04 Mayıs 2021 00:31

"İnsan Hakları Eylem Planı" açıklandığı günden bu yana hak ihlali yaşanmayan gün yok

CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "İnsan Hakları Eylem Planı"nı açıkladığı günden bu yana yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre insan hakki ihlalinin yaşanmadığı gün neredeyse yok.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "İnsan Hakları Eylem Planı"nı açıkladığı 2 Mart’tan bu yana yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı, ifade ve basın özgürlüğü hakkı, yaşam hakkı ihlallerinin derlendiği raporda “2 Mart’ta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) Türkiye’de gerçekleşen hak ihlallerini gidermeyi bırakın azaltmayı bile sağlayamamıştır. Daha haftası dolmadan 8 Mart günü kadın eylemlerine müdahaleler ve gecenin sabahında ev baskınları yapılmış, CHP’nin il ve ilçe başkanlıklarına asılan “128 milyar dolar nerede?​” ve benzeri pankartların indirilmesi, milletvekilliklerinin düşürülmesi ve fezlekeler, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması, sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınanlar ve daha birçok hak ihlali gerçekleşmeye devam etmiş ve hâlâ devam etmektedir” denildi.

Erdoğan yönetiminin hak ihlallerini kararlılıkla sürdürdüğü vurgulanan raporda, “İHEP ile ne yapmayacağını ve neyi ihlal etmeye devam edeceğini söyleyen Erdoğan bir kez daha bizi yanıltmamış gece baskınları yok derken haftası dolmadan ev basmış, afişlerimiz indirilmiş, hukuka aykırı ‘genelgeler’ yayımlanmıştır” denildi.

Rapora göre iki aylık süreçte 64 toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, 96 ifade ve basın özgürlüğü hakkı, 101 yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ve işkence ve kötü muamele ihlali gerçekleşti.

İŞÇİ DİRENİŞİNE MÜDAHALE, KENTLERDE EYLEM YASAKLARI

Raporun toplantı ve gösteri yürüyüşleri ihlallerine ilişkin bölümünde bölge illerinde 1500 günü aşan eylem ve etkinlik yasağı uygulamalarına, Boğaziçi eylemlerine dönük polis müdahalelerine, sendikalaştığı için işten atılan Migros Depo işçilerinin direnişine dönük engellemelere, 8 Mart dolayısıyla Kadıköy’de gerçekleştirilen eylemde LGBT kortejinin engellenmesine, Şenyaşar ailesinin adalet nöbetine dönük polis müdahalesine, Newroz ve İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde yaşanan gözaltılara, İkizdere’de doğal yaşam alanlarını savunan köylülere ve 1 Mayıs eylemlerine dönük orantısız müdahalelere yer verildi.

42 GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Raporun basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin ihlalleri bölümünde ise “Mart ayı içerisinde 42 gazeteci hakim karşısına çıkmış ve 2 gazeteci haklarında açılan soruşturma nedeniyle ifade vermiştir. EngelliWeb sayfasının mart ayı verilerine göre engellenen içerik sayısı 43 olmuştur. Sosyal medya paylaşımlarından dolayı ‘Örgüt propagandası yaptıkları’ iddiasıyla ev baskınları ile gözaltı işlemleri yapılmıştır” denildi.

Raporda yaşam hakkı ihlalleri başlığı altında da tarihlere göre tek tek ihlaller sıralandı. Mart’ta en az 28 kadın cinayeti gerçekleştiği hatırlatılan raporda, “19 kadının ölümü şüpheli ölüm olarak yer almıştır. Mart ayında öldürülen 28 kadının 13’ü evli olduğu erkek, 4’ü tanıdık birisi, 3’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si akraba, 2’si kardeşi, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürülmüştür” denildi. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin mart verilerine de dikkat çekilen raporda, en az 150 işçinin yaşam hakkı ihlaline uğradığı belirtildi.

RAPORDA YER ALAN İHLALLER

  • Van’da 21 Kasım 2016 tarihinden bu yana uygulanan eylem ve etkinlik yasağı kesintisiz 1579 güne uzatılmış oldu.
  • Mart 2021 ayı içerisinde 42 gazeteci hakim karşısına çıkmış ve 2 gazeteci de haklarında açılan soruşturma nedeniyle ifade vermiştir.
  • İfade Özgürlüğü Derneği, kapsamında faaliyetlerini yürüten EngelliWeb sayfasının mart ayı için verilerine göre mart 2021’de engellenen içerik sayısı 43 olmuştur.
  • Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin ortak bir bildiri yayımlayan Türk Deniz Kuvvetlerinden emekli 104 subaydan 10’u gözaltına alındı, 4 emekli subay ise ifadeye çağrıldı. 14 kişinin evlerinde arama yapıldı.
  • İçişleri Bakanlığı 6 Nisan 2021 tarihinde yaptığı bir açıklama ile mart ayı içinde 5 bin 478 kişi hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek işlem yapıldığını, 261 kişinin gözaltına alındığını ve 11 kişinin tutuklandığını duyurdu.
  • CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında sosyal medya paylaşımlarında cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 29 Nisan 2021 tarihinde görüldü. Mahkeme Canan Kaftancıoğlu’nun 56 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.
  • Mart ayında en az 28 kadın cinayeti gerçekleşmiştir. 19 kadının ölümü şüpheli ölüm olarak yer almıştır. Mart ayında öldürülen 28 kadının 13’ü evli olduğu erkek, 4’ü tanıdık birisi, 3’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si akraba, 2’si kardeşi, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürülmüştür.
  • 2021 yılının mart ayında Türkiye genelinde erkekler tarafından en az 36 kadın ve en az 4 çocuk öldürüldü.
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2021 yılının mart ayında 7’si kadın, 3’ü çocuk, 4’ü göçmen olmak üzere en az 142 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıkladı.

(İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın yeğeni tarafından hakarete uğradığını iddia eden Nuri Başkapan tutuklandı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri nöbetlerine online olarak devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa