29 Nisan 2021 14:58

Dr. Savaş Karabulut'un hedef alınmasına tepki: Akademisyenliği sorgulanamaz

Jeofizik Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan ve ÇMO Şube Sekreteri Medet Güney, İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı'nın Karabulut hakkındaki ifadelerine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Savaş Karabulut'un kişisel arşivi

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, deprem eylem planına dair eleştirilerine yer verdiğimiz Dr. Savaş Karabulut hakkında “Değerlendirmeleri bir akademisyenin yetkinliği ile bağdaştırılamayacak kadar bilimsellikten uzak” iddiasında bulundu. Karabulut ise Çataklı’ya verdiği yanıtta, “İstanbul’da deprem olursa kimsenin burnu bile kanamayacak’ denmesini beklerdim” dedi.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz TMMOB Jeofizik Mühendisleri İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan, “Dr. Savaş Karabulut’un teknik anlamda anlattığı her şey doğru. Alınmış oldukları kısım, hükümet oldukları dönemdeki ölüm sayıları sanırım. Çünkü yanlış bir şey söylenmemiş” dedi.

İstanbul için 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirten Şahan, “Bu senaryo gerçeğe dönüşebilir veya karşımıza 7.6 gibi bir büyüklük de bir depremde çıkabilir. Örneğin Japonya’da 2011’de yaşanan Sandai depreminde tsunami tahminleri nedeniyle dev dalgakıranlar yaptılar. O bölgede 500 yıl geriye dönük incelemeler yaparak tsunami için dalga boyu tahminlerde bulunmaya çalıştılar. Onlar da bir senaryo yaptılar ama olmadı. Tsunami sonucu çok kayıp verdiler” dedi.

5.8’lik Silivri depreminde bile binaların hasar aldığını belirten Şahan, “Deprem konusu elbette ki konuşulacak. Belediyeler konuşuyor, kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor. Bu projelerde halkın memnun olduğu projeler yok maalesef” dedi.   

“27 Mart 2022’de 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacak desek mesela, 27 Mart’a kadar şehir boşaltılabilecek mi?​” diye soran Şahan, şunları söyledi:

“Evet AFAD eğitimler düzenliyor. Planlar yapıyor. Bunlardan biri de denizden tahliye olabilir. Havadan, denizden veya karadan gerçekleştirebildikleri sürece hazırlıklarına bir itirazım yok. Dr. Savaş Karabulut'un kentimize dair belirttiği eksikliklerin tek sorumlusu AFAD değil. Hükümet kadar yerel yönetimlerin de, ilçe belediyelerin de bugüne kadar görev alan herkesin sorumluluğu var. Depremde büyük bir kaos yaşanacak. Bu kaos yönetilebilecek mi? Merkezi yönetimle afet yönetilemez. İlk 72 Saat yardım gelemeyeceğini düşünmek lazım. Elbette afeti merkez yönetecek ama ilçelerde afet yönetim merkezleri olmalı ve görevi mahallelere kadar bölmemiz gerekiyor”

“Savaş Karabulut’un akademisyenliğine gelince, kimsenin bunu sorgulamaması lazım” ifadesini kullanan Şahan, “Yardımcı doçent seviyesinde araştırmacı bir meslektaşım. İyi bir akademisyen, halkçı, vatandaşın yanında bir akademisyendir. Ülkesini, halkını, Doğayı ve tüm canlıları seven bir akademisyendir. Bence bütün akademisyenler Savaş Karabulut gibi olmalı.” dedi.

MEDET GÜNEY: YALNIZ DEĞİLDİR

TMMOB ÇMO İstanbul Şube Sekreteri Medet Güney de konuyla ilgili “Deprem bilimci hocamız, mühendis meslektaşımız Dr. Savaş Karabulut’un 'Deprem Eylem Planı' hakkındaki görüşlerinin 'bilimsellikten uzak' ve 'çarpıtmalarla dolu' olduğuna dair olan ifadelere hiçbir şekilde katılmıyoruz” dedi. “Dr. Savaş Karabulut’un yetkinliği yaptığı akademik çalışmalar, ürettiği makaleler ve akademik kariyeri ile ispatlanmıştır” diyen Güney, şunları söyledi:

“Karabulut’un açıklamaları tüm bilimsel argümanların sahip olması gereken son derecede temel ve yalın bir özelliğe sahiptir, yanlışlanabilirdir. Herhangi bir insan Karabulut’a yönelik ithamlarda bulunmak yerine, söyledikleri doğru değilse onu kolayca yanlışlayabilir. Ancak bunun yerine ülkenin sayılı sismologlarından Dr. Karabulut bilimi ve doğruyu savunduğu için hedef gösterilmektedir. Halk sağlığı ve toplum yararını gözeten, bilimsel birikimini bunun için kullanıp halka ve yetkililere uyarılarda bulunan Savaş Karabulut’a yönelen ithamları son derecede hatalı buluyor, Savaş Karabulut’un bilimin ve doğrunun yanında olduğu için asla yalnız değildir."

ÖNCEKİ HABER

HDP, Kobanê protestolarındaki ölümlerle ilgili Meclis araştırması istedi

SONRAKİ HABER

Kovid salgınında ülkeler vatandaşlarına nasıl ve ne kadar ekonomik yardımda bulunuyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa