İngiltere’de 1 Mayıs: Sendikalara rağmen sokakta
İngiltere'de sendikaların pandemiyi bahane ederek 1 Mayıs'ı online etkinliklerle sınırlı tutma düşüncesine rağmen işçiler pek çok kentte sokaklara çıktı.
Fotoğraf: Evrensel
Arif BEKTAŞ
Londra
İngiltere’de salgının etkisinin çok düşmüş olmasına rağmen birçok sendikanın 1 Mayıs’ı online etkinliklerle sınırlı tutmaya çalışması sonuç vermedi. Birçok şehirde işçiler alanlara çıktı. 1 Mayıs Komitesi ise üstü açık bir otobüsle Londra sokaklarında dolaşmakla yetindi.
Londra’da birçok noktada yapılan eylemlerin yanı sıra grevdeki British Gas işçileri, otobüs şoförleri ve Thurrock IT işçileri grev alanında yaptıkları gösteri ile kutladılar.
Ayrıca, yeni polis yasasına karşı Londra’da binlerce kişi yürüdü, yasanın ırkçı olduğu ve özgürlükleri kısıtladığı için derhal geri çekilmesi istendi.
Londra’da yapılan 1 Mayıs eylemlerinden biri de Doğu Londra’da yapıldı. Hackney Belediyesi önünde toplanan Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ve birçok sendika şubesi Homerton Hastanesi önüne yürüdü. Burada sağlık emekçileri ile buluşan kalabalık, sağlık emekçilerine verlen yüzde 1 ücret zammının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
DAY-MER tarafından yapılan çağrı ile Hackney Belediyesi önünde başlayan yürüyüşe UNISON, UNITE ve NEU sendikalarının Hanckney Şubeleri, Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk, Ulusal İşyeri Temsilciler Ağı ve Haringey Şubeler Platformu katıldı.
Yürüyüş boyunca “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bizim NHS’mizdir”, “Kesintilere hayır” gibi sloganlar atıldı. Homerton Hastanesi önüne gelen kalabalık, sağlık emekçilerinin hayatlarını tehlikeye atarak verdikleri hizmetin karşılığının yüzde 1 zam olmadığını ve en az yüzde 15 zam yapılması gerektiğini belirterek Johnson hükümetini protesto etti.
Yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda, kapitalizme karşı mücadelenin zorunluluğuna vurgu yapılarak halkların can derdine düştüğü bir dönemde kapitalistlerin fırsatlar kollayıp kârlarını daha da katladıkları belirtildi.
DAY-MER adına bir konuşma yapan Çağdaş Canbolat, salgın döneminde hükümetin halkın vergilerinden patronlara paketler sunduğunu belirterek, patronların salgın döneminde daha fazla zenginleşmesine dikkat çekti. Canbolat, salgında hayatını kaybedenlerin işçiler ve emekçiler olduğunu, halkın vergilerinin ise patronlara ve silahlara yatırıldığını belirterek bu adaletsizliklere karşı örgütlü mücadele çağrısı yaptı.
Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley ise, 1 Mayıs’ın, kapitalistlerin sorasından bir şeyler elde etmek için yapılan gösteriler olmadığını, ama kapitalistlerin yok edilmesi için bir mücadele günü olduğunu söyledi. Hedley, “Kapitalistler işçi sınıfının güçsüz olduğunu düşünerek saldırılarını yoğunlaştırıyorlar. Ama biz bir kez daha gösteriyoruz ki, işçi sınıfı güçsüz değil ve sosyalizm için kapitalizmi yok edecektir” dedi.
UNITE sedikası yöneticisi Onay Kasap da konuşmasında, grevlerde elde edilen başarışarıdan söz ederek, “Bazılarının anlayışı gibi, 1 Mayıs çevrimiçi ya da yalnız başına kutlanan bir gün değildir. 1 Mayıs işçi kitleleriyle sokaklarda kutlanan ve mücadele edilen bir gündür” dedi. Kasap, DAY-MER ile ortak yürüttükleri işçi çalışmasının da önemine değinerek, örgütlü mücadele çağrısı yaptı.
Homerton Hastanesi UNISON işyeri temsilcisi Naomi Byron da konuşmasına, salgında hayatlarını kaybedenleri anarak başladı. Byron, hastanelerdeki ağır iş koşullarına rağmen, hükümetin kişisel konuma ekipmanları üzerinden bile para kazanmanın yoluna girdiğini belirterek, hastanelerdeki kötü çalışma koşullarına karşı elde ettikleri kazanımlardan söz etti. Daha iyi koşullarda ve daha iyi bir ücretle çalışmaları gerektiğini belirten Byron, “Bize verilen sadece yüzde 1’lik ücret zammı bir zam değil bir hakarettir. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.
Yürüyüş sonunda, DAY-MER üyeleri tarafından getirilen çeçekler ve baklavalar da sağlık emekçilerine takdim edildi. Eylem, dayanışma içinde mücadeleye devam mesajları ile sona erdi.
Londra’da yapılan 1 Mayıs eylemlerinden biri de Kuzey Londra’da yapıldı. Türkiyeli derneklerin yaptığı eyleme sadece Türkiyelilerin katılması dikkat çekti. Türkiyelilerin yoğun yaşadığı Haringey bölgesinde gerçekleşen yürüyüş, “Eşitlik, Adalet ve Özgürlük” şiarıyla yapıldı.