İskender Bayhan: Bu köhne düzeni işçi sınıfı ve emekçiler değiştirecek

Gazeteci İskender Bayhan, alınan kapatma kararını, içki satışının engellenmesini ve 1 Mayıs hazırlarını Gündem Özel’de değerlendirdi.

29 Nisan 2021 14:00
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, alınan kapatma kararını, içki satışının engellenmesini ve 1 Mayıs hazırlarını Gündem Özel’de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

Hükümetin tam kapanma propagandası Nagehan Alçı’yı bile ikna etmemiş. Hükümet tek adam yönetiminin fıtratına uygun bir politika izliyor. Hükümet bir kilo taş kaldırıyor ama bütün dünyayı yerinden oynatmış gibi propaganda yapıyor. Geçen yılın nisan, mayıs dönemlerinin bile çok gerisinde bir karar. Ortada tam kapanma yok.

Aldığı kararlara bakılırsa tamamen iç turizm ve yaz dönemi açısından alınmış, politik karar. Ve işçi emekçilerin 1 Mayıs’ını nasıl baltalarım diye düşünülmüş alınan karar…

‘Salgınla mücadele ne ilgisi var’ denebilecek bir karar bu içki yasağı. İnsanların inancını, dini istismar etmenin bir ayağı bu karar. Buradan sonuç alınmaz. Ama bu kararın politik ve duygusal bir rantı var. Tek adam yönetimi bir kararname ile her türlü yasağı uygulanır hale getirebilir. Halk bu yasağı kabul etmez.

1 MAYIS KUTLAMALARINI GERİLETME TUTUMU

1 Mayıs’ı yasakladıkları yetmiyor, yasak kapsamında olmayan günlerde yapılmak istenen günlerde bile alanı o kadar daraltıyor ki polis kuşatmasıyla maskeli mesafeli açıklamayı zorlaştırıyor. Bu yasaklarla hükümet bir kez daha gösteriyor ki, salgının faturasını işçi ve emekçilere yıkmakta kararlı. İşçi ve emekçiler de işyerlerinde yaptıkları 1 Mayıs açıklamalarında ‘bu faturayı ödemiyoruz’ demeli. Karantina kararının 29 nisanda başlatılıyor olması, 1 Mayıs kutlamalarını geriletme tutumu. İşyeri ve fabrika kutlamaları, işçilerin acil taleplerinin ne olduğunu göstermesi açısından önem kazanıyor.

Yeni bir gelecek arayışının odağında duran gücün işçi sınıfı olduğu gerçeğini de görüyoruz. Salgın ve karantina boyunca tedbir denince akla gelmeyenler işçi ve emekçiler oluyor. Karantina da olsa işçi ve emekçiler mutlaka çalışsın deniyor. Kapitalizmi işçi sınıfı sırtında taşımalı deniyor. Bir yandan da işçi sınıfının sırtında taşıdığı bu düzenden kurtulmasının tek yolu bu düzenle hesaplaşmasıdır, mücadele etmesi lazım.

Bu düzen, bu sömürü sistem, tek adam yönetimi de dahil bunlar işçilerin sırtında kambur. Kamburu sırtınızda taşırsanız bütün toplum açısından yaratılan yıkımı değiştiremezsiniz. Kamburu sırtından sıyırıp atacaklar da işçi ve emekçiler. (Evrensel WEBTV)

ÖNCEKİ HABER

Gıda mühendisleri kadro istiyor!

SONRAKİ HABER

Ankara barosu ‘alkollü içki satışı yasağı’na karşı Danıştay’da dava açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa