29 Nisan 2021 17:52

Alkollü içki yasağına Adana’da dava açıldı: İptal edilmeli

Alkollü içki satışının yasaklanmasına Adana'da dava açıldı. Avukat Tugay Bek, "Temel hak ve özgürlüklerin korunması adına yürütmenin durdurulması son derece önemli" dedi.

Tugay Bek | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Avukat Tugay Bek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Tekel bayiler istisnada yer amıyor” açıklamasının ardından alkollü içki satışının yasaklanmasına karşı dava açtı.

Yasaklama konusunda geçerli bir sebep getirilemediğini, temel hak ve özgürlüklere yönelik yasaklama getiren İçişleri Bakanlığının TBMM'nin yetkisini gasbettiğini ifade eden Bek, söz konusu genelgede alkollü içki satışının yasaklanması olarak yorumlanan ilgili maddenin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi konusunda Danıştay’da İçişleri Bakanlığına dava açtı.

"İÇKİDEN YANA OLUP OLMAMA DEĞİL, TEMEL HAKLARI İLGİLENDİREN BİR KONU"

İçişleri Bakanı Soylu’nun, "İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok" şeklindeki sözlerinin ardından tam kapanmanın uygulanacağı 17 gün boyunca Tekel Bayiler kapalı kalacak, alkol satma ruhsatı bulunan işletmeler alkol satışı yapamayacak. Ülkede yaşayan binlerce esnafı ekonomik olarak ilgilendiren konu çokça tartışılıyor ancak ilk defa bir vatandaş konu ile ilgili dava açtı. Adana Barosu’na kayıtlı Av. Tugay Bek, “Buradaki tartışma ‘alkolden yana mısın, değil misin?​’ tartışması değil. İdarenin hukuka aykırı bir şekilde müdahale ettiği bir alan olmaması gerektiği düşüncesindeyiz. Danıştay buradaki bariz hukuk ihlalini görmeli ve bir an önce yürütmeyi durdurma kararı vermelidir. Çevremizde de gördüğümüz kadarıyla bu gusustaki sınırlamaya dair toplumda ciddi bir tepki var” dedi.  Temel hak ve özgürlüklere idari işlemle değil ancak OHAL ilan edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Karanemeleri ile bir takm sınırlamalar getirilebileceğini ifade eden Bek, “Ülkede ilan edilmiş bir OHAL olmadığına göre temel hak ve hürriyetlere ilişkin TMMB’nin yetkili oluğu açık. İdare yetki gaspına imza atarak TBMM’nin yetkisini kendisi genelgeler yoluyla kullanıyor” dedi.

"TOPLUMU KUTUPLAŞTIRMAYI HEDEFLİYOR"

Alkollü içki satışına getirilen bu yasaklama konusunda idarenin geçerli bir sebep ortaya koyamadığını ifade eden Bek, “İnsanların evlerinde alkollü içki tüketmesine yasak getirilmesi Kovid-19'un yayılmasının önüne geçmeye hizmet etmeyecektir. Bu yönüyle de alınan yasak kararı ölçülü değildir” dedi. Bu kısıtlamanın kamu düzenini tesis etme amacı taşımadığını ifade eden Bek, toplumu kutuplaştırarak seçmen ve kitle tabanı oluşturma amacının aracı haine getirildiğini söyledi.

Genelgenin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç unsurları yönünden hukuka aykırı olduğunu ifade eden Bek, "Hukuk devleti olmanın vazgeçilmez koşullarından biri de idarenin hareket alanının önceden bilinebilir olmasıdır. Hukuki güvenlik ilkesi gereğince devletin faaliyetlerinin öngörülebilir ve belirli olması gerekmektedir. İdarenin tüm eylem ve işlemlerinin yasal olması zorunluluğunu ifade eden kanuni idare ilkesine uygunluk, tüm idari işlemlerin hukuki geçerlilik şartıdır ve hukuk devleti ilkesinin en mühim olanlarından biridir. Bu ilke ayrıca idarenin temel hak ve özgürlükler alanına etki eden faaliyetler bakımından da önemlidir" dedi.

"TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASI ADINA YÜRÜTMEYİ DURURMA KARARI VERİLMELİ"

Temel hak ve özgürlüklerin korunması adına yürütmenin durdurulmasının son derece önemli olduğunu dile getiren Bek, “Ancak bu vasıta ile idarenin keyfiliğinin, ‘ben yaptım oldu’ rahatlığının, güçlü devlet erki karşısında vatandaşın ezilmesinin önüne geçip, temel hak ve özgürlüklerin korunması mümkün olabilir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tekstil işçisi yazdı: Bugün hakkımıza sahip çıkalım ki yarın göz dikilmesin

SONRAKİ HABER

Kanser raporunu açıkladığı için yargılanan Gıda Mühendisi Bülent Şık beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa