04 Mayıs 2021 00:46

Mercedes işçileri: Enflasyon altındaki ücret zamlarına karşı birleşelim

“Bizlere reva görülen bu sefalet zammına hayır demeliyiz. Eğer hayır demezsek bir sonraki ücret zammında da aynı oranları ve yalan dolanları devam ettirecekler.”

Fotoğraf: Instant Google Street View

Paylaş

Mercedes işçileri
İstanbul

Mercedes’te beyaz yakada yaşanan ekonomik sıkıntılar her geçen gün biraz daha kendini gösteriyor.

Mercedes Benz’de pandemi süreci boyunca üretime ara vermeden çalışan bölümler oldu. Çok sayıda arkadaşımız kovid-19’a yakalandı. Bu dönem beyaz yakalı, yani mühendis arkadaşların da özveri ile çalıştığı bir dönem oldu. Firma sorumluları bu salgın döneminin faturasını işçilere ve beyaz yakalı çalışanlara ödetmek istiyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılarak maliyet azaltılırken, çalışanlar hak kayıplarına uğradı. Çalışanların İşsizlik Fonunda biriken paraları kullanılırken, sadece sağlık sigortaları ödendi. Senelerdir işçilerin ve beyaz yakalıların “Biz bir aileyiz diyerek” özverili çalışması sonucunda devasa kâr eden Mercedes firması beyaz yakalı çalışanlara 2020 yılında yüzde 10, 2021 yılında ise yüzde 12 zam vererek “büyüklüğünü”(!) bir kez daha gösterdi.

Türkiye ölçeğinde uluslararası firma konumunda sürekli ilk sıralarda yer alan fabrika, bizleri hiç düşünmediği gibi topu sürekli topu taca atıyor. Cesaret edip de zamları dahi açıklamaktan aciz bir yönetimin olduğunu bir kez daha söylemek istiyoruz.

Almanya’da sendikalı olan beyaz yakalılar burada sendikasız ve kendi haline bırakılmıştır. Bazı mavi yakalıların ücretlerinin daha iyi olduğu görülüyor. Burada kesinlikle mavi yaka ile bir mukayese etmek istemiyoruz. Çünkü işçi arkadaşlar bu zamların fazlasını hak ediyor, hatta onlar da istedikleri ücretleri alamıyorlar. Burada şuna vurgu yapmak istiyoruz, en kötü örgütsüzlük dahi hiç örgütlü olmamaktan önemli ve değerlidir.

Diğer büyük metal fabrikalarında zam oranları ortalama yüzde 20 civarında. Bizlerin de burada yüzde 10-12 değil, en az yüzde 25 zam almamız gerekiyordu. Bir otobüsün ortalama fiyatı 400 bin avro olduğu ve günlük mayıs ayına kadar 10-11 araç, mayısın ikinci yarısında iki vardiya çalışarak 16-17 araç üretildiği yerde bu zam ve ücretleri bizlere reva görüyorlar.

Bunları kabul etmememiz gerekiyor. Bizlere reva görülen bu sefalet zammına hayır demeliyiz. Eğer hayır demezsek bir sonraki ücret zammında da aynı oranları ve yalan dolanları devam ettirecekler.

Şu an Mercedes fabrikasında kararı veren kişi ve kişiler sadece kendi menfaatini düşünerek bu kararları veriyor. Bunlara karşı hep birlikte örgütlü bir mücadele ile karşı çıkılmalıyız. Gerekirse sendikal çalışma yaparak mühendis ve memurların; yani beyaz yakalıların da sendikalı olması gerekir. Öyle olmazsa yalnız kalıp kendi kendimize konuşarak her verileni kabul etmeye devam edeceğiz.

Gelin hep beraber bu şartları zorlayalım. Gerekirse herkes bu konuyu Almanya Mercedes firmasında yetkili olan sendikaya taşıyarak daha güçlü bir birliktelik sağlayalım. Bu kadar kalifiye beyaz yakanın çalıştığı ve çoğunun en az ikinci bir dil bildiği bir fabrikada Almanya ile iletişime geçilmesi hiç de zor olamamalıdır.

Yaşasın işçilerin, emekçilerin ve beyaz yakalıların örgütlü birliği diyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Adı "tam kapanma" ancak işe gitmek zorunda olanlar ulaşımda yine yoğunluk oluşturuyor

SONRAKİ HABER

İmamoğlu’ndan kiralık araç açıklaması: Soruşturma izni verilmedi, kayıtlar yok edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa