İşçinin emeği üzerinden büyüyen fabrika
Gıda işçisi mektubu: Daha düne kadar küçücük bir işletme iken bugün hızla büyüyen bir işletme. Büyümesinin nedeni ucuz iş gücü, işçi emeğinin sömürülmesi.
Fotoğraf: Pixabay
Gıda işçisi
Bursa
Çalıştığım gıda fabrikası Bursa’da dondurulmuş gıda üretimi yapan bir işletme. Fabrikada toplamda 274 işçi çalışıyor. Ama yevmiye sistemi ile çalışan işçi sayısı buna dahil değil. Daha düne kadar küçücük bir işletme iken bugün hızla büyüyen bir işletme. Büyümesinin nedeni ucuz iş gücü, işçi emeğinin sömürülmesi.
Fabrikanın üretim durumu gece gündüz devam. Tam gaz çalışıyoruz anlayacağınız, iki vardiya şeklinde. Sabah 08.00-18.00, akşam 22.00-08.00 arası. Üretimin çoğu BİM, A101, Şok, Migros, bunun dışında Amerika, Almanya, Kıbrıs, Azerbaycan gibi ülkelere gidiyor.
Günde 20 saat fabrika çalışıyor. 4 saat boşluk var. O 4 saatlik boşlukta 6 kişilik ekip gelip makineleri yıkıyor, temizlik yapılıyor. Salgında önlem alınıyor mu derseniz yeterli bulmuyoruz. İşbaşı yapılırken ateş ölçümü ve bir maske veriyorlar. Virüse yakalanan insanlar karantinaya alınıyor fakat ona temaslı olan insanlar çalışmaya devam ediyor. Yemekhanenin kapasitesi yetersiz, sıkış tıkış yemek yiyoruz. Servis deseniz daha beter. Biz bunları birebir yaşıyoruz. Kovid hastası iyileşir iyileşmez ise hemen işe başlatıyorlar.
Salgın sürecinde yaşananlar böyleyken bir de iş kazası oldu zamanında. Çalışmaya geldiğinde 13 yaşında olan bir işçi vardı. O iş kazası geçirdi. Hiçbir güvenlik önlemi yok. Hiçbir eğitim yok. Çok tehlikeli bir iş olmasına rağmen hiçbir bilgi verilmeden küçük çocuğu o işe vermişler. Sonuç kaçınılmaz oldu. İş kazasından sonra işyeri anlaşmalı olduğu İnegöl’deki özel bir hastaneye götürmek istedi fakat babası istemediği için devlet hastanesine götürdüler. Daha sonra patron 50 bin lira verelim olayı kapatalım dedi. Şu an 17 yaşında olan işçiler var çalışan ve kaç gün işe geliyorsa o kadar ücret alıyorlar.