30 Nisan 2021 21:31

Gazi Anadolu Lisesi mezunları: Gelecek portresi çizmekte zorlanıyorum

Ankara Gazi Anadolu Lisesinden mezun öğrencilerle "tam kapanma" adı verilen kısıtlama kararlarını ve pandemi sürecinde yaşadıklarını konuştuk.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Selin KURŞUN
Ankara

Ankara'da Gazi Anadolu Lisesinden mezun öğrencilerle, 26 Nisan da açıklanan ve "tam kapanma" adı verilen kısıtlama kararlarını konuştuk. Kapanma öncesi sürecini ve tam kapanmayı değerlendiren öğrenciler, ekonomik destek olmadan kapanmanın giderek yoksullaşan halkı çok daha zorlayacağını belirtti. Pandemi ile birlikte yaşanan 1 yıllık eğitim sürecinin verimsiz geçtiğini belirten öğrenciler, “Üniversite sınavına hazırlanırken bizi motive eden şey 'seneye rahatlayacağız' düşüncesiydi, şimdi ise sosyal açıdan her şeyden, hobilerimizden yeterli verimi alamamak kendimi kötü hissetmeme sebep oluyor” dedi.

Bahar, "Tam kapanmanın işe yarayıp yaramamasından önce cidden tam bir kapanma olup olmadığına bakmak lazım aslında, genelgede muaflara bakınca geriye pek bir şey kalmıyor zaten. Tamamen hayatı durdurduklarında bile 17 gün içerisinde günlük 50 bin vakadan kaça düşer meçhul. Tam kapanmanın çözüm olmayacağını düşünüyorum. Ya ülkenin çoğunluğunu aşılayacaksın ya da bu şekilde devam edip esnafa, halka, öğrenciye zulmedeceksin” diye konuştu.

Beyza ise kapanma kararının çok geç alındığını belirterek “Ekonomik, psikolojik bu kadar yıpranmadan sonra alınan bu kararın ekonomik desteksiz olmasının, özellikle bu kadar yoksullaşmadan sonra halkı çok zorlayacağını düşünüyorum” dedi.

Elif ise "Kongreler yapılmasaydı, en başından yapılsaydı daha etkili olurdu, zamanlamasının yanlış olduğun düşünüyorum” diye konuştu.

Beste, bu sürecin iyi işletilmediğini belirterek "Bilim kurulu kurdular ve sonrasında kendi kurdukları bilim kurulunu bile dinlemediler. Yönettikleri bu süreç herkesin kafasını karıştırıyor ve bunun sonucunda insanlar yasakları doğru düzgün bilmiyor, dolayısıyla doğru düzgün uymuyor” dedi.

Deniz ise "Tam kapanma iyi bir çözüm bence ve uzun süredir bekliyordum. Başka ülkelerde iyi sonuçlar alındığını gördük. Herkes uyarsa vakalar düşer. Yasaklar geliyor, insanlar uymuyor, dikkat edeceklerini düşünmüyorum. Son bir kapanma ve yaza hazırlık şeklinde düşünüyorlar, 3 hafta görüşmezsek bir şey olmaz, toleranslı olmamız gerekiyor" dedi.

Yazın yeniden her yerin açılacağını belirten Elif, pandeminin bitmeyecek gibi geldiğini ve psikolojisinin çok kötü etkilendiğini belirtti.

Turizmin eğitimden daha ön planda olmasına sitem eden Beyza, "Eğitim döneminde alınmayan tedbirler turizmin canlılık döneminde alındı. Öğrenciler aşılanmamasına karşın turizm çalışanları bu mayıs sonunda aşılanacak. Kafe, restoran gibi küçük işyerlerindeki kısıtlamalar uygulanırken turizm mekanlarının kısıtlamalardan muaf tutulması da cabası" diye konuştu.

“GELECEK PORTRESİ ÇİZMEKTE ZORLANIYORUM”

Bahar, "Şu virüs hayatımıza girdiğinden beri evlere kapandık, arkadaşlarımızla görüşemedik. Üniversiteye girdik ama kampüslere gidemedik. Yeni kişilerle tanıştık ama yüz yüze görüşemedik. Ne çalışma alışkanlığım kaldı ne hevesim. Yata yata tembelleştim. Bu da sadece hazırlık senemi değil okulda geçireceğim diğer yılları da etkileyecek. Çünkü kazanılan alışkanlıkları bırakması kolay değil" diye konuştu.

Beste ise "Şu an okulu çekici kılan bir şey yok. Üniversite sınavına hazırlanırken bizi motive eden şey 'seneye rahatlayacağız' düşüncesiydi. Şimdi ise sosyal açıdan her şeyden, hobilerimizden yeterli verimi alamamak kendimi kötü hissetmeme sebep oluyor. Çalışacak motivasyonu kendimde bulamıyorum. Çok boş zamanımız var, masa başında saatler geçirmek bana ders çalışmak gibi gelmiyor, günüm boşa gidiyor gibi hissettiriyor” dedi. 

Deniz ise "Gerçekleştirmek istediğim pek çok şeyi yapamadım. En eğlenceli zamanlarımızı geride bıraktık, bomboş bir yıl geçirdik. Takıma girecektim, müzik grubuna girecektim, hiçbir kulüp etkinliğine katılamadım, hazırlık senemde bunları yapmayı planlamıştım. Hayatımızdan bir yılın boşuna gittiğini bilmek kötü" dedi.

Elif, bir gelecek portresi çizmekte zorlandığını, kendini koskocaman bir belirsizlik çemberinde hissettiğini söyleyerek "Psikolojim bozuldu, kimsenin yüzünü gördüğüm yok, iletişim yetilerimi kaybettim, sosyal zekamın gerilediğini düşünüyorum" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri pandemi döneminde emek piyasasındaki dönüşümü tartıştı

SONRAKİ HABER

Haklarımız ve hayatlarımız için 1 Mayıs’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa