AİHM, "17-25 Aralık'ı araştırma komisyonuyla ilgili haber yasağı hak ihlalidir" dedi
AİHM, Gazeteci Banu Güven'in başvurusu üzerine 17-25 Aralık'tan sonra kurulan Meclis Araştırma Komisyonuyla ilgili haber yasağını "ifade özgürlüğü ihlali" olarak niteledi.
Fotoğraf: DHA
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17-25 Aralık'tan sonra kurulan Meclis Araştırma Komisyonuyla ilgili haber yapma yasağını "ifade özgürlüğü ihlali" olarak niteledi ve Türkiye'yi mahkum etti.
AİHM, Gazeteci Banu Güven, Avukat Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak'ın ortak başvurusuna dair açıkladığı kararında, 17-25 Aralık'tan sonra dönemin bakanları Erdoğan Bayraktar, Mehmet Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ile ilgili haber yapılmasının yasaklanmasının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. AİHM, Gazeteci Banu Güven'in başvurusunu oybirliği ile haklı buldu. 1500 avroluk mahkeme giderlerini de Türkiye ödeyecek. Öte yandan mahkeme, Yaman Akdeniz ve Kererm Altıparmak'ın aynı konuda ayrıca yaptığı başvuruları ise oy çokluğuyla reddetti.
Banu Güven, karara dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak'a teşekkür etti, "17/25 Aralık'tan sonra dört bakan hakk yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ama haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı. @cyberrights ve @KeremALTIPARMAK teşekkürler!" ifadelerini kullandı.
17/25 Aralık'tan sonra dört bakan hakk yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ama haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı. @cyberrights ve @KeremALTIPARMAK teşekkürler! https://t.co/ArIhMIq522
— Banu Guven (@banuguven) May 4, 2021
Avukat Kerem Altıparmak ise "Öncelikle Banu Güven'i kutlayalım. Başvuruyu yaparken bir gazetecinin durumunun iki akademisyenden ayrı olabileceğini planlamıştık, sonuç da öyle çıktı. Bununla birlikte, görüşümüz bir yayın yasağı kararında gazeteci ile insan hakları savunucusu arasında fark olamayacağıydı. AİHM Akdeniz ve Diğerleri başvurusunda Banu Güven'in ulaşamadığı yolsuzluk komisyonu haberleri nedeniyle mağdur ve fakat bizim olmadığımızı saptarken aradaki farkı nasıl belirlediğini açıklayamıyor. Yargıç Küris bu hususu yine çok iyi açıklamış" ifadelerini kullandı.
AİHM Akdeniz ve Diğerleri başvurusunda @banuguven 'in ulaşamadığı yolsuzluk komisyonu haberleri nedeniyle mağdur ve fakat bizim olmadığımızı saptarken aradaki farkı nasıl belirlediğini açıklayamıyor. Yargıç Küris bu hususu yine çok iyi açıklamış.
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) May 4, 2021
Prof. Dr. Yaman Akdeniz de "AİHM, TBMM yolsuzluk yayın yasağı ile ilgili başvurumuzda gazeteci Banu Güven'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi! Oyçokluğu ile akademisyen olduğumuz için bizim başvurumuzu Yargıç Kuris'in efsane karşıoyuna rağmen kabul edilemez buldu." dedi.
AİHM, TBMM yolsuzluk yayın yasağı ile ilgili başvurumuzda gazeteci @banuguven'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi! Oyçokluğu ile akademisyen olduğumuz için bizim başvurumuzu Yargıç Kuris'in efsane karşıoyuna rağmen kabul edilemez buldu. https://t.co/cH51vZRZ1c
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) May 4, 2021
(HABER MERKEZİ)