30 Nisan 2021 18:00

Sağlıkçılar 1 Mayıs’ta taleplerini hastanelerde haykıracak

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Atilla Ataç, "1 Mayıs’ta her işyerinde taleplerimizi haykıracağız" dedi.

İstanbul'da eylem yapan sağlık çalışanları | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Pandemiyle birlikte sağlık emekçilerinin artan iş yükü, 1 Mayıs taleplerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. 1 Mayıs’a giderken taleplerini dile getiren sağlık, emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçilerinin 1 Mayıs’ta olabildiğince her işyerinde taleplerini haykıracaklarını belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi ve illiyet bağının aranmamasının en büyük taleplerinden birisi olduğunu dile getirerek “Ekonomik krizin had safhaya geldiği bir dönemde performansa bağlı ve ek ödemeyle değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırının üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesini, 3600 ek göstergeler sağlansın istiyoruz. Sağlıkta şiddet yasasının çıkmasını ve mobbing ve baskıların son bulmasının istiyoruz.  Sağlık emekçileri artık çok yoruldu ve tükendi. Kapanmayla birlikte sağlık emekçileri de dinlendirilmeli” dedi. 1 Mayıs kutlamalarını hastane önlerinde kutlamaya başladıklarını ve devam edeceklerini söyleyen Yıldırım, “İllerde, işyerlerinde, hastane bahçelerinde  sağlık emek meslek örgütleriyle ortak basın açıklamalarıyla sorunlarımızı ve taleplerimizi dile getirmeye devam ediyoruz. 1 Mayıs’ta da olabildiğince her işyerinde taleplerimizi haykıracağız” dedi.

‘PATRON BAKAN, İŞÇİLER KURBAN’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut da pandemiyle birlikte artan iş yüküne dikkat çekerek kovid-19’un meslek hastalığı sayılması taleplerinin asıl olduğunun altını çizdi. Bunun dışında ek göstergelerin yükseltilmesini istediklerini anlatan Bulut “Güvenlik soruşturmasıyla görevinden uzaklaştırılan hekimlerin acilen göreve iadesi yapılması da en öncelikli taleplerimiz arasında” diye konuştu. Bulut, pandemi döneminde patronların bakan, işçiler kurban olduğunun altını çizerek, “16 milyon işçi çalışmak zorunda. Çarklar dönüyor. Sermayenin kasasına para akıyor ama işçinin sağlığı ihmal ediliyor” dedi.

‘1 MAYIS TALEPLERİMİZİ GÖRÜNÜR KILACAK’

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Atilla Ataç, tüm sağlık çalışanları olarak öne çıkan problemlerin meslek saygınlığı, döner sermaye dağıtımları, ücret ve çalışma koşullarında can güvenliği olduğunu belirtti. Ataç,  kamuda, serbest çalışma ya da  filyasyonda emeğiyle geçinen kişiler olarak pandemi sürecinde kişisel koruyucu ekipmanlarına  ulaşma problemi yaşadıklarına dikkati çekerek “İş yükünün artması, iş güvenliği sorunu ve ekonomik sorunlarla karşı karşıyayız. Örneğin özel polikliniklerde çalışan diş hekimi arkadaşlarımız bu süreçte işten çıkarılıyor. Ya da filyasyonda bulunan arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunlar devam ediyor. Pandeminin ilk zamanına göre düşük sayıda bir filyasyon ekibi var. Öncelikle filyasyon ekiplerinin sayısının arttırılması gerekiyor. Bunun dışında filyasyon ekiplerinin yaşadığı yemeğe ulaşım ve esnek çalışma saatleri sorunlarının çözülmesini talep ediyoruz.1 Mayıs’a da bu sorunlarımızı öne çıkararak ve buradan taleplerimizi dile getirerek gidiyoruz” diye konuştu. 1 Mayıs’ın işçilerin ve emekçilerin yaşadığı sorunları talepleri görünür kılmada önemli olduğuna vurgu yapan Ataç, “Biz her zaman yaşadığımız sorunları anlatıyoruz. Ama 1 Mayıs’ta her talebi daha gür bir şekilde dile getiriyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hak-İş'ten işçisiz, talepsiz 1 Mayıs kutlaması

SONRAKİ HABER

Eski Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın Twitter hesabını kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa