarıyla beraber politikalar yürüterek sermayenin bir neferi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu. İktidarın, pandemi dönemindeki politikalarını eleştiren Bilgen “Halk 1 Mart’ta gelen sözde normalleşmenin ağır faturasını ödemek zorunda bırakılırken iktidar, salgın sürecinin nasıl yönetilmesini gerektiğine dair yapılan açıklamaları kulak ardı ediyor, yaşananlardan halkın sorumlu olduğunu iddia ediyor. Geç kalınmış bir hamle olarak gelen tam kapanma kararı, ekonomik ve sosyal hiçbir destek gözetilmeden gerçekleşiyor; sosyal ihtiyaçlarının hiçbiri gözetilmeden uygulanan yasaklar, halk açısında birçok soruna sebep olacaktır” dedi. Kod-29’un pandemi koşulları ile birlikte işten atmanın bir aracı haline geldiğin belirten Bilgen, “Vergiler, yeni zamlar, işten atmalar normalleştirilmek istenirken bu kıskacın altındaki emekçilerin intihar haberlerini duyuyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Tekirdağlı işsiz vatandaş, cebindeki 12 TL’yi eşine bırakarak yaşamına son vermesi bunun en net göstergesi. Bir yanda Koç Holding 9,27 milyar lira, Sabancı Holding 4,76 milyar lira kar ederken, halk ise açlığa, sefalete ve ölüme sürüklüyor” dedi. Bilgen, “Geleceği sermaye hükümetlerine bırakmamanın yolu sokaklarda, iş yerlerinde, meydanlarda bir araya gelmekten, grev hakkının, örgütlenme hakkının kullanılmasından geçiyor” diye konuştu.
BATIKENT'TE 1 MAYIS KUTLAMASI
Tam kapanmanın başlamasına saatler kala Ankara Batıkent’te de onlarca kişi, Batıkent Dayanışma Platformunun çağrısıyla bir araya geldi. Baret ve işçi tulumlarının giyildiği eylemde basın açıklamasını dayanışma platformu adına Gıda-iş temsilcisi İsmet Meydan okudu.
İsmet Meydan, "Geçtiğimiz dönem boyunca işçi ve emekçiler ücretsiz izin ve işsizlikle karşı karşıya gelirken patronlar karlarına kar katmaya devam etti. Salgının ve krizin tüm yükünü omuzlayan bizlere özel izinlerle zorunlu mesailer dayatıldı. Kimimiz aylarca ücretsiz izne yollandı. Fatura kira kredi borçları arasında nefes almakta zorlanan bizler buzdolabını dolduramaz hale getirildik. Yaklaşık 2 yıllık süreç bize tekrar gösterdi ki; bir avuç ayrıcalıklı kesim ile bizlerin çıkarı bir değildir. Bu akşam başlatılacak olan kapanmanın lebaleb kongreler yapıldıktan sonra 1 mayıs gününe denk getirilmesi düşündürücüdür. Fabrikalarda atölyelerde çarklar işçilerin hayatını hiçe sayarak dönmeye devam edecek sigortasız çalışmak zorunda olan gündelik işlere giden ücretsiz izne yollanan sayısız işçi hiçbir ekonomik destek paketi açıklanmadan kaderlerine terk edilecektir. Emekçilerin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı tam kapanma koşulları sağlanmalıdır. Herkese hızla aşı yapılmalı, ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmelidir. Ücretsiz işten atma ve kod-29 gibi uygulamalar kaldırılmalıdır. Bu karanlık tablodan bizi çıkaracak olan örgütlü mücadelemiz ve birliğimizdir. 1 mayıs’ta da bugün burada olduğu gibi iş yerlerimizde, balkonlarımızda bir kez daha en coşkulu halimizle haykırmalıyız” ifadelerini kullandı.
SİNCAN'DA 1 MAYIS BALONLARI
Eğitim Sen üyesi emekçiler Sincan'da taleplerinin yer aldığı 1 Mayıs balonlarını uçurdu.
April 30, 2021
(Ankara/EVRENSEL)
ESKİŞEHİR
1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi Eskişehir'de KESK, DİSK, TMMOB VE Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Ulus Meydanı'nda basın açıklama yaptı.
CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü'nün de katıldığı açıklamada, milyonlarca işçi ve emekçinin yasaklamalara rağmen işyerlerini, fabrikaları 1 Mayıs alanlarına döndürdüğüne dikkat çekildi.
DİSK, KESK, TMMOB VE EBTO adına basın metnini DİSK Bölge Temsilcisi ve Genel İş Eskişehir Şube Başkanı Günay Ayaz okudu.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak yıllardır Türkiye ve dünyayı göz göre göre büyük bir felakete sürükleyen neoliberal kapitalist düzene karşı emek ve bilim ile kurulacak yeni bir toplumsal düzenin şart olduğunu ifade ettiklerini belirten Ayaz, salgının yarattığı sınıfsal sonuçların kendilerini tarih önünde haklı çıkardığını vurguladı.
COVID-19 salgınında 1 yılın geride kaldığına dikkat çeken Ayaz, "Mevcut düzenin insanlığın temel sorunlarının çözümünde ne kadar yetersiz olduğu çok acı bedeller ödeyerek bir kez daha görüldü. On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen COVID-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor" dedi.
1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününe yönelik sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşam umutlarımızı yan yana gelerek kamuoyu ile paylaştıklarını kaydeden Ayaz, talepleri ve hedefleri için mücadeleyi yan yana büyüteceklerinin altını çizdi. 2020 1 Mayıs’ında ifade ettikleri gerçeklerin 2021’de çok daha net bir biçimde ortaya çıktığını ifade eden Günay Ayaz, bu düzenin yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüştüğünü vurguladı. Felakete dönen bu düzenin, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istendiğini söyleyen Ayaz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir.Umudumuz birliğimizde, mücadelemizde ve dayanışmamızdadır!"
Ayaz, basın açıklaması sırasında işçi ve emekçilerin taleplerini de sıraladı:
● Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
● Herkes sınıfını bilecek.
● Tüm vatandaşlara ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir EĞİTİM VE SAĞLIK hizmeti.
● Kamu emekçileri için 3600 ek gösterge acilen verilmelidir.
● Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
● Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
● İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
● Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
● İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
● Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
● Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
● Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
● İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!
TEPEBAŞI BELEDİYE İŞÇİLERİ ŞANTİYE'DE 1 MAYIS AÇIKLAMASI YAPTI
Öte yandan Genel-İş üyesi Tepebaşı Belediye işçileri Zincirlikuyu şantiyesinde 1 Mayıs açıklaması yaptı.
April 30, 2021
DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Eskişehir'de KESK'e bağlı ESM üyeleri DSİ Bölge Müdürlüğü önünde 1 Mayıs açıklaması yaptı.
April 30, 2021
(Eskişehir/EVRENSEL)
DERSİM'DE 1 MAYIS: BİZİ EZİP YOK SAYAN BU BOZUK DÜZENE ARTIK YETER DİYORUZ
Dersim’de 1 Mayıs Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza meydanında kutlandı.
April 29, 2021
Açıklama öncesi Emek Partisi il binası önünde toplanan partililere bayrak açmamaları konusunda uyarıda bulunan emniyet güçleri ile partililer arasında alana girişte kısa süreli gerginlik yaşandı. Emniyet güçleri bayrakları sadece alanda açabileceklerini söyleyerek kısa süreli olarak alana girişi kalkanlarla kapattı. Yine CHP il örgütünün ‘128 Milyar dolar nerede’ yazılı pankartı polis tarafından alana sokulmadı.
"İKTİDAR PANDEMİYİ İŞÇİ GREVLERİNİ YASAKLARKEN HATIRLADI"
Emek ve Demokrasi platformu adına açıklamayı yapan Tümbel-Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan, tam kapanma kararını eleştirerek şunları dile getirdi: “Milyonlarca işçi ve emekçinin çalışmak zorunda kalacağı bir tam kapanma kararı alınmıştır. Bu kararla toplum sağlığı bir kez daha sermayenin çıkarlarının gerisinde kalmıştır. Yine bu kararla 1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerin sözü kesilmek istenmiştir. Pandemiyle geçen son 1 yılda patronlar kârlarına kâr katmakla kalmadılar, devletin açıkladığı 100 milyar liralık destek paketini 98 milyar lirası patronlara verildi. Ve yine iktidar patronların 230 milyar liralık vergi borçlarını sildi. İktidarın politikalarında biz işçi ve emekçilerin payında düşen ise ağır sömürü koşullarında çalışmaya zorlamak, esnek çalışmak, ücretsiz izinler ya da Kod 29 adı altında damgalanarak işten atılma oldu. Pandemiyle mücadele için 28 gün tam kapanma işçi ve emekçilere sosyal destek ve yaygın aşılamanın zorunlu olduğunu söyleyen bilim insanları ve sağlık örgütlerinin sesini duymayan iktidar, pandemiyi sadece işçi grevlerini, her türlü hak ve eylemi yasaklamak için hatırladı”
"BU DÜZENE ARTIK YETER DİYORUZ"
Doğan, güvenceli çalışma hakkının yok sayıldığını söyleyerek, “Sözleşmeli, ücretli, vekil, taşeron İŞKUR çalışanı gibi onlarca parçaya bölünmüş güvencesiz istihdama mahkûm olmamız bekleniyor Kod 29 ile binlerce işçi sendikalaşma hakkını kullandığı için işten atıldı. Ekmeğimizin her geçen gün küçüldüğü, haklarımızın, özgürlüklerimizin, ortadan kaldırıldığı her seferinde bizim değil, sermayenin patronların yüzünü güldüren bu bozuk düzen bizim düzenimiz değil artık yeter. Madem biz durdurduğumuzda ekonomi duruyor madem biz olmadan hayat duruyor o zaman emeğimizin çarkları arasında bizi ezip yok sayan bu bozuk düzene artık yeter diyoruz ”dedi.
"TÜM KAYNAKLAR SERMAYE İÇİN SEFERBER EDİLDİ"
Ardından söz alan Genel-İş işyeri temsilcisi Umut Balıkçı, şunları ifade etti, “İktidar salgın sürecinde zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında üretimin durdurulmasına, ücretli izin uygulanmasına, tüm çalışanların gelirlerinin güvence altına alınmasına, işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasına, fatura ve kredi borçları ertelenmesine ilişkin temel taleplerimize kulak tıkadı. Tüm kaynaklarını sermaye için seferber etti. İktidar demokrasi taleplerinin sesini kısarak emeğin de sesini kısmaya çalışıyor. Halkın iradesi yok sayılıyor, TBMM işlevsizleştiriliyor, hukuk ortadan kaldırılıyor ve adalet mekanizması daha çok siyasallaşıyor. İşçilerin, öğrencilerin, kadınların hak arama mücadeleleri iktidarın orantısız şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor. Hukuksuz olarak işten edilmelere, Kod 29 zulmüne, ücretsiz izin uygulamasına, işsizlik Sigortası Fonu’nun talan edilmesine, Asgari ücretten alınan vergilere, doğanın talanına ve sömürüsüne son verilsin istiyoruz “ dedi.
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü yaptığı konuşmada “Demokratik siyaseti iktidar bütün olanaklarını kullanarak gasp ediyor. HDP’yi rehin alarak, bütün faaliyetlerini terörize ederek yargıyı koz aracı olarak kullanıp düzmece bir kapatma davası açıldı. 128 milyar dolar nerede sorusuna bu iktidar yetkilileri cevap verdiler aslında. Verdikleri cevapta paranın askeri harcamalara kullandıklarını söylediler. Bu iktidar meşruluğunu kaybetmiştir fakat tek hatamız demokrasi ittifakının sağlayamamaktır” dedi. (Dersim/EVRENSEL)
ANTEP | GÜVENCELİ İŞ VE İNSANCA YAŞAM TALEBİ
Antep 1 Mayıs’ında işçi ve emekçiler güvenceli iş insanca yaşam hak ve özgürlükleri için bir araya gelip taleplerini haykırdı.
Yeşilsu Parkından miting alanı olan Kırkayak Parkı’na yürüyerek giden kitle örgütleri “ Faşizme Ölüm Halka Hürriyet” “ İş Bilim Özgürlük” “Sermaye Mezara Emek İktidara” sloganlarını atarak miting alanına girdi.
Antep 1 Mayıs’ında işçi ve emekçiler güvenceli iş ve insanca yaşam talebiyle bir araya geldihttps://t.co/3VM7e2PHps pic.twitter.com/uVuAp2CwX8
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 29, 2021
Miting sırasında konuşan DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ‘ Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz. Dünya kapitalist sistemin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Sağlık hizmetlerini ve güncel olarak da covid19 aşısının bir ticari mete haline gelmesinin bedelini insanlar ağır biçimde ödüyor. Sermaye ve patronların çıkarları için akıl, bilim, milyonların sağlığı yok sayılıyor’ deyip “ Çarklar Dursun Ölümler Dursun” diye çağrıda bulundu. Sadece sağlığımız değil işimiz aşımız ve geçimimiz de tehdit altında. Pandemide yurttaşlarına en az maddi destek veren iki ülkeden biri Türkiye oldu. İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor, kod29 ile tazminat bile alamadan işimizi kaybediyoruz. Halk yaşam mücadelesi verirken şirketler pandemide karlarına kar katıyor. Ekonomik kriz pandemi koşullarında adaletsizliğin en çirkin yüzü karşımıza çıkıyor. Dedi ve sözlerini bitirdi.
Ardından konuşma yapan direnişçi Yasin Kaplan işçisi Erkan Sarıoğlu,” Bizler Güven boya ve Yasin Kaplanda yasal haklarımızı kullandığımız için, sendikalı olma haklarımızı kullandığımız için kod 29 yani ahlaksızlık ile suçlanarak tazminatsız olarak işten atıldık. Çünkü Güven boya ve Yasin kaplan patronları müdürlerine göre işçiler insan değil. Çünkü işçilerin yasal hakları yok, sendikalı olma hakları yok, işçiler hak isteyemez. Onlar işçileri sadece köle olarak görüyorlar. Diğer fabrikaların patronları Gaziantep’te çok sevgi görüp saygı görüyorlar. Siyasi partiler, düzen partileri hep onların hizmetinde ve emrinde. Patronlar bu ülkenin yasalarını çiğniyorlar. Bizim yasalarımız haklarımızı gasp ediyorlar. Sendika düşmanlığı, işçi düşmanlığı yapıyorlar ve işçileri haksız yere, tazminatsız olarak işlerinden çıkarıyorlar. Biz bu direnişte kimin işçiden yana kimin patrondan yana olduğunu öğrendik, kimin emekçiden yana kimin zenginden yana olduğunu gördük. Direnişte yanımızda olan partileri, sendikaları, bizi yalnız bırakmayan dostlarımızı da tanıdık. Diğer fabrikalardan bize destek olan işçi kardeşlerimizi ve sınıf kardeşlerimizi de gördük. Yalnız olmadığımız öğrendik, kendi sınıfımızı tanıdık. Bunları asla unutmayacağız. Patronların kölelik düzenine karşı dayanışmanın, birlik olmanın ve mücadele etmenin önemini öğrendik. Sendikalı olmanın ne kadar önemli olduğunu anladık” deyip sözlerini bitirdi.
1 Mayıs mitinginde ayrıca KESK den Ömer Parlakçı, TÜMTİS den Mahmut Canyurt, TMMOB den Aykut Kocalar, TABİP Odasından Ayşegül Tarlan da konuştu.
1 Mayıs da işçi ve emekçilerin dışında gençler ve kadınlar da yoğun katılım gösterdi . Kadınlar İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyceklerini dile getirdi. Mitinge katılan gençler ise parasız bilimsel eğitim taleplerini haykırdılar. (Antep/EVRENSEL)
DİRENİŞTEKİ GÜVEN BOYA İŞÇİLERİNDEN 1 MAYIS KUTLAMASI
Antep Başpınar Organize Sanayi’de işten atıldıkları için direnişlerini sürdüren DİSK Tekstil Sendikası üyesi Güven Boya işçileri, fabrikalarının önünde 1 Mayıs’ı kutladı.
Kırkayak Parkı’nda sendikaların ve emek, demokrasi güçlerinin katılımıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasının ardından direniş yaptıkları fabrikanın önüne dönen Güven Boya işçileri, 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma günü vesilesiyle açıklama yaptı.
April 29, 2021
Fabrikada çalışmaya devam eden işçi arkadaşlarının da katıldığı kutlamada, “Sendika hakkımız engellenemez”, “İş, ekmek, özgürlük”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı.
İşçiler adına açıklama yapan direnişçi işçi Ahmet Önal, ülkenin dört bir yanında birlik için alanları dolduran işçilere selam göndererek, “Sizleri Başpınar emekçileri adına selamlıyorum. Demokrasiden, eşitlikten, barıştan, özgürlükten yana olanlar, bu ülkenin tüm güzelliklerini biz üretiyoruz. Emeğine, alnının terine sahip çıkanlar hoş geldiniz” dedi.
Pandemi döneminde işçilerin öldüğünü, virüsü ailelerine bulaştırdığı, çalışmaya zorlandıklarını söyleyen Önal, “Fabrikalarda virüs yokmuş gibi biz emekçiler ölümle burun buruna getirildik. Bu ülkeyi yönetenler sırf patronlar daha fazla kâr etsin diye biz emekçilerin işsizlik fonunu patronlara aktardılar” diye konuştu.
İşçiler olarak susmayacaklarını, yılmayacaklarını vurgulayan Önal, “tarihte de olduğu gibi birlik olacağız, beraber olacağız, daha da güçleneceğiz, direneceğiz, kazanacağız” diye konuştu.
İşçilerin 1 Mayıs açıklaması sırasında fabrika müdürünün pencereden işçilere gülmesine tepki gösteren işçiler, “göreceksiniz, biz hakkımızı alacağız, biz vazgeçmeyeceğiz ve kazanacağız” diyerek duruma tepki gösterdi. (Antep/EVRENSEL)
KAYSERİ: SEN NEREDEYSEN 1 MAYIS ORADA
Kayseri’de Emek ve Demokrasi Bileşenleri “1 Mayıs yasaklara sığmaz” diyerek Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. Kayseri Emek ve Demokrasi Bileşenleri, “Bir gün değil, 1 Mayıs kutlamalarına bir hafta boyunca devam edeceğiz. Evde, balkonda, sokakta! Sen neredeysen 1 Mayıs orada” çağrısı yaptı.
Bileşenler, işçi ve emekçileri kapsamayan hükümetin aldığı sözde ‘tam kapanma’ya tepki gösterdi. İşçi ve emekçilerin yok sayıldığı, patronların düşünüldüğü pandemi de eğitimden, sağlığa, kadınların taleplerinden, gençliğin gelecek kaygısına kadar bir dizi talep öne çıktı. Coşkulu geçen Kayseri 1 Mayıs’ına DİSK ve KESK bileşenlerinin yanı sıra, CHP, Emek Partisi (EMEP), Emek Gençliği, Sol Parti, TKP, Tüm Emekli Sen katıldı ve birçok yurttaş katıldı.
Bileşenler adına ülke genelinde yapılan ortak açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal okudu. “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İş ekmek özgürlük”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarının atıldığı 1 Mayıs halayların ardından son buldu.
EMEP KAYSERİ’DEN İŞÇİ DURAKLARINDA 1 MAYIS KUTLAMASI
Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Örgütü, işçilerin yoğun olarak servis beklediği duraklarda Kayserili işçilerin 1 Mayıs’ını kutladı. Güvenceli iş, insanca yaşam; hak ve özgürlükler için mücadeleyi büyütelim diyen EMEP, afiş ve bildirilerle işçilere seslendi.
AKP’nin tam kapanma adı altında işçi ve emekçileri kapsamayan sözde önlemler aldığını vurgulayan EMEP, işyeri kutlamalarının yapılması gerektiğine değindi. İşçi ve emekçilerden “1 Mayıs’ta bile çalıştırılıyoruz”, “Tam kapanma bizim için hiçbir şey ifade etmiyor” tepkilerini sıkça alındığına değinen EMEP Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu değerlendirmelerde bulundu.
Akarsu, “Kayserili işçilerin, duraklarda en çok tepki gösterdiği meseleler arasında salgının yönetilememesi, ekonomik olarak işçilerin değil, patronların düşünüldüğünü aktardılar. Üretimin devam demesine tepki gösteren işçiler, işçinin pul kadar değeri bile yok dediler” ifadelerini kullandı. (Kayseri/EVRENSEL)
MERSİN: İŞ YERLERİ 1 MAYIS ALANIDIR
Mersin’de Emek Partisi öncülüğünde Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı. Emek Partisi Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, “Kapitalist barbarlığın sömürü ve savaşlarının dizginsiz sürdüğü koşullarda 1 Mayıs’ı karşılıyor. Lebaleb kongre, tarikat şeyhi cenazesi serbest. 1 Mayıs yasak!" diyerek yasaklamalara tepki gösterdi.
İktidarın işçi sınıfı, emekçileri ve muhalif kesimleri pasifize etmenin hesabında olduğunu söyleyen Kaya, “Aylardır yapması gereken ‘tam kapanmayı 1 Mayıs’ı da içine alan bir tarihlemeyle kendine karşı gelişecek tepki ve eylemlerin önünü alma ve birleşmesini önleme amacı da bu nedenledir. Sendikalar, işçi ve emekçiler, partimiz de bu süreci görerek eylemleri Nisan’ın 30'una almışlardı. 30 Nisan da “kapanma”nın içine katıldı. Patronlar, 1 Mayıs'ın, işçi ve emekçinin hem pandemiye hem de ekonomik gidişata dair güçlü bir tepkisi olarak ortaya çıkmasını istemiyor. Hükümet de her zamanki gibi patronların sesine kulak vermiştir" dedi.
İşçi ve emekçilerin kısıtlamaya rağmen kendi yaratıcılıklarını kullanacağını ve geçen yıl olduğu gibi bu yılda balkonlarda, evlerinin önlerinde mutlaka kutlamalar yapacağını belirten Kaya, “Çalışılan iş yerlerinin hepsi 1 Mayıs alanıdır ve işçilerin 1 Mayıs'ı kutlaması haktır, bu engellenemez” diye seslendi.
Yusuf Kaya’nın ardından söz alan Türk İş İl Başkanı ve Yol İş Şube Başkanı İrfan Gültekin "Bize 1 Mayıs’ı çok görüyorlar Kovid-19’u da bahane ederek bize kutlatmamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Öyle de olsa böyle de olsa 1 Mayıs bir şekilde kutlanacak" dedi.
SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Güncü "Bütün bu kapanmalarda ve pandemide devletin bir yüküymüş gibi kamu çalışanlarına yüklenenlere seslenmek istiyorum: Bütün devleti, sermayeyi, bu çarkı biz döndürüyoruz bu kesinlikle unutulmasın. Pandemiden önce sağlıkta şiddetten bahsediyorduk şuan sağlıkta şiddet cidden bir patlama noktasında yakında hastanelerden böyle vakalarda duyabiliriz" diye belirtti.
DİSK İl Temsilcisi Kemal Gürsoy, “Bedeller ödenerek kazanılmış hakları yasaklara boğdurmayacağız. İş yerinde çalışırken ölebilirsin ama bayramını kutlayamazsın diyenlere buradan sesleniyoruz, biz Emek ve Demokrasi Bileşenleri ve sendikalar her yerde ve her alanda sokaktayız" dedi.
Mersin Tabip Odası adına konuşan Mehmet Antmen, “16 milyon işçinin bu tam kapanmada çalışacak olması bu göstermelik önlemlerinin hiçbir anlamı olmadığını bize ilerleyen günlerde gösterecektir” diye vurguladı.
Toplumsal Özgürlük Partisi adına söz alan Şilan Sürmeli de “Bugün 1 Mayıs’ı ne kadar yasaklamış olsalarda işçiler ve emekçiler 1 Mayıs’a sahip çıkıyor ve çıkmaya da devam edeceğiz” diye konuştu. (Mersin/EVRENSEL)
ADIYAMAN'DA 1 MAYIS: EMEĞİN SÖMÜRÜLMEDİĞİ BİR ÜLKE İSTİYORUZ
Pandemi kısıtlaması nedeniyle erkene alınan 1 Mayıs’a dair Adıyaman’da emekçiler açıklama yaptı. Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Demokrasi Parkı’nda yapılan açıklamayı okuyan KESK Adıyaman Dönem Sözcüsü Yusuf Demirci, emeğin sömürülmediği bir ülke istediklerini dile getirdi. Demirci, kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insanın canlarıyla ödediğini söyledi.
Doymak bilmeyen barbarlığın, pandemi koşullarında bile sömürü çarklarını milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürmeye çalıştığını belirten Demirci, adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, emeğin hak arama yollarının kapatıldığı bir ülkede emekleriyle, alın teriyle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi verdiklerini dile getirdi.
Demirci, emeğin sömürülmediği, herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işinin olduğu, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu, sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı, düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin, itiraz etmenin cezalandırılmadığı, emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin ve bilimselliğin hâkim olduğu bir ülke istediklerini ifade etti. (Adıyaman/EVRENSEL)
HOPA'DA 1 MAYIS ETKİNLİĞİ
Hopa'da 1 mayıs Metin Lokumcu meydanında KESK, TÜM EMEKLİ SEN, Sol Parti, Emek Partisi, HDP gibi sendikalar ve siyasal partilerin katılımıyla yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. Basın açıklaması Eğitim-Sen Başkanı Zeliha Yıldırım tarafından okundu. Basın açıklamasında müzik yayını yapıldı, temel talepleri içeren sloganlar atıldı. (Hopa/EVRENSEL)
ZONGULDAK
Zonguldak Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Madenci Anıtı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs etkinliğine Genel Maden İşçileri Sendikası, KESK, TMMOB, CHP, Emek Partisi, Sol Parti ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi katıldı.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Çaycuma Cumhuriyet Meydanında 1 Mayıs basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Eğitim Sen üyelerinin yanı sıra Çaycuma Belediyesi Başkan Vekili Sezai Bilici ve Belediye Meclis Üyeleri, siyasi partilerin, dernek ve meslek örgütlerinin başkan ve yöneticileri ile Çaycumalı yurttaşlar katıldı.
(Zonguldak/EVRENSEL)
ÇANAKKALE
Cumhuriyet Meydanında yapılan açıklama Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy tarafından okundu.
Açıklamada talepler şöyle sıralandı:
- "Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!
- Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
- Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!
- İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın!
- Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
- İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
- Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.
- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın, pandemi süresince fatura borçları hazine tarafından karşılansın, borçlar faizsiz ertelensin.
- Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!
(Çanakkale/EVRENSEL)
Çorlu 1 Mayıs Platformu bileşenleri, yaptıkları eylemle 1 Mayıs'ı kutladı.
(Çorlu/EVRENSEL)
ELAZIĞ
Elazığ KESK Şubeler Platformu Elazığ Hozat garajında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için bir araya geldi. “Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz.” Diyerek açıklamayı okuyan Yapı Yol Sen Şube Başkanı Kenan Korkmaz; yeni bir düzen için, yeni bir başlangıç için yan yana geldiklerini ifade etti.
Korkmaz; “On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik kriz, artan eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen COVID-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Dünya kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Sağlık hizmetlerinin ve güncel olarak da COVID-19 aşısının bir ticari meta haline gelmesinin bedelini insanlık ağır biçimde ödüyor. Bu koşullar altında Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 1 Mayıs 2021’de “Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı” mücadelesini büyütme çağırısı yapıyor.” diyerek İşçi sınıfının bayramını kutladı.
Açıklamaya siyasi parti temsilcileri de destek verirken pandemi dolayısıyla katılımın 15 kişi ile sınırlandırılması tepkilere yol açtı.
EMEK PARTİSİ'NDEN BASIN AÇIKLAMASI
Emek Partisi (EMEP) Elazığ İl Örgütü Fevziçakmak Değirmenli Parkta bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.
EMEP İl Başkanı Murat Zülfikar’ın yaptığı açıklama, Elazığ’da iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin anısına ithaf edildi. Açıklamada Zülfikar, pandemi koşullarında getirilen yasaklara değinerek 15 kişilik kısıtlama yapılmasına tepki gösterdi. İktidar partisi AKP’nin ‘lebalep’ kongreler yaptığını ancak işçi sınıfının kendi bayramını kutlamasına bile izin verilmediğini hatırlatan Zülfikar, “Önlem dedikleri her şey bizlerin hayatını daha zorlaştıran; ücretlerimizi ve diğer haklarımızı gerileten; sağlığımızı, çocuklarımızın eğitimini ve sağlığını hiçe sayan; yaşlı insanlarımızı bir büyük hiçliğe süren sermaye yanlısı kararlardı. Zaten ekonomik kriz yükü altında olan emekçiler, salgının yarattığı olağan üstü koşulları bahane eden sermaye iktidarının yeni ve çok yönlü bir saldırısıyla karşı karşıya kaldı”. diye ifade etti.
"BİZ VARIZ"
Sendikalaşmaya baskının arttığını ve grevlerin neredeyse yasaklandığını sözlerine ekleyen Zülfikar, “Kendimizi savunacak silahlar elimizden alınmak isteniyor. Buna itiraz eden emekçilerin karşısına polis dikiliyor, jandarma sürülüyor. Koşullar zorlaştıkça, bu saltanatın sürmesi için daha çok baskıya ihtiyaç duyuyorlar. En temel haklarını savunan herkes ‘terörist’, ‘darbeci’, ‘düşman’ ilan ediliyor. Tek adam yönetimi ekonomik olarak sıkıştıkça siyasi baskıyı arttırıyor. Yargı kimsenin güvenmediği bir hükümet noterliği durumunda. Daha yorgun ve daha endişeliyiz ama işte biz varız.” dedi.
Zülfikar sözlerine şöyle devam etti: “Biz varız. Emeğimizle, gayretimizle, çalışkanlığımızla, sanatımızla, dünyadaki ve ülkemizdeki tüm zenginlikleri biz yarattık. Sayımız onlardan çok. Eğer birleşirsek gücümüz onlardan çok. Ülkemizin yarınlarını, barış ve kardeşliğin onurunu kendi ellerimizle yaratabiliriz. 1 Mayıs gücümüzü gösterme günüdür. Soframızdaki ekmeğin boyu, ücretimiz, işimiz, sosyal haklarımız, sendikamız, geleceğimiz 1 Mayıslarla şekillenir. 1 Mayıs ne kadar güçlüyse tek tek hepimiz de güçlü oluruz. 1 Mayıs birlik mücadele ve dayanışma günümüzdür. 1 Mayıs bizim günümüzdür.” (Elazığ/EVRENSEL)
MUĞLA
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Sınırsızlık Meydanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
Ortak basın metnini Yücel Avcı okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yanayız. Yasaklara rağmen, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz. Her gün 1 Mayıs her yer 1 Mayıs diyoruz. Şu çürümüş düzene karşı yeni bir düzen için, yeni bir başlangıç için yan yanayız. On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik kriz, artan eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen COVID-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Bu koşullar altında işimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok şeyimiz var. Taleplerimiz ve öfkemiz var. Emekçilerin umutlarını ifade edeceğimiz 1 Mayısımız var. Taleplerimizi ve hedeflerimizi 1 Mayıs’ta bir kere daha yan yana haykırıyoruz:
• Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!
• Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!
• İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın! • Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
• İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
• Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.
• Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın, pandemi süresince fatura borçları hazine tarafından karşılansın, borçlar faizsiz ertelensin.
• Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
• İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!
2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir. Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir. Umudumuz birliğimizde, mücadelemizde ve dayanışmamızdadır.”
BODRUM VE FETHİYE'DE 1 MAYIS KUTLANDI
Muğla’nın Bodrum ve Fethiye ilçelerinde 1 Mayıs kutlandı. Kutlamalarda özellikle Muğla ve çevresinde yapılan doğa katliamları da protesto edildi.
Bodrum’da KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, Emek Partisi, HDP, CHP ve Sol Parti Eğitim Sen Bodrum temsilcilik binası önünde bir araya gelerek “Güvenceli iş, güvenceli gelecek ve insanca yaşam istiyoruz” şiarı ile basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, pandemi döneminde işçilere, emekçilere ve esnafa hiçbir şekilde destek verilmediğini hatırlattı. İşçi ve emekçilerin çalışmaya devam etmesiyle tam kapanmanın mümkün olmadığını dile getiren Okyay, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek, insanca yaşam istiyoruz” diyerek saldırılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.
“ÇARKLAR DURSUN ÖLÜMLER BİTSİN”
Fethiye'de ise TTB, Eğitim Sen, SES, DİSK, Mimarlar Odası, Emek Partisi, HDP, TKP, Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, TİP, CHP, Tüm Emekli Sen, Kibele Kadın Platformu, Pir Sultan Derneği, Karya Kadın Derneği Fethiye meydanında bir araya gelerek “Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.
İşsizliğe, yoksulluğa doğa talanına karşı mücadele çağrısı yapılan açıklamada, “Tam kapanma diye öne sürdükleri önlemlere biz işçiler ve emekçiler yokuz. İnsan yaşamı piyasaya kurban ediliyor. Çarşı pazar alışverişi bir önceki güden daha zamlı oluyor. Kadınları üzerindeki onca yükle beraber kadına yönelik şiddet artıyor. Çarklar dursun ölümler bitsin” ifadelerine yer verildi. (Muğla/EVRENSEL)
TRAKYA
Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu Marmara Galvenez fabrikasında çalışan işçiler işyerinde 1 Mayıs'ı kutladı.
Trakya’da dün Kırklareli ve Lüleburgaz belediyelerinde başlayan 1 Mayıs kutlamaları bu gün Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Çorlu’da meydanda basın açıklamaları ve Birleşik Metal İş sendikasının örgütlü olduğu 7 fabrikada iş yeri kutlamaları ile devam etti. Yarın ise Genel İş sendikasının örgütlü olduğu bazı belediyelerde ve özel sektörlerde kutlamalar ile devam edecek.
Bu gün ilk eylem saat 11.00 da Tekirdağ’da saat 12.30 da ise Edirne ve Kırklareli’nde basın açıklaması yapıldı. Edirne’de Saraçlar Caddesinde DİSK, KESK, Türk İş şubeleri ile TTB ve TMMOB’da oluşan emek bileşenleri, Tekirdağ’da DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Hasan Ali Yücel Meydanında, Kırklareli’nde ise Kırklareli Emek Platformu Özgürlük Parkında basın açıklaması yaptı. Son basın açıklaması ise saat 16.00 da Çorlu Atatürk Meydanında 1 Mayıs Platformu basın açıklaması yaptı. Basın açıklamalarında işçi ve emekçiler ile birlikte ağırlıklı olarak kurum temsilcileri katıldığı göründü. Tek düze bildirilerin okunduğu açıklamalarda heyecan eksikliği dikkat çekti.
Birleşik Metal İş ise örgütlü olduğu yedi fabrikada öğlen saatlerinde yemek molası ile birlikte bir saat iş durdurarak fabrika bahçesinde 1 Mayıs kutlaması yaptı. Özellikle bazı fabrikalarda işçilerin katılımı ve canlılığı gözüktü. Fabrika eylemlerinde DİSK’in ortak bildirisi okunduktan sonra işçiler iş başı yaptı.
Yarın ise Genel iş büyük belediyelerde iş yeri eylemleri gerçekleştirecek. Aynı zamanda gazetemize bazı özel sektörde çalışan işçiler de işyeri kutlama hazırlıkları yaptığı haberleri geldi. (Trakya/EVRENSEL)
SAMSUN
Samsun'da DİSK, KESK, TMMOB, TÜRK-İŞ ve TTB nin çağrısıyla 1 Mayıs kutlandı.
KESK adına Eğitim Sen Şube Başkanı Arzu Topaloğlu konuştu. Topaloplu, yaptığı açıklamada "Salgın koşullarında bile ülkenin tüm kaynakları bir avuç şirkete peşkeş çekiliyor. Halk yaşam mücadelesi verirken, şirketler pandemide kârlarını artırıyor. 'Geçinemiyoruz' çığlıkları yükselen ülkemizde 26 dolar milyarderinin serveti son bir yılda 38,3 milyar dolardan 53,2 milyar dolara yükseliyor. Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik; diğer yanda servetler birikiyor. Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında, adaletsizliğin en çirkin yüzü karşımıza çıkıyor." dedi.
"İşimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok şeyimiz var" diyen Topaloğlu taleplerini şöyle sıraladı:
• Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
• Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
• İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
• Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
• İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
• Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
• Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
• Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
• İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!
Ardından konuşan Türk-iş temsilcisi Şaban Çılgın, "Pandemi dönemi, sosyal devlet olmanın önemini yeniden gösterdi" dedi.
TTB Şube Başkanı Funda Furtun da açıklamasında sağlıkla ilgili taleplerini sıraladı
DİSK temsilcisi Mutlu Karabacak, pandemi döneminde Kod 29 adı altında işverenlerin ahlaksızlıklarının işçilere mal edilmek istendiğini ve keyfi işten atmalara kılıf yapıldığını söyledi.
TMMOB İl Sekreteri Veli Kebapçi de bütün işçilerin, emekçilerin 1 Mayıs bayramını kutlayarak birlik ve dayanaışmayı büyütme çağrısı yaptı.
Bu açıklamanın ardından Samsun Emek ve Demokrasi güçleri pankartıyla başka bir açıklama daha yapıldı.
İKİZDERE DOĞA DİRENİŞİ SELAMLANDI
Züleyha Mangan, "1 Mayıs alanlarından ülkenin dört bir yanında doğanın talan edilmesine karşı doğayı ve yaşam alanlarını savunan bütün direnişçileri, özelinde de son dönemde İşkencedere Vadisi'nde bu onurlu direnişi gösteren İkizdereli direnişçi kadınları ve halkını buradan selamlıyoruz. Bu onurlu direnişlerini destekliyoruz. Yalnız değilsiniz" ifadelerini kullandı. (Samsun/EVRENSEL)
KIRŞEHİR
Kırşehir’de 1 Mayıs meydanda yapılan açıklama ile kutlandı. Açıklamaya DİSK’e bağlı Genel İş ve Birleşik Metal İş üyesi işçiler, Eğitim Sen, Eğitim İş, CHP, EMEP, HDP, TKP ve Sol Parti katıldı. “Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı” “İşçilerin birliği patronları yenecek” sloganları atıldı. Açıklamayı DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Başkanı Ramazan Benian okudu. (Kırşehir/EVRENSEL)
MALATYA
Malatya KESK şubeler platformu, "Emek, adalet ve demokrasi İçin 1 Mayıs’a" şiarıyla Emeksiz Üst Kavşağı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak Eğitim Sen, SES, BTS, CHP, EMEP, HDP, BES, Sol Parti, Tüm Köy Sen ve ADD katıldı. Açıklamayı KESK adına Eğitim Sen Şube Sekreteri Hüseyin İspir okudu.
1Mayıs haftası boyunca taleplerini ifade edeceklerini belirten İspir, ”Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için 'Her gün 1 Mayıs' diyecek ve 1 Mayıs haftası boyunca taleplerimizi ifade edeceğiz. 'Her yer 1 Mayıs' diyecek, mümkün olduğunca yaygın bir biçimde işyerlerinin önlerinde ve meydanlarda olacağız. 1 Mayıs 2021 Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününde büyük kitlelerle merkezi biçimlerde olmasa da çok yaygın biçimde sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşam umutlarımızı yan yana getireceğiz. Aşağıdaki taleplerimiz ve hedeflerimiz için mücadeleyi yan yana büyüteceğiz" dedi.
İspir, taleplerini şöyle sıraladı:
• Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
• Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
• Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
• İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
• Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
• İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
• Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
• Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
• Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
• İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!
(Malatya/EVRENSEL)
SİVAS VE NİĞDE
Sivas’ta KESK bileşenleri, EMEP, CHP, Halk Evleri, Pir Sultan Abdal Derneği’nin katıldığı 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirildi. Niğde’de Eğitim Sen Şubesi’nde açıklama yapıldı. Açıklamaya EMEP temsilcisi katıldı. (Sivas-Niğde/EVRENSEL)