29 Nisan 2021 14:40

İZELMAN işçileri TİS’i ve 1 Mayıs’ı kutladı

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş şubeleri arasında TİS imza töreni yapıldı. İşçiler, tören öncesi 1 Mayıs'ı kutladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler arasındaki 11. dönem toplu iş sözleşmesinin (TİS) imza töreni yapıldı. 7 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme töreni, depremden dolayı Kültürpark’a taşınan İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde gerçekleştirildi.

Toplu Sözleşme töreninden önce işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı kutladı. "Birleşe birleşe kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının sıklıkla atıldığı kutlamalara CHP İzmir Milletvekilleri, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP il yöneticileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş Genel Sekreter Şükret Sevgener, Genel-İş Örgütlenme Sekreteri Taner Şanlı, TİS Daire Başkanı Çetin Çalışkan, DİSK'e bağlı sendikalar ve Genel-İş İzmir şubeleri, KESK'e bağlı sendikalar ve şube yöneticileri ve Dikili Belediye başkanı da katıldı.

“YASAKLARA KARŞI HER YER 1 MAYIS”

Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal ve 3 No'lu Şube Başkanı Faruk Saral, yapılan TİS töreninde tüm işçi ve emekçileri selamlayarak mücadele vurgusu yaptı. Toplu sözleşme sürecinin şeffaf ve işçilerle birlikte hazırlandığını hatırlatan şube başkanları, 1 Mayıs’ta da tüm taleplerle iş yerlerinde yaptıkları kutlamaları hatırlatarak "Tüm yasaklara ve baskılara karşı her yer 1 Mayıs" dedi. 

MÜCADELE VE DAYANIŞMA VURGUSU

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Sadece günü kurtaran bir sendika değiliz. Toplu sözleşme yapıp çekilmeyiz. Çocuklarımız geleceğini de düşünüyoruz o yüzden emeğimizi de demokrasiyi de sonuna kadar savunuruz” diyerek mücadelenin önemine değindi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de anlaşma sağlanan toplu sözleşmenin maddeleri hakkında konuştu. Soyer, "Taban ücretine yüzde 21.20 zam. Yevmiyeler 137 liradan on yıllık işçi için kıdemi dahil 172’e, 144 liradan 180’e, 151 liradan 189’a, 161 liradan 200 liraya getirdik" diyerek sosyal ve ekonomik anlamda hayata geçirilen maddeleri açıkladı. Bu başarının ortak bir başarı olduğunu söyleyen Soyer, "En başından beri eşit işe eşit ücret diyorduk ve tüm iş yerlerinde neredeyse bunu sağladık. Bu büyük dayanışmayla gurur duyuyorum" dedi.

“PEŞKEŞ ÇEKİLEN PARALARIN HESABINI SORACAĞIZ”

Ardından söz alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "Bu güzel tabloya karşı bir de memleket hali var ki asla güzel değil. Memleket vahşi batıya dönmüş, tarafta bir damat, 100 tane at, 850 vatandaş, 128 milyar dolar kayıp, nerede bunlar? 128 milyar dolarımız olsaydı bugün her gün her haneye 50'şer bin dağıtılırdı. Bu parayı peşkeş çektiler. Bunun hesabını hep beraber sormaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Tedbirsiz, desteksiz tam kapanmayı da eleştiren Özel, "Türkiye'de paran varsa evde kal, güvencen varsa evde kal, ama yoksulsan,  işçiysen, emekçiysen işe git, fabrikalarda lebalep çalış, madende burun buruna çalış. Sonra ölürsen ölen ölür kalan sağlar reise yeter. Biz bu anlayışı kabul etmiyoruz" dedi.  

Konuşmaların ardından toplu iş sözleşme imza törenine geçilirken halaylarla işçi ve emekçiler kutlama yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

17 Mayıs'a kadar sürecek "tam kapanma" başladı

SONRAKİ HABER

HDP, Kobanê protestolarındaki ölümlerle ilgili Meclis araştırması istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa