30 Nisan 2021 17:05

Erciyas Boru'da grev öncesi anlaşma sağlandı

Evrensel'e ulaşan bir Erciyas Boru işçici, "Anlaşma sağlandı ama sendikanın dediği gibi coşkuyla karşılanmadı" dedi.

Görsel: Google Street View

Paylaş

Erciyas Boru'da grev öncesi anlaşma sağlandı. İşçi "Sendikanın dediği gibi coşkuyla karşılanmadı" derken sendika, "Son zamanlarda imzalanmış en iyi sözleşme" dedi.

Birleşik Metal'de örgütlü Erciyas Boru'da 29 Nisan günü gerçekleşecek grev öncesi anlaşma sağlandı. Evrensel'e ulaşan bir Erciyas Boru işçici, "Anlaşma sağlandı ama sendikanın dediği gibi coşkuyla karşılanmadı" dedi.

"1 SENE SONRASINI GÖREMİYORUZ, 3 YILLIK SÖZLEŞME İMZALIYORUZ"

3 yıllık anlaşmaya tepki gösteren işçi, "Yapılan görüşmelerde '2 yıllık sözleşme kırmızı çizgimiz' olmasına rağmen sözleşme imzalandı. 1 sene sonrasını göremiyoruz, 3 yılın sonunu nasıl göreceğiz? Biz saat ücretine 5,5 TL istedik, 4 TL alındı. 2022 yılı için enflasyon artı yüzde 2, artı 1.5 TL alınıyor. Yani açıkçası 2023 yılının başında maaşımız asgari ücretin altında kalacak" dedi. İmzalanan sözleşmenin 'başarı' gibi gösterildiğini söyleyen işçi, "Zamlar en fazla 3-4 ay sonra eriyip gidecek. Bir de tam bu sözleşme zamanında her zaman olduğu gibi işçileri izne çıkarıyorlar, fabrikada iş az denilerek. Sözleşmeden sonra işler hemen açılıyor nasıl oluyorsa" diye konuştu.

"Örgütlenip direnmekten başka çaremiz yok" diyen işçi, "Birlik olup direnmediğimiz sürece emek sömürüsü devam edecek. Artık işçiler değil, patronlar korkuyor. Çünkü bizim kaybedecek bir şeyimiz yok" dedi.

"SÖZLEŞME İŞÇİNİN ONAYI DOĞRULTUSUNDA İMZALANDI"

Sözleşmenin detaylarını sorduğumuz Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik ise, şu bilgileri verdi:

"3 yıllık bir sözleşme. 1 Ocak 2021'den geçerli olacak. 1. yıl ücret artışı yüzde 29. Sosyal haklar yüzde 1 getiriyor. Ayrıca sosyal haklara yüzde 25 zam. İkinci yıl zammı yıllık enflasyon artı yüzde 2, artı 1,5 TL seyyanen saat ücretlerine ilave edilecek. Sosyal haklar yine enflasyon artı 2. Üçüncü yıl enflasyon artı 5 sosyal haklar artı 5. Saat ücreti 5,5 TL istedik, tamamı alınmış oldu böylelikle. İkinci ve üçüncü yıl refah payı var. İşçi refah payının yüzde 5 olduğunu öğrenince kabul etti."

"Sözleşme işçilerin onayı doğrultusunda bu şekilde imzalandı" diyen Çelik, son zamanlarda imzalanmış en iyi sözleşmelerden biri olduğunu savundu. Pandemi kısıtlamalarında işçilerin çalışırken sendikacıların yasaklı olmasını eleştiren Çelik, "Kriz ve pandemi ortamında fabrikalar çalışacak ama sendikacılara yasak var" dedi. (Düzce/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK ve CHP’nin astığı pankartlar indirildi

SONRAKİ HABER

Salgın, ilaç tekellerinin elinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa