Köydeki öğrencilerin "eğitim hakkı" valilerin inisiyatifinde
CHP'li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, köy okullarının açılıp kapanması konusunda inisiyatifin valiliklerde olduğunu söyledi.
Fotoğraf: DHA
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in taşımalı eğitim ve köy okullarının sorunlarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Taşımalı eğitimin iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyleyen Bakan Selçuk, köy okullarının açılıp kapanması konusunda ise inisiyatifin valiliklerde olduğunu söyledi.
Son üç eğitim öğretim yılında öğrenci sayılarına göre taşımalı eğitimin en yoğun uygulandığı illerin; ilköğretimde Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Samsun ve İstanbul; ortaöğretimde Diyarbakır, Van, Şanlıurfa, Hatay ve Samsun; özel eğitimde ise İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, taşımalı eğitimde çıkan sorunların çözümü için "iyileştirme" çalışmaları yaptıklarını söyledi.
KÖY OKULLARINDA İNİSİYATİF VALİLERDE
Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği gereğince köylerde belli koşulların oluşturulmadığı takdirde okul açılması ya da kapanması kararının valiliklere bırakıldığını da açıkladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yönetmelik değişikliği ile taşımalı eğitime devam edilip edilmeyeceğinin, öğrenci sayılarına bakılmaksızın valiliklerin inisiyatifine bırakılmasına dair şunları söyledi:
“Taşımalı eğitim tüm illerimizde önemli bir sorundur. Bu konuda valilikler, kendi inisiyatiflerini kullanarak, bu sistemi sonlandıracak çalışmalar yapmalıdır. Öncelikle sağlam kullanılabilir halde olup son yıllarda boş kalan ve harap hale gelen okulları kurtararak bu işe başlamalıdırlar. Pandemi döneminde okullar onarılıp önümüzdeki eğitim döneminde kapalı köy okulları açılmalıdır. Kırsalda okulların açılması ve lojmanların kullanılır kılınması, köylerde yaşamın yeniden güç bulmasının yolunu açacaktır.” (İstanbul/EVRENSEL)