2 Mayıs 2021 10:17

Manisa'da emekçiler canlı yayında taleplerini dile getirerek mücadele çağrısı yaptı

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu'nun canlı yayınına katılanlar, "Temel ihtiyaçlar karşılanıp, hak kayıpları giderilmeden ve üretim durmadan tam kapanma olmaz" taleplerini dile getirdi.

Manisa'da emekçiler canlı yayında taleplerini dile getirerek mücadele çağrısı yaptı

Ekran görüntüsü: Manisa Emek ve Demokrasi Platformu'nun 1 Mayıs canlı yayınından alınmıştır

Manisa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs dolayısıyla işçilerin, avukatın ve kamu emekçilerinin katılımıyla Instagram üzerinden canlı yayın düzenledi.

Canlı yayına katılan konuşmacılar, "Pandeminin yükü patronlara", "Temel ihtiyaçlar karşılanıp, hak kayıpları giderilmeden ve üretim durmadan tam kapanma olmaz", "Bulunduğumuz her yer 1 Mayıs" taleplerini dile getirdi.

"İKTİDAR İŞÇİLERİ KOD 29'LA BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYOR”

Şu an ücretsiz izinde olduğunu söyleyen fabrika işçisi İbrahim, sermayedarların ve iktidarın işçileri Kod 29'la ve ücretsiz izinlerle baskı altına almaya çalıştığını ifade ederken, örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

“ÖNEMLİ OLAN İŞÇİLERİN SAĞLIĞI DEĞİL, ÜRETİMİN DEVAM ETMESİ”

Metal sektöründe çalışan bir başka işçi Erol ise fabrikasındaki sorunları dile getirerek, "Fabrikamızda salgına yönelik önlemleri alıyorlar fakat bunun asıl sebebi işçilerin sağlığının önemsenmesi değil üretimin durmadan devam etmesidir" diye konuştu. İşçilerin yaşadığı sıkıntıların ortak olduğunu belirten Erol, ortak talepler etrafında birleşerek mücadele etmenin önemine değindi.

“HERKESİN EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALABİLDİĞİ BİR ÜLKE İSTİYORUZ"

İşçilerin ardından yayına katılan Kovid-19 yoğun bakım hemşiresi Hilal de pandemi döneminde sağlık emekçilerinin yaşadıklarına değindi. Sağlık çalışanlarının tükenmişlik içerisinde olduğunu ifade eden Hilal, "Bizlere yönelik şiddet de yaşadığımız sıkıntılar arasında. Şartları iyileştirip yükümüzü hafifletebilirler fakat hukuk sistemi ve işyeri yöneticileri bu konuda yetersiz kalıyor. Her anlamda sağlıkçıları suçlayan bir tavır hakim" dedi. Hilal son olarak herkesin emeğinin karşılığını alabildiği demokratik bir ülke talebinde bulundu.

“PANDEMİDE DERİNLEŞEN EŞİTSİZLİK KOŞULLARI EĞİTİME DE YANSIDI"

Eğitim emekçileri adına yayına katılan Eğitim Sen Manisa Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz, pandemide eğitim ve öğretimin veliler ve öğretmenlerin çabasıyla gerçekleştiğini söyledi. Yeni bir toplum düzenine olan ihtiyacın pandemiyle daha da hissedilir hale geldiğini belirten Dubaz, "Ekonomik kriz ve gelir adaletinin derinleşmesi eğitime de yansıdı, öğrenciler ve öğretmenler bu dönemde yıprandı" diye konuştu.

“ENGELLERİ AŞMANIN TEK YOLU ÖRGÜTLÜ MÜCADELE"

Son olarak söz alan Avukat Özgür Metin ise pandemide işçilerin işten çıkarılmasının hukuki yönüne ve işçilerin bu dönemdeki haklarına ilişkin konuştu. İktidarın emekçilerin önüne hukuki anlamda birçok engel koyduğunu ifade eden Metin, asıl çözümün bireysel davalardan değil işçilerin örgütlenmesinden geçtiğini belirterek, "İşçiler örgütlenmediği takdirde yasalar ve hukuk, patronların lehine işlemeye devam edecektir" dedi. (Manisa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et