04 Mayıs 2021 07:09
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mayıs 2021 16:58

Bahçeli: MHP, yeni anayasa çalışmalarını bitirmiş ve metin yazımı sonuçlanmıştır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hazırladıkları 100 maddelik yeni anayasa önerisini açıkladı. 

Fotoğraf: DHA

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları 100 maddelik yeni anayasa önerisini açıkladı. Bahçeli, yeni anayasa önerilerinin temel özelliklerini sıraladı, dört kısım ve 100 maddeden oluştuğunu açıkladı.

Bahçeli’nin konuşmasından satır başları şöyle:

“Darbeci bir özelliğe sahip, parlamenter sistemin mantığına göre yapılmış mevcut anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren CHS yani Türk tipi başkanlık modeli arasında onarımı ve telafisi imkansız çelişki söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifeti ile süratle aşılması acil ve elzemdir. Bahsettiğim uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, 100 maddelik anayasa yapmak Türk milletine vefa borcumuz ve demokratik görevimizdir.” 

"Hazırlığını tamamladığımız 100 maddelik anayasa hazırlık önerimizi öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızla ve Cumhur İttifakı'nın ana paydaşı olan AK Parti ile paylaşmak hedefimizdir. Ardından yapılacak müzakere ve görüşmeler doğrultusunda diğer partilere de anayasa önerimizi sunmamız söz konusu olacaktır. Çalışmamız son olarak 'şeffaflık ilkesi' doğrultusunda kamuoyunun tartışmasına da açılacaktır."

"Milli değerlere dayanan, modern anayasacılığın kabullerine uygun, 21. yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hükmüne ve hükümdarlık haklarına tercüman olan, yeni yönetim sistemiyle bütünleşip birleşen bir teşkilat düzeni kurmak maksat ve muradıyla MHP, anayasa önerisini hazırlamıştır."

DÖRT KISIM VE 100 MADDEDEN OLUŞUYOR

“Siyasi partilere düşen 'Yeni Anayasa istiyoruz' söylemini bir kenara bırakıp, somut bir şekilde oraya koymaktadır. MHP, nasıl bir Anayasa istediğini 100 madde ile tek tek belirlemiştir. Samimiyiz, taşıdığımız misyon ve yeni anayasa önerimiz elhak hazırız.“ 

"100 maddelik anayasamızın temel özellikleri özetle şöyledir:

Anayasa önerimiz başlangıç, genel esaslar, temel hak ve ödevler, Cumhuriyet'in temel organları ve son hükümler şeklinde. 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır. Kaliteli temel kanun anlayışı ile çatısı örülmüştür. 

Başlangıca, 'Allah'ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti' düsturu ile giriş yapılmıştır. Devletin genel esasları ilk beş maddede düzenlenen, devletin şekli ve nitelikleri aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında 'Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' denilmiştir. Anayasa'nın ikinci kısmında 'Temel Hak ve Ödevler' düzenlenmiş, birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen 'Genel Hükümler' yer almış, ikinci bölümde 'Haklar ve Hürriyetler' başlığı ile temel hak ve hürriyetler sınıflandırılmadan en geniş şekilde güvenceye kavuşturulmuştur.

Anayasanın 3. kısmında 3 bölüm halinde Cumhuriyet'in temel organları, yasama, yürütme, yargı başlıkları ile düzenlenmiş, yasama organı için milli birliği sağlama, yürütme için kurumsallaşmış başkanlık sistemi, yargı için bağımsız ve tarafsız yapılanma anlayışı ön plana çıkarılmıştır.

Milli birliği sağlama misyonu güçlendirilmiştir. TBMM'de tarafsız konumuyla milli uzlaşmanın sağlanmasında ve siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlemi yüklenmiştir." 

"Başkanlık Sistemi, yeni anayasa bütünlüğü içinde kurumsal yapıya kavuşturulmuş, Başkan ile birlikte iki Başkan Yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, Başkanlık Kabinesi, anayasal statüye dahil edilmiş, Başkanlık Hükümet Programı'nın Meclise sunulması yöntemi getirilmiş, Başkanlık kararnameleri ile kanunların münhasır yetki alanları çatışmayacak şekilde belirlenmiştir."

Türkiye'nin üniter yapısına uygun olarak, idarenin kuruluşunda kanunilik ilkesi sağlam ve sağlıklı bir içeriğe taşınmıştır. Üniter devlet ilkesine anayasada açıkça yer verilerek, idari yapılanmada il esası korunmuştur. Anayasal kurumlardan Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Kurumu varlığını sürdürmüş, Diyanet İşleri başkanlığı 'Türkiye Diyanet Kurumu' olarak yeniden yapılandırılmış, Yükseköğretim Kurulunun oluşumunda TBMM'nin yetkileri artırılmış, yeni bir kurum olarak 'Türkiye Liyakat Kurumu' önerilmiş ve Türkiye Merkez Bankası anayasal kuruluş haline getirilmiştir."

"Anayasa Mahkemesi, yüksek mahkeme değil, özel bir statüde düzenlenmiş, Yüce Divan yargılaması ve siyasi parti kapatma davaları 'Yüce Divan' adıyla oluşturulan yeni bir mahkemeye verilmiş, Yüksek Mahkemeler başlığı altında Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulunun statüsü açıklığa kavuşturulmuş, yargıya ilişkin üye seçiminde TBMM'nin yetkileri genişletilmiştir." 

Bahçeli, yargı ayrılığı sisteminin devam ettirildiğini, Hakimler ve Savcılar Kurulunun, "Yargı Yüksek Kurulu" adıyla yeniden ele alındığını, avukatlık ve arabuluculuk mesleklerine anayasal statü tanındığını söyledi.

TBMM'nin yetkilerinin kanun yapımında, antlaşmaların onaylanmasında ve sona erdirilmesinde, bütçenin kabul edilmesinde, anayasal kurum ve kuruluşlara üye seçmede, meclis soruşturması açılmasında kuvvetlendirildiğini söyleyen Bahçeli milletvekillerinin dokunulmazlığıyla milletvekilliğinin düşme sebeplerine dair belirsizliklerin giderildiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tam kapanmanın ardından sırayla açılma: Okullar, küçük esnaf, kafeler...

SONRAKİ HABER

İkizdereliler bakanlığın bilgilendirme toplantısını terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa