İşten çıkarmak yasak değil, tazminat vererek çıkarmak yasak
Çalışma Hukuku Doktoru Av. Murat Özveri, "Bu öyle bir işten çıkarma yasağı ki patronun tazminatlı işten çıkarması yasak tazminatsız işten çıkarmak serbest" dedi.
Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bir fabrika | Fotoğraf: Dinçer Akbir/DHA
Murat UYSAL
İstanbul
Cumhurbaşkanlığı kararı ile ücretsiz izin uygulaması 17 Mayıs itibarıyla 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Uygulamanın yürürlüğe girdiği pandemi yılı olan 2020’de 177 bin işçi Kod 29 ile işten atılırken, 2.5 milyondan fazla işçi ücretsiz izne gönderildi. DİSK ve İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu ücretsiz izin ve Kod 29 uygulamalarına tepki gösterirken, Çalışma Hukuku Doktoru Av. Murat Özveri, "Bu öyle bir işten çıkarma yasağı ki patronun tazminatlı işten çıkarması yasak tazminatsız işten çıkarmak serbest" ifadelerini kullandı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu Kod 29 ve ücretsiz izin uygulamasının işçilerin önünde büyük bir sorun olduğunu vurgulayarak, "İşten çıkarma yasağı pandeminin etkileri devam ettikçe işçilerin işlerinin güvence altına alınması için sürdürülmeliydi. Fakat burada iki sorun var. Birincisi işten çıkarma yasağının istisnası İş Kanunu’nun 25/2 maddesi olan Kod 29 uygulaması. Geçtiğimiz yıl pandemi sürerken 177 bin işçi Kod 29 ile işten çıkarıldı. Bir diğer sorun ise işverenlere işçileri tek taraflı olarak ücretsiz izne gönderebilme hakkı tanınması oldu. Ücretsiz izin dayatması çok ciddi hak kayıpları ortaya çıkardı" dedi.
2.5 milyondan fazla işçinin ücretsiz izne gönderildiğini belirten Çerkezoğlu, "İşçiler günde 50 liraya yaşamaya mahkum edildi. Bu yüzden işten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli ama bu Kod 29 ve ücretsiz izin dayatmasına son verilmelidir" diye konuştu.
"ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLMİŞ HERKES İŞSİZDİR"
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Banu Tuna yasağın uzatılmasına ilişkin, “İşten çıkarma yasağının bir karşılığı yok insanlar işsiz adını koymak lazım. İşten çıkarma yasağı toplumdaki tepkiyi azaltmak için söylenen süslü bir laf sadece. İşten çıkarma yasağı kapsamında ücretsiz izne gönderilmiş herkes işsizdir, işten çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı. Devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Tuna, “Ücretsiz izin uygulaması tamamen ortadan kaldırılmalı işyeri kapalıysa işveren ne yapacak deniyor burada da devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. İnsanlara geçinebilecekleri düzeyde yardımlar yapılması lazım” dedi.
"TAZMİNATSIZ İŞTEN ATMAK SERBEST"
Böyle işten çıkarma yasağının olmayacağını söyleyen Çalışma Ekonomisi Doktoru Av. Murat Özveri, "Bu öyle bir işten çıkarma yasağı ki patronun tazminatlı işten çıkarması yasak tazminatsız işten çıkarmak serbest. İşverenin haklı olduğunu iddia ettiği iki sebep göstermesi işçiyi tazminatsız işten çıkarması için yeterli oluyor" diye konuştu. İşten çıkarma yasağı sürecekse uygulamada ciddi değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Özveri, "Yasağın bir anlamının olmasını istiyorlarsa patronun iş mahkemesine somut işten atma gerekçelerini göstermesi ve mahkemeden alacağı izin ile işçiyi işten atabiliyor olması gerekir. Bugün işveren iki satırlık bir iddiayla işçiyi işten çıkarabiliyor ardından işçinin 2-3 senesi mahkemelerde patronun iddiasının aksini kanıtlamaya çalışmakla geçiyor. Böyle işten çıkarma yasağı olmaz" dedi.