01 Mayıs 2021 15:49

İş kazası geçiren işçisini işe geri almayan patrona tazminat cezası

Saipem petrol şirketi, iş kazası geçiren ve bacağını kaybeden, görevine dönebilir raporu alan işçisini reddedince sendika dava açtı. Şirket yüklü bir tazminata mahkum edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te, ENI Group’un bir yan kuruluşu olan ve dünyanın ikinci büyük petrol şirketi olan Saipem’e bağlı, Saipem Drilling Norway’de çalışırken 2014 yılında geçirdiği bir motosiklet kazasında bir bacağı kesilen sondaj şefi dava açtı. Dava sonucunda tekrar işe alınmadığı ve ekonomik kayıbı nedeniyle 3,2 milyon kron (yaklaşık 3 milyon188 bin 521 TL) tazminat almaya hak kazandı. 

Sendikal haber portalı FriFagbevegelse’nin haberine göre Stavanger Gulating Temyiz Mahkemesi, Saipem’in davacı işçiye, kaza sonrası izin süresi sona erdiğinde maaş veya iş teklif etmeyerek izin sözleşmesini ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme, Saipem’in 1 Haziran 2016’dan itibaren maaş ödememesinin ve işçiyi işe geri alınmamasının yasalara aykırı görerek tazminat ödemeye mahkum etti. 

2012’de sondaj yöneticisi olarak çalışmaya başlayan davacı işçi, iki yıl sonra bir motosiklet kazasında ağır şekilde yaralanmış ve diz ekleminin üstünden bir bacağı kesilmek zorunda kalmıştı. Haziran 2015’e kadar resmi hastalık izninde olan işçi, 23 Haziran 2015 ile 1 Haziran 2016 arasındaki dönemde Saipem ile ücretsiz izin anlaşması imzaladı.

Uzun bir hastalık izni ve tedavi sürecinin ardından güvenlik kursunu sorunsuz bir şekilde tamamlayarak sağlık sertifikasını geri alan işçinin, sondaj şefi olarak görevine geri dönmesine ise izin verilmedi. 

Protez bacak kullanan ve onunla eğitim alan işçi, Nisan 2016’da doktordan “tıbbi olarak açık denizde çalışmaya uygun” raporu almıştı. İlk önce patlama riski olabilecek bir pil içerdiği için tam güvenirli olmayan bir protez kullanan işçi daha sonra mekanik bir protez kullanmaya başlayarak bu riski de bertaraf etmişti.

2019 yılı Ocak ayında ise işçinin üyesi olduğu sendika, Saipem yönetimi ile görüşme yaptı. Görüşmede bir anlaşmaya varılmadı ve 15 Şubat’ta Industri Energi sendikasının avukatı Eyvind Mossige, Saipem aleyhine dava açtı. 

Bu arada Stavanger Bölge Mahkemesi, dava sonuçlanıncaya kadar işçinin sondaj şefi pozisyonuna geri dönme hakkını tanıyan geçici bir karar alarak Saipem’in de mahkeme masrafları için 90 bin kron (yaklaşık 89 bin 677 TL) ödeme yapmasına hükmetti.

Temyiz mahkemesi kararı ise 20 Nisan’da açıklandı. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 373 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz Baldur işçilerinin grev çadırına konuk oldu ​​​​

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa