04 Mayıs 2021 10:47

İstanbul Tabip Odası: Böyle kapanma olmaz 

İstanbul Tabip Odası (İTO), çarkların döndüğü, 16 milyon kişinin kapsam dışında tutulduğu bir sürecin ‘tam kapanma’ olamayacağına dikkat çekti. 

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO), ‘Böyle kapanma olmaz’ olmaz derken kapanmadaki eksiklikleri sıraladı.  İTO açıklamasında iktidarın salgını özgürlükleri kısıtlama aracı olarak kullandığına dikkat çekilerek “16 milyon insan çalışıp, çarklar durmadan, ekonomik destek sağlanmadan kapanma yapılmaz” dedi. 

"SALGIN YERİNE ÖZGÜRLÜKLER KISITLANDI"

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip, iktidarın salgını özgürlükleri kısıtlama aracı olarak kullandığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Ne yazık ki bu bir tam kapanma değil.  Türkiye’de şu anda 16 milyon insanın çalışıyor hala. Bu çok yüksek bir rakamdır. Kovid-19'un sınıfsal karakteri bu kapanmayla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ekonomik, sosyal destek sağlanmadan  kapanma olmaz. Kapanmanın şekli de kötü olmuştur, büyük bir göç yaşanmıştır.  İstanbul'da görülen mutantlar bu göçle tüm ülkeye yayılmıştır” dedi. 

"SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ"

İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Güray Kılıç ise kovid-19 salgınının Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da şimdiye kadarki en büyük pikini Nisan ayında yaptığına dikkat çekerek  “Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre 1 Nisan’da vefat sayısı 176 iken 30 Nisan’da 394’e çıktı. Nisan ayında Türkiye’de sağlık sistemi çöktü. Bu çöküşün en yoğun yaşandığı il ise İstanbul oldu” bilgisini verdi. 

"MİLYONLAR AÇLIĞA MAHKUM"

13 Nisan’da açıklanan ‘kısmi kapanma’ tedbirleri hasta ve ölüm sayılarındaki artışı durduramayınca 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar ‘tam kapanma’ya gidileceğinin açıklandığına dikkat çeken Kılıç, "Ancak siyasi iktidar bütün uyarılarımıza rağmen çarkları durdurmadı. İnsanların pandemi kurallarına uyarak fiziksel hareketleri, temiz hava almalarını sağlayacağına, tam tersine çarkları serbest bırakıp insanları evlerinde hapsederek bütün dünyaya ‘Böyle Kapanma Olmaz!’ dedirtti” diye konuştu.  Bunun yanında, ‘Ekonomik Sosyal Desteksiz Kapanma Olmaz!’ çağrılarına da siyasi iktidarın kulak tıkadığına vurgu yapan Kılıç “İktidar milyonlarca insanı açlık ve sefalete mahkum etti" dedi. Kılıç, 26 Nisan akşamı ‘tam kapanma’ kararını açıklanmasının ardından yüz binlerce insanın tatil beldelerine, köylerine doğru yola çıkmasıyla adeta bir ‘kavimler göçü’ yaşandığına vurgu yapan Kılıç “Böylece virüs İstanbul’dan Anadolu’ya taşındı. Turistlere tanınan ayrıcalıkla ülkeye varyant virüsler taşındı. İnsanlar en yakınlarının cenazelerine katılamazken yönetenler kalabalık cenazelere katılmaya devam etti” dedi. 

Kılıç son olarak aşılamanın yavaşladığını, 2. doz aşıların ertelendiğini, test sayısının düştüğünü, filyasyonun da zayıfladığına dikkat çekerek “Aç-kapayla salgını baskılayamayız” uyarısını yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Bostancı: Bizim de anayasa yazım sürecimiz bitmek üzere

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye: AYM'yi kaldıracak galiba, belki Yargıtay'ı da kaldırır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa